direct naar inhoud van 3.1 Archeologie
Plan: Bestemmingsplan De Hunze / Van Starkenborgh
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0014.BP473DeHunzeVanSta-oh01

3.1 Archeologie

Archeologie

In het plangebied is een aantal verkennende onderzoekjes uitgevoerd en één grote opgraving. De verkennende onderzoeken hebben opgeleverd dat er een (kleine) kans aanwezig is op het aantreffen van bewoningsresten uit het begin van de jaartelling. Nabij de Hunze werden uit die tijd smalle greppels van een soort drainagesysteem aangetroffen.

Ten tijde van de aanleg van de De Klerkstraat werd een omgracht steenhuis opgegraven (Broekhuizen, P.H. e.a. (red.), Oudheden onder de Hunze; archeologisch en historische onderzoek naar een steenhuis en een boerderij onder een Groninger nieuwbouwwijk, Groningen 1994). Dat dateert uit de periode 14e-15e eeuw. Vervolgens ligt het verhoogde en omgrachte terrein tot rond 1600 braak, om dan opnieuw te worden bebouwd. Het boerderijtje dat daarvan tot in de jaren '70 van de vorige eeuw overblijft, wordt in de 19e eeuw Elba genoemd. Het steenhuisterrein is voor het grootste deel, maar niet helemaal opgegraven. Met name delen van de vullingen van de grachten zijn onder de ophoging voor de bebouwing bewaard gebleven. Omdat ook die archeologische sporen nog belangrijke informatie bevatten, is het terrein van het steenhuis in dit bestemmingsplan van een archeologische dubbelbestemming voorzien. Daarbij zijn regels (een aanlegvergunningenstelsel) opgenomen om archeologische sporen in de bodem te beschermen, of om documentatie daarvan zeker te stellen. Bij de beoordeling van plannen in het steenhuisgebied wordt gekeken naar de diepte van de ingreep (plan dieper dan 1 meter) én het oppervlak van de ingreep (plan groter dan 50 m2).

Voor de overige terreindelen van beide wijken in dit bestemmingsplan is geen archeologische dubbelbestemming opgenomen, ook niet voor de twee bedrijventerreinen. Daarvoor ontbreken aanwijzingen, zowel uit de archeologische database Archis als uit de Indicatieve kaart Archeologische Waarden. Bovendien is aannemelijk dat bij het bouwrijpmaken aanzienlijke delen van mogelijk archeologisch bodemarchief zullen zijn opgeruimd, met uitzondering van het deels opgegraven steenhuisterrein.

afbeelding "i_NL.IMRO.0014.BP473DeHunzeVanSta-oh01_0034.jpg"

Terrein Elba en steenhuis. In rood de begrenzing van het gebied met de dubbelbestemming