direct naar inhoud van 2.7 Ontwikkelingen
Plan: Bestemmingsplan De Hunze / Van Starkenborgh
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0014.BP473DeHunzeVanSta-oh01

2.7 Ontwikkelingen

afbeelding "i_NL.IMRO.0014.BP473DeHunzeVanSta-oh01_0032.jpg" afbeelding "i_NL.IMRO.0014.BP473DeHunzeVanSta-oh01_0033.jpg"

Cuypersweg, voormalige Tuinlandlocatie

Voor deze locatie is een stedenbouwkundig plan opgesteld. De (bouw-)planvorming is voldoende uitgekristalliseerd om het plan op te nemen in dit bestemmingsplan. Door de nabijheid van de hoofdinfrastructuur van de Ringweg en van de landschapszone langs het Boterdiep neemt de Tuinlandlocatie een strategische positie in het stedelijk weefsel van de stad Groningen in. Het karakter van de Tuinlandlocatie wordt heel sterk bepaald door de grenzen van het plangebied: de openbare weg in de landschapszone langs het Boterdiep, de ringweg van Groningen, de corridor langs de hoogspanningsverbinding en de dominante stedenbouwkundige structuur van De Hunze. Aan de ene kant moet het bebouwingspatroon voor de Tuinlandlocatie maximaal aansluiten bij de kwaliteit van de bestaande omgeving, aan de andere kant creëert de 'island-achtige' situatie de mogelijkheid er een unieke plek met een eigen identiteit van te maken. Het Tuinlandplan is een blok met woningen, die stedelijkheid met rust en groen combineren. Behalve door de straat als collectief domein is het wonen op de Tuinlandlocatie aantrekkelijk gemaakt door meer keuze te bieden dan alleen een woning met een eigen tuin. Op het binnenterrein ontstaat een collectieve ruimte met een bijzonder karakter, die aan het woonblok een eigen identiteit verleent. Het plan voorziet in 84 grondgebonden eengezinswoningen. Met drie bouwlagen en een platte dakafwerking sluit de bebouwing aan op de bebouwingshoogte van de aangrenzende wijk. Voor elke nieuwbouwwoning worden 1.8 parkeerplaatsen conform het parkeerbeleid van de gemeente Groningen gerealiseerd. Uitzonderingen met twee bouwlagen zijn als onderdeel van het totale blokvolume bij de toegangen naar het binnengebied toegepast. Voor elke nieuwbouwwoning worden 1.8 parkeerplaatsen conform het parkeerbeleid van de gemeente Groningen gerealiseerd.

Parkeerterrein voormalige Tuinland (wijzigingsgebied)

Door het verdwijnen van de Tuinland heeft ook het bijbehorende parkeerterrein zijn betekenis verloren. Er zal in de toekomst een nieuwe functionele en ruimtelijke invulling van dit terrein moeten komen. Omdat het terrein onder een hoogspanningsverbinding is gelegen is het niet mogelijk hier woningen te realiseren. Gezien de ligging in / naast een woonwijk is het wenselijk hier functies toe te laten die aansluiten bij de woonfunctie van de wijk. In dit bestemmingsplan is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen om de verkeersbestemming te wijzigen naar dienstverlening, maatschappelijk en/of bedrijven van een lichte categorie zodat er geen overlast voor de woonomgeving zal ontstaan. Ook is het onder voorwaarden mogelijk hier garageboxen te realiseren. De aanwezigheid van de hoogspanningsleiding maakt functies waar kinderen langere tijd verblijven niet mogelijk. Kinderopvang en scholen zijn daarom uitgesloten. De toekomstige invulling moet aansluiten bij de schaalgrootte van de bebouwing in de omgeving. Als randvoorwaarden voor een bestemmingswijziging zijn opgenomen dat de gebouwen maximaal 1000 m2 groot en maximaal 12 meter hoog mogen worden. De garageboxen mogen een gezamenlijke oppervlakte van 1.500 m2 hebben en elke afzonderlijke garagebox mag maximaal 36 m2 groot zijn. Bij voorkeur worden de boxen oostelijk op het terrein (tegen de Beneluxweg aan) geprojecteerd. Op deze wijze kunnen de boxen op een sociaal-veilige manier worden ingepast. In een toekomstig wijzigingsplan kunnen indien gewenst verdere voorwaarden en eisen ten aanzien van de inrichting worden opgenomen.