direct naar inhoud van 8.3 Overleg
Plan: Bestemmingsplan Grote Markt - Oostwand
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0014.BP470GroteMarktOos-oh01

8.3 Overleg

In het kader van het overleg, als bedoeld in artikel 3.1.1 van het Besluit ruimtelijke ordening, is het voorontwerpbestemmingsplan gezonden aan:

  • 1. de provincie Groningen;
  • 2. de VROM-inspectie, Regio Noord;
  • 3. het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat – Directie Noord-Nederland;
  • 4. het Ministerie van Economische Zaken, Regio Noord;
  • 5. het Ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit - Directie Noord;
  • 6. de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed;
  • 7. het Ministerie van Defensie, Dienst Vastgoed Defensie, Directie Noord;
  • 8. de Commissie voor de Welstands- en Monumentenzorg;
  • 9. de brandweer;
  • 10. de N.V. Nederlandse Gasunie;
  • 11. het Waterschap Hunze en Aa's;
  • 12. de N.V. Waterbedrijf Groningen;
  • 13. KPN Telecom UTN Straalverbindingen;
  • 14. Essent netwerkbedrijf;
  • 15. Essent Lighting;
  • 16. Essent Kabelcom.

Dit heeft geleid tot een aantal schriftelijke reacties, die hieronder zijn samengevat en, voor zover ze

daartoe aanleiding geven, van commentaar voorzien.

Provincie Groningen

Inhoud reactie

De provincie merkt op dat de planregels een aantal ontheffingsbevoegdheden voor het oprichten en het vergroten van de hoogte van bouwwerken, geen gebouw zijnde, bevatten, die de bouw van reclamemasten hoger dan 6 meter niet uitsluiten. Dat acht zij in beginsel in strijd met artikel 4.14, lid 1, van de provinciale omgevingsverordening. Gelet op de ligging in de binnenstad is niet te verwachten dat binnen het plangebied reclamemasten zullen worden opgericht. Het gegeven dat in dit geval de inrichting van de fysieke omgeving de bouw van reclamemasten de facto uitsluit, brengt de provincie tot de conclusie dat er geen materieel belang is om te verlangen dat in de planregels de bouw van reclamemasten hoger dan zes meter wordt uitgesloten.

Commentaar

Hier wordt met belangstelling kennis van genomen.

VROM-inspectie, Regio Noord

Inhoud reactie

Geluid

De inspectie merkt op dat uit het akoestisch onderzoek blijkt dat voor een deel van de geluidsgevoelige objecten aan de Schoolstraat, de Sint Jansstraat en het Martinikerkhof geluidreducerende maatregelen moeten worden getroffen. Niet duidelijk is op welke wijze (financieel en materieel) gegarandeerd is dat de benodigde maatregelen ook daadwerkelijk worden gerealiseerd.

Cultureel erfgoed

De VROM-inspectie spreekt mede namens de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) allereerst waardering uit over de voorliggende plannen. Het Groninger Forum zal een belangrijke impuls geven aan de leefbaarheid en de ruimtelijke kwaliteit van dit deel van de binnenstad. Het hoge ambitieniveau komt tot uiting in een eigentijdse ontwikkeling die zoveel mogelijk rekening houdt met de historische structuur.

De inspectie merkt op dat het plangebied ligt binnen het beschermd stadsgezicht Groningen. Volgens de toelichting bij het besluit tot aanwijzing van het beschermd stadsgezicht zijn voor de Poelestraat en een deel van de Schoolstraat en het Engelenpoortje de rooilijn, bebouwingschaal en het historisch bebouwingsbeeld beschermenswaardig. Deze bestaande kwaliteiten zouden op grond van artikel 36, eerste lid, van de Monumentenwet 1988 een verankering moeten krijgen in de verbeelding en de regels van de bestemmingsplannen, met name in het bestemmingsplan Poelestraat-achterzijde. Opgemerkt wordt dat ervoor is gekozen geen dubbelbestemming 'Waarde - Beschermd Stadsgezicht' te leggen op de plangebieden.

In de toelichting bij alle drie plannen wordt uitvoerig ingegaan op de cultuurhistorische waarden die beschreven zijn in de toelichting bij het aanwijzingsbesluit. Geconstateerd wordt dat de maatvoering (aantal bouwlagen) aan de ruime kant is met vijf bouwlagen aan de Poelestraat voorzijde en vier bouwlagen aan de achterzijde. Ook ontbreekt een bebouwingszone tussen voor- en achterzijde met een stringenter bouwregime, ter voorkoming van het geheel dichtbouwen van de achtererven tot vijf, respectievelijk vier bouwlagen. Met een ontheffing kunnen de maatvoeringseisen nog worden verruimd, waarmee het risico bestaat dat de maximale grenzen van de geboden bouwmogelijkheden worden gezocht.

Een overweging zou kunnen zijn de monumentencommissie een adviserende rol te geven bij het verlenen van dergelijke ontheffingen.

Om het bebouwingsbeeld beter te beschermen zouden naast de beschermde rijksmonumenten en de gemeentelijke monumenten in de plangebieden ook 'karakteristieke panden' aangeduid kunnen worden op de verbeelding.

Aandacht wordt gevraagd voor de vormgeving van de entree naar de parkeergarage aan de Schoolstraat. Wanneer deze entree in een gebouw wordt gesitueerd, waarvan de muren de rooilijn van de Schoolstraat volgen, dan wordt de aantasting van de historische structuur van dit gedeelte van de 'muurhuizen' voor een groot deel opgeheven.

Ten slotte wordt aandacht gevraagd voor de effecten van trillingen op monumenten tijdens de sloop-, aanleg- en bouwfase.

Commentaar

Geluid

De opmerkingen ten aanzien van het geluidsaspect hebben betrekking op het voorontwerpbestemmingsplan 'Forum'. Voor de beantwoording van deze reactie kan daarom worden verwezen naar de paragraaf Participatie en overleg in de toelichting van dat plan.

Cultureel erfgoed

De gemeente verwelkomt de uitgesproken waardering voor de planvorming.

Ten aanzien van de opmerkingen van de inspectie over de bescherming van cultuurhistorische waarden, voor zover die specifiek betrekking hebben op het bestemmingsplan 'Poelestraat-achterzijde', wordt verwezen naar het hoofdstuk Participatie en overleg in de toelichting van dat bestemmingsplan. Aanvullend kan met betrekking tot het voorliggende plan nog het volgende worden opgemerkt. Het voorontwerpbestemmingsplan 'Grote Markt-Oostwand' voorziet in de vervanging van de naoorlogse bebouwing aan de oostzijde van de Grote Markt. Daarbij wordt de historische rooilijn hersteld en in schaal aangesloten bij de bebouwing rondom de Grote Markt. Uitgangspunt hierbij is het beeldkwaliteitsplan van Thomas Müller, dat voorziet in een gevelwand met een klassieke architectuur. De ruimtelijke aspecten uit dat beeldkwaliteitsplan zijn in het voorontwerp vertaald door een strakke begrenzing van het bouwvlak, het voorschrijven van een maximum-aantal van vijf bouwlagen (met een ontheffingsmogelijkheid voor een zesde bouwlaag) en het aanduiden van de bouwgrenzen aan de zijde van de Grote Markt, het Martinikerkhof en de Poelestraat als gevellijn. Deze regels zijn in het ontwerp verder aangescherpt door de bepaling dat, indien in vijf bouwlagen wordt gebouwd, de hoogte van de voorgevel vanaf peil tot aan de dakrand, c.q. boeibord, maximaal 19,50 meter mag bedragen. Aan de geboden mogelijkheid van een zesde bouwlaag is de beperking gesteld dat deze laag ten opzichte van de voorgevel ten minste 2 meter moet worden teruggelegd en niet mag leiden tot een grotere bouwhoogte dan 23 meter. Van de eerste voorwaarde kunnen burgemeester en wethouders bij een omgevingsvergunning afwijken. Hierdoor kan ook een dakverdieping worden toegestaan, die iets minder terugspringt of wordt vormgegeven met een schuin dak, indien dat aan het in het beeldkwaliteitsplan geschetste beeld beantwoord. Anderszijds hebben burgemeester en wethouders de bevoegdheid gekregen om als nadere eis te stellen dat de zesde bouwlaag ook ten opzichte van de naar de weg gekeerde zijgevel of achtergevel wordt teruggelegd. Tevens is nu een korrelgrootte voorgeschreven van 10 meter. Overigens is aan de bepaling, dat ter plaatse van de aanduiding 'gevellijn' in de bouwgrens dient te worden gebouwd, nog toegevoegd dat de gevelwand ononderbroken dient te zijn.

Voor een dubbelbestemming 'Waarde - Beschermd Stadsgezicht' is alleen reden, voor zover de basisbestemming de te beschermen waarden niet voldoende veilig stelt en met het oog daarop specifieke regels nodig zijn. In dit geval bieden echter de bouwregels, behorende bij de bestemming 'Centrum', zoals uit de vorige alinea blijkt, voldoende bescherming. Er bestaat dus geen noodzaak om aanvullend regels te stellen, die aan de voorgestelde dubbelbestemming kunnen worden gekoppeld.

Ten aanzien van het voorstel om panden de aanduiding 'karakteristiek' te geven, wordt opgemerkt dat binnen de plangrenzen van het bestemmingsplan 'Grote Markt-Oostwand' geen beschermenswaardige panden voorkomen. Overigens wordt met betrekking tot deze opmerking verwezen naar het hoofdstuk Participatie en overleg in de toelichting van het bestemmingsplan 'Poelestraat-achterzijde'.

De opmerking over de vormgeving van de in- en uitrit van de parkeergarage heeft betrekking op het voorontwerpbestemmingsplan 'Forum'. Voor de beantwoording van deze reactie kan daarom worden verwezen naar het hoofdstuk Participatie en overleg in de toelichting van dat plan.

In het MER is op een aantal plaatsen ingegaan op het risico van trillingen als gevolg van sloop- en bouwwerkzaamheden. Er worden een aantal maatregelen genoemd, waardoor deze effecten kunnen worden gemitigeerd. Bij het aanbrengen van damwanden bijvoorbeeld zullen trillingsarme uitvoeringsmethoden moeten worden toegepast. In plaats van geheide zullen geboorde funderingspalen moeten worden gebruikt. Dergelijke maatregelen zullen in ieder geval worden toegepast bij de bouw van het Groninger Forum, de parkeergarage en fietsenkelder. Een nadere uitwerking hiervan moet echter nog plaatsvinden.

De Commissie voor de Welstands- en Monumentenzorg

Inhoud reactie

In de toelichting van het bestemmingsplan wordt, refererend aan het beeldkwaliteitsplan van Thomas Müller, opgemerkt dat dit plan de architectonische eisen voor de nieuwe oostwand bevat. De commissie wijst erop dat het beeldkwaliteitsplan ook stedenbouwkundige uitgangspunten bevat.

De commissie acht het teleurstellend dat een aantal uitgangspunten voor het stedenbouwkundige plan niet in het bestemmingsplan worden genoemd en geregeld. Als voorbeelden kan de commissie onder meer noemen de parcellering, de (verschillen in) bouwhoogte, de entree/toegangen tot gebouwen en de minimale hoogte van het plint.

Ten slotte mist de commissie een welstandsparagraaf.

Commentaar

De opmerking over de betekenis van het beeldkwaliteitsplan wordt gedeeld. In de toelichting van het voorontwerp is overigens wel aangegeven, dat dit beeldkwaliteitsplan tevens de stedenbouwkundige grondlegger is voor het bestemmingsplan. In het ontwerp is in de laatste volzin in paragraaf 1.1 na het woordje 'architectonische' ingevoegd: 'en stedenbouwkundige'.

Met betrekking tot de vertaling van de stedenbouwkundige uitgangspunten in het bestemmingsplan wordt opgemerkt, dat de regels op dit punt zijn aangescherpt. Daarbij zijn onder andere de in het beeldkwaliteitsplan gehanteerde hoogtematen als voorwaarden voor het bouwen van een vijfde, respectievelijk zesde bouwlaag toegevoegd en is ten aanzien van de zesde bouwlaag ook het terugspringen ten opzichte van de voorgevel voorgeschreven. Ten aanzien van de eerste bouwlaag is een minimale hoogte van 4,50 meter vastgelegd. De korrelgrootte is bepaald op 10. Verwezen wordt verder naar het commentaar op de reactie van de VROM-inspectie in het vorenstaande. Het stellen van eisen aan de entree of toegangen van gebouwen is niet in het belang van een goede ruimtelijke ordening en leent zich derhalve niet voor regeling in een bestemmingsplan.

Met betrekking tot het ontbreken van een welstandsparagraaf in de toelichting wordt opgemerkt, dat de Wet ruimtelijke ordening geen grondslag biedt voor het opnemen van welstandseisen in een bestemmingsplan.

Brandweer

Inhoud reactie

Het voorontwerpbestemmingsplan geeft de brandweer geen aanleiding tot het maken van opmerkingen. Het plan is met het oog op mogelijke externe risico's ook voorgelegd aan de regionale brandweer, die eveneens geen opmerkingen heeft.

Waterschap Hunze en Aa's

Inhoud reactie

Het waterschap deelt mee dat het voorontwerpbestemmingsplan geen aanleiding geeft tot het maken van op- of aanmerkingen.

Waterbedrijf Groningen

Inhoud reactie

Het waterbedrijf heeft geen bezwaren tegen het voorontwerp, mits geen graafwerkzaamheden vlak voor de gevel plaatsvinden.

Commentaar

Van deze opmerking is kennisgenomen.

KPN

Inhoud reactie

KPN geeft aan graag bij de nadere uitwerking van het plan betrokken te worden. Onderwerpen, die

daarbij aan de orde kunnen komen, zijn onder andere het creëren van nieuwe en het handhaven van bestaande leidingentracés en het vrijhouden van de tracés van bomen en beplanting.

Commentaar.

Indien nodig zal bij de uitvoering van werkzaamheden in overleg met KPN worden getreden.