direct naar inhoud van 5.7 Fietsparagraaf
Plan: Bestemmingsplan Bodenterrein - UMCG
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0014.BP459BodenterreinU-oh01

5.7 Fietsparagraaf

Het verkeersconcept (paragraaf 4.5) bevat een toelichting op het verkeersbeleid inclusief het fietsbeleid. Hierna wordt nog eens afzonderlijk ingegaan op het beleid ten aanzien van het fietsverkeer.

Voor de verlegging van de Antonius Deusinglaan, c.q. de aanleg van de Vrydemalaan, is gekozen om het UMCG en de RuG de nodige ontwikkelingsruimte te kunnen geven, zodanig dat het UMCG-/ RuG-terrein niet wordt doorsneden door een weg. Dit betekent een wijziging voor het fietsverkeer.

Het fietsverkeer in dit deel van het plangebied heeft een herkomst of bestemming in het noordoosten van de stad. Dit is een groot voedingsgebied (Korrewegwijk, de Held, Beijum). Een groot deel van de fietsersstroom naar de binnenstad gaat via de Korreweg en ook een aanzienlijk deel gaat via de Kapteynbrug om vervolgens via de Antonius Deusinglaan naar de binnenstad te rijden.

De gemeenteraad heeft zich er voor uitgesproken dat er een fietsroute mogelijk blijft via de (voormalige) Antonius Deusinglaan. In de plannen is daar rekening mee gehouden. Fietsers kunnen deze route blijven gebruiken om bij de gebouwen op het UMCG-RuG-terrein te komen en ook om bijvoorbeeld op de Grote Markt uit te komen. Vanwege gewenste bouwontwikkelingen, de noordentree tot het UMCG-terrein (Vrydemalaan) en publieke functies aan een plein in de omgeving van Bloemsingel 1 is de route niet geheel rechtstreeks.

Dit plan biedt een uitbreiding en een grotere variatie aan fietsroutes. Er wordt een nieuwe hoofdfietsroute gerealiseerd, namelijk op de nieuwe Vrydemalaan, die iets ten noorden van de Antonius Deusinglaan is geprojecteerd. Naar verwachting wordt die route in 2010 gerealiseerd; hoe deze er exact uit zal komen te zien, betreft een inrichtingsmaatregel, die valt buiten het kader van dit bestemmingsplan. Voor fietsers geeft de route via de Vrydemalaan eveneens een rechtstreekse verbinding met de binnenstad. De route gaat via het Gasfabriekterrein en sluit aan op tenminste drie bruggen: de Ebbingebrug, de Boteringebrug en de Kijk in 't Jatbrug die elk een eigen deel van de binnenstad ontsluiten. Tevens is het mogelijk vanaf de Vrydemaweg via de Bloemsingel en de W.A.Scholtenstraat de Grote Markt te bereiken. Parallel aan de route over de Vrydemalaan is er ook nog een aantrekkelijke fietsroute langs het water van het Oosterhamrikkanaal.

Het UMCG heeft op het eigen terrein in aansluiting op bestaande en nieuwe fietsroutes een aantal hoogwaardige stallingsvoorzieningen gerealiseerd voor zowel personeel, studenten als bezoekers.