direct naar inhoud van 1.4 Ontstaansgeschiedenis
Plan: Bestemmingsplan Bedrijventerrein Driebond
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0014.BP465bedrDriebond-oh01

1.4 Ontstaansgeschiedenis

Cultuurhistorische waarden:de lintbebouwing aan de Euvelgunnerweg

Op het eerste kadastraal minuutplan van omstreeks 1830 is de meanderende oude Hunze goed te herkennen, evenals de hierlangs liggende Euvelgunnerweg die een aantal bochten van deze rivier afsnijdt. In 1830 is de situatie als volgt: de percelen aan de oostkant van de Euvelgunnerweg zijn stroken die allemaal in dezelfde richting liggen; aan de westkant van de Hunze is een blokverkaveling zichtbaar. Destijds stond alle bebouwing, voornamelijk boerderijen, aan de oostkant van de oude Hunze langs de Euvelgunnerweg en er kon dan al gesproken worden van een lintbebouwing.

Op het in paragraaf 3.1 omschreven AMK-terrein genaamd Groenenborg stonden in 1830 twee boerderijen, waarbij de richting van beide gebouwen overeen kwam met die van de stroken-percelering. De noordelijke boerderij is na 1967 gesloopt maar de plek is nog steeds te herkennen aan de verhoging op de boerenplaats. De zuidelijke boerderij heeft plaats gemaakt voor een woning die gebouwd is omstreeks het tweede kwart van de 20ste eeuw. De boerenplaatsen zijn nog steeds in het landschap te herkennen en bestaan uit een waardevolle erfbeplanting van boomsingels en een onverharde toerit.

Bij de aanleg van het industrieterrein Driebond is ervoor gekozen om de oorspronkelijke richting van de oude percelen te handhaven. Dit is een waardevolle verwijzing naar het verleden en daarom cultuurhistorisch van belang.

afbeelding "i_NL.IMRO.0014.BP465bedrDriebond-oh01_0003.png"

Eerste kadastraal minuutplan omstreeks 1830 van het plangebied Driebond. Duidelijk zichtbaar is de meanderende oude Hunze met de daarlangs liggende Euvelgunnerweg en de aanwezige lintbebouwing.

afbeelding "i_NL.IMRO.0014.BP465bedrDriebond-oh01_0004.png"

Eerste kadastraal minuutplan omstreeks 1830 van het plangebied Driebond met daaroverheen gelegd in blauw de huidige waterwegen en in donkerblauw de wegen. Hierop is zichtbaar dat de historische structuur van de oude Hunze en de Euvelgunnerweg nog herkenbaar aanwezig is. Eveneens valt op dat de percelering van het huidige industrieterrein zodanig gekozen is dat deze in dezelfde richting ligt als omstreeks 1830.

Cultuurhistorisch waardevolle bebouwing

afbeelding "i_NL.IMRO.0014.BP465bedrDriebond-oh01_0005.jpg"

Luchtfoto gemaakt omstreeks 1967

Euvelgunnerweg 13

Woonhuis, gesitueerd aan de oostkant van de Euvelgunnerweg, in een groen en deels omsloot gebied en voorzien van een waardevolle erfbeplanting. In 1830 bood dit gebied plaats aan twee boerderijen waarvan de ligging nog is te achterhalen aan de hand van het slotenpatroon en de erfbeplanting. Euvelgunnerweg 13 is gesitueerd op de plaats van de zuidelijkste. Het is een gaaf en karakteristiek bewaard gebleven ensemble van woonhuis gebouwd omstreeks 1930 op een deels omslote met bomen beplante kavel en toerit.

afbeelding "i_NL.IMRO.0014.BP465bedrDriebond-oh01_0006.jpg"

Euvelgunnerweg 13

Stapeling van waarden

De archeologische waarden van de oude oeverwallen van de Hunze vallen samen met ecologisch en cultuurhistorisch waardevolle locaties in het gebied. Het versterken van de (nu nog gefragmenteerde) groenverbinding langs de Euvelgunnerweg valt uitstekend samen met het (verplicht) in stand houden van de aanwezige archeologische en cultuurhistorische waarden. Het inrichten van het ecologisch kavel van 1 hectare past bijvoorbeeld goed op het archeologisch waardevol terrein aan de Euvelgunnerweg (zie paragraaf 3.1), waar nu nog een oude erfbeplanting aanwezig is. Een gehele of gedeeltelijke groenbestemming voor dit gebied, met archeologische en cultuurhistorische toegevoegde waarden zou aan het gebied het meeste recht doen.