direct naar inhoud van 7.3 Artikelsgewijze toelichting
Plan: Bestemmingsplan Forum
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0014.BP469Forum-oh01

7.3 Artikelsgewijze toelichting

Bestemmingsregels

Artikel 4

De bestemming 'Centrum' omvat het Forum. Dit gebouw heeft een culturele en ontmoetingsfunctie. Met het oog hierop zijn de als zodanig aangewezen gronden in hoofdzaak bestemd voor cultuur en ontspanning. De inhoud van dit begrip is gedefinieerd in artikel 1.22. In het gebouw zullen onder andere de centrale vestiging van de openbare bibliotheek, de historische collectie van het Groninger Museum en een filmhuis worden ondergebracht. Tevens is voorzien in een publieksfunctie ten behoeve van de Groninger Archieven (ontsluiting archiefinformatie voor het publiek). Daarnaast biedt de bestemming ruimte voor een aantal secundaire functies, m.n. congres- en ontmoetingsruimten, zaalverhuur, horeca en detailhandel. Voorwaarde voor de toelaatbaarheid van deze functies is dat het gebouw hoofdzakelijk wordt gebruikt voor cultuur en ontspanning. Het is dus niet toegestaan om het hele gebouw voor (één van) deze secundaire functies te gebruiken. Ze dienen naar aard en omvang ondergeschikt te zijn aan de hoofdfunctie. Een en ander ligt besloten in de termen 'in samenhang daarmee en daaraan ondergeschikt'. De omvang van horecafunctie en de detailhandel is ook kwantitatief begrensd: de gezamenlijke bruto-vloeroppervlakte mag niet meer bedragen dan het in lid 4.1 voor deze functies genoemde maximum. In verband met de sociaal-culturele functie van het gebouw is eerstgenoemde functie beperkt tot omgevingsvriendelijke horeca (lid 4.1, onderdeel d). In de bestemmingsomschrijving is tevens rekening gehouden met de bouw van een ondergrondse parkeergarage (deze komt deels onder het Forum-gebouw, deels onder de Nieuwe Markt, vandaar dat deze functie terugkeert in zowel de bestemming 'Centrum' als de bestemming 'Verkeer - Verblijf').

De bouwhoogte van het Forum is bepaald op maximaal 45 meter. In afwijking van artikel 2, onder 2.2, wordt deze hoogte gemeten vanaf een peil van 7,30 meter + NAP. Bij het bepalen van de bouwhoogte worden volgens sublid 4.2.2., onder c, niet meegerekend op het dak aan te brengen balustrades, schermen, hekwerken of vergelijkbare constructies, mits de hoogte, gerekend vanaf de voet, niet meer dan 3 meter bedraagt. De uitzondering voor dit soort bouwwerken is gemaakt met het oog op valbeveiliging en om maatregelen te kunnen treffen ter voorkoming van windhinder/-gevaar.

De omvang van een ondergrondse parkeergarage is begrensd, enerzijds door de bepaling dat deze uitsluitend is toegestaan binnen de bestemming 'Centrum', alsmede binnen een deel van de bestemming 'Verkeer-Verblijf', aangeduid als 'parkeergarage', en dat de diepte van een ondergrondse parkeergarage maximaal vijf bouwlagen onder maaiveld mag bedragen, anderzijds door het aantal parkeerplaatsen te maximeren op 400.

Artikel 5

De bestemming 'Verkeer-Verblijf' heeft betrekking op de openbare ruimte in het plangebied. Het omvat het plein rondom het Forum, de Popkenstraat, een deel van de Schoolstraat en het nieuwe straatje aan de Poelestraat-achterzijde. In de bestemmingsomschrijving is rekening gehouden met het gebruik van de openbare ruimte voor het houden van markten en evenementen en het inrichten van terrassen door de aangrenzende horecabedrijven.

Gebouwen zijn uitsluitend toegestaan in de vorm van een ondergrondse parkeergarage of ondergrondse fietsenkelder. Een ondergrondse parkeergarage mag uitsluitend ter plaatse van de aanduiding 'parkeergarage' worden opgericht. Evenals in artikel 4 is ook in de bouwregels in dit artikel vastgelegd, dat de diepte van het gebouw maximaal vijf bouwlagen onder maaiveld mag bedragen en het aantal parkeerplaatsen niet meer dan 400.

Artikel 6

In paragraaf 6.1 en subparagraaf 6.5.1 bleek dat de gronden in het plangebied een hoge archeologische verwachtingswaarde hebben. Daarom is aan de gronden binnen het plangebied de dubbelbestemming 'Waarde - Archeologie 1' gegeven. Op grond van lid 6.2 is de aanvrager van een omgevingsvergunning verplicht om een archeologisch rapport over te leggen. Deze bepaling vindt haar grondslag in artikel 40 van de Monumentenwet 1988. Burgemeester en wethouders kunnen hiervan in een aantal gevallen bij een omgevingsvergunning afwijken, bijvoorbeeld wanneer uit archeologisch onderzoek is gebleken dat geen archeologische waarden (meer) aanwezig zijn, archeologisch onderzoek door middel van opgraving wordt uitgevoerd of de bouw wordt begeleid door een deskundige op het terrein van de archeologische monumentenzorg.

Algemene regels

Artikel 7

Dit artikel bevat de anti-dubbeltelbepaling. De redactie is conform artikel 3.2.4 van het Besluit ruimtelijke ordening.

Artikel 8

Dit artikel regelt de verhouding tussen het bestemmingsplan en de bouwverordening. Volgens artikel 9, lid 1, van de Woningwet blijven de voorschriften van de bouwverordening, voor zover deze niet overeenstemmen met de voorschriften van het desbetreffende bestemmingsplan, buiten toepassing. Het tweede lid van dit wetsartikel bepaalt dat de voorschriften van de bouwverordening van toepassing blijven indien het desbetreffende bestemmingsplan geen voorschriften bevat, die hetzelfde onderwerp regelen, tenzij het desbetreffende bestemmingsplan anders bepaalt. Artikel 8 van de planregels is hierop gebaseerd.

Artikel 9

Dit artikel bevat een afwijkingsbevoegdheid, die op alle bestemmingen in het plangebied van toepassing zijn.

Overgangs- en slotbepalingen

Artikel 10

Dit artikel regelt het overgangsrecht. De redactie is conform de artikelen 3.2.1 en 3.2.2 van het Besluit ruimtelijke ordening.

Artikel 11

Dit artikel bevat de zogenaamde citeerbepaling.