direct naar inhoud van Hoofdstuk 2 Ruimtelijke en functionele karakteristiek
Plan: Bestemmingsplan Woonwagenterrein Hoendiep
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0014.BP456WoonwHoendiep-vg01

Hoofdstuk 2 Ruimtelijke en functionele karakteristiek

Bewoners en gebruik

De bewoners zijn over hun terrein zeer tevreden. Op de 18 standplaatsen wonen en leven circa 25 mensen, kinderen en volwassenen, veelal met werkzaamheden buiten het terrein, en/ of werkzaam als zelfstandig ondernemer of kunstenaar.

Het terrein en de opstallen worden gebruikt voor uiteenlopende doeleinden: standplaats woonwagen, atelier, werkplaats, woonerf en studie.

afbeelding "i_NL.IMRO.0014.BP456WoonwHoendiep-vg01_0004.jpg"

Een min of meer fysieke scheiding tussen die verschillende functies is er niet of nauwelijks.

afbeelding "i_NL.IMRO.0014.BP456WoonwHoendiep-vg01_0005.jpg"

Centraal op het terrein bevindt zich een voorzieningengebouwtje waarin sanitaire voorzieningen voor gezamenlijk gebruik zijn gehuisvest.

afbeelding "i_NL.IMRO.0014.BP456WoonwHoendiep-vg01_0006.jpg"

voorzieningengebouwtje

De afspraken in de huurovereenkomst - onder meer over het beheer van de omliggende sloten - zijn steeds goed nagekomen.

Tot voor kort was het bedrijfsterrein van de Suiker Unie de enige belemmerende factor voor de gewenste woonfunctie van terrein. Deze situatie is gewijzigd nu de suikerfabriek is gesloten. Klachten over geluids- of stankoverlast zijn overigens formeel noch informeel geuit.

Het gebruik van het woonwagenterrein heeft tot op heden geen aanleiding gegeven tot overlast of hinder voor omwonenden. Strikt genomen zijn die omwonenden er in de feitelijke situatie ook niet of nauwelijks (zie ook hoofdstuk 6).

De Eelderbaan

Enige jaren geleden is voor het gebied van de Eelderbaan een nieuwe stedenbouwkundige visie ontwikkeld. In deze visie wordt het gebied direct ten noorden van het woonwagenterrein ontwikkeld tot een groen-/watergebied, waar o.a. door middel van rietaanplant een helofytenfilter wordt gerealiseerd. Mettertijd zal hier een aantrekkelijk uitloopgebied ontstaan met wandel- en fietspaden en mogelijkheden tot rust en recreatie.

De weilandenstrook langs het Hoendiep ten westen van het woonwagenterrein zal zich in de toekomst kunnen ontwikkelen als een gebied voor de vestiging van kleinschalige bedrijven al dan niet in combinatie met bedrijfswoningen.

Voor het woonwagenterrein hebben deze ontwikkelingen geen directe gevolgen. Het woonwagenterrein is namelijk niet opgenomen in de nieuwe Eelderbaanvisie. Het eilandkarakter van het terrein zal in de toekomst dus niet hoeven te veranderen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0014.BP456WoonwHoendiep-vg01_0007.jpg"

het woonwagenterrein met ten noorden daarvan de Eelderbaan

Inpassing in de omgeving

De woonwagenlocatie is onderdeel van de Eelderbaanzone die is opgenomen in het groenstructuurplan "Groene Pepers". De Eelderbaanzone is hierin aangegeven als wijkpark en heeft een grote ecologische betekenis.

Rondom het woonwagenterrein ligt een sloot. Aan de binnenzijde van de sloot is het terrein omzoomd door een rand met opgaand groen. De rand met het opgaande groen en de sloot zorgt voor een goede ecologische verbinding tussen de Eelderbaanzone en het Hoendiep.

afbeelding "i_NL.IMRO.0014.BP456WoonwHoendiep-vg01_0008.jpg"

sloot in de richting van de Eelderbaan

Door het opgaande groen wordt het terrein visueel afgesloten van de omgeving en blijft het landschappelijke karakter van het gebied in tact. Vanaf het Hoendiep is sprake van een groen aanzicht, in het verlengde van de bosstrook die ten oosten van het woonwagenterrein ligt.

Ten westen van het woonwagenterrein ligt een boerderij. De groene randzone aan de westzijde van het terrein zorgt voor een visuele afscherming naar het landschap met de boerderij en vergroot de gevoelsmatige afstand tot de boerderij. Door de groene rand blijft het aanzicht van het landschap rondom de boerderij landelijk van karakter.

Ontwikkelingen in de omgeving

Ten westen van het plangebied zijn plannen in ontwikkeling voor een kleinschalig bedrijventerrein, het Heldenkwartier. Hier zullen kleinschalige dienstverlenende en/of publieksgerichte functies en voor een deel kantoren worden gerealiseerd. Deze ontwikkelingen verdragen zich prima met het woonwagenterrein.

Ten noordwesten van het woonwagenterrein is in het Westpark een skivijver aangelegd. Ook deze ontwikkeling is goed te combineren met een permanent woonwagenterrein.

Ten noordoosten van het plangebied wordt een nieuwe scholenboulevard, de Campus Augustinus, ontwikkeld. Het bosgebiedje in het oostelijk deel van het plangebied biedt een ruime buffer tussen de standplaatsen en de nieuwe schoolbebouwing, die overigens in eerste instantie uitsluitend aan de kant van de Diamantlaan zal verrijzen.

Gebruik en beheer

Uitgangspunt is dat de huidige huurovereenkomst met de Bewonersvereniging Hoendiep wordt voortgezet. Daarin zullen wel de nodige bepalingen worden opgenomen over het gebruik en het beheer van het terrein, grotendeels conform de huidige huurovereenkomst, zo nodig aangevuld met bepalingen voortvloeiend uit het nieuwe bestemmingsplan.

afbeelding "i_NL.IMRO.0014.BP456WoonwHoendiep-vg01_0009.jpg"

verkaveling van het terrein in 18 percelen

De verkaveling van het terrein in 18 percelen voor standplaatsen en één perceel voor het voorzieningengebouw wordt in dit bestemmingsplan geformaliseerd. Bovenstaande verkavelingskaart is als bijlage bij de regels van dit bestemmingsplan gevoegd. Zij dient tevens als perceelskaart bij het toetsen van aanvragen voor omgevingsvergunningen. Om bewoners de mogelijkheid te bieden met bijvoorbeeld gezins- of familieleden te blijven wonen, mogen per standplaats meerdere woonwagens worden geplaatst.

Welstand

Vanwege het bijzondere karakter van het terrein zal aan de raad worden voorgesteld om te besluiten dat voor het gebied geen redelijke eisen van welstand van toepassing zijn. Dit is mogelijk op grond van artikel 12 lid 2 van de Woningwet. Bij de toetsing van aanvragen voor omgevingsvergunningen zal dan geen welstandstoets plaatsvinden.

Fietsen

Het woonwagenterrein is uitstekend bereikbaar per fiets. Het is vanaf het fietspad langs het Hoendiep direct bereikbaar. Vanuit de Eelderbaanzone in het noorden loopt een fietspad westelijk van het terrein dat aansluit op het fietspad langs het Hoendiep.