direct naar inhoud van 4.4 Molenbiotopen
Plan: Bestemmingsplan Kleine Dorpskernen Ten Boer
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0009.BP023KleineDorpker-vg01

4.4 Molenbiotopen

In Thesinge, Ten Post en Woltersum komen molens voor, respectievelijk korenmolen Germania in Thesinge, de Witte Molen (horecafunctie) in Ten Post en houtzaag-, koren- en pelmolen Fram in Woltersum. Ten noorden van Garmerwolde staat een molen wiens molenbiotoop relevantie heeft voor het plangebied Garmerwolde. Dit is de Langelandstermolen aan de Lageweg 22a.

Voor het behoud van deze molens is het essentieel dat deze in staat blijven hun functie uit te voeren. In dit kader is het van belang om in dit bestemmingsplan aandacht te schenken aan de zogenaamde molenbiotoop. De molenbiotoop is een gebied dat zodanig is ingericht dat wind de molen kan bereiken, zodat de molen als maalwerktuig en als monument goed kan functioneren. Wil er sprake zijn van een goede molenbiotoop, dan moet de inrichting van het gebied rondom de molen voldoen aan de volgende eisen:

  • 1. Er moet een goede windtoetreding en windafvoer mogelijk zijn.
  • 2. De molen en zijn omgeving dienen harmonisch op elkaar te zijn afgestemd. Het visueel ruimtelijk aspect is hierbij, naast de cultuurhistorische waarde van de molen, een belangrijk punt.

De omvang en de aard van de vrijwaringszone-molenbiotoop wordt bepaald door het type molen en de omgeving van de molen. De drie molens die in het plangebied staan zijn stellingmolens en bevinden zich in besloten gebied (dorp). De molen ten noorden van Garmerwolde is een grondzeiler. Rond de molens zijn op de verbeelding in dat kader een aantal vrijwaringszones-molenbiotoop opgenomen.

Binnen vrijwaringszone-molenbiotoop-1 (een zone met een straal van 100 meter rondom de drie molens) geldt dat het oprichten van nieuwe bebouwing met een grotere hoogte dan de stellinghoogte van de molen niet is toegestaan. Deze stellinghoogtes zijn 5,40 meter (Thesinge), 2,90 meter (Ten Post) en 6,82 meter (Woltersum).

Binnen vrijwaringszone-molenbiotoop-2 (een zone met een straal van 500 meter rondom de drie molens) is het niet toegestaan om hogere bebouwing dan 1/100 van de afstand gemeten tussen het bouwwerk en de voet van de molen vermeerderd met de stellinghoogte verminderd met 1 meter te realiseren.

De vrijwaringszone-molenbiotoop-3 (een zone met een straal van 1200 meter rondom de buiten het plangebied geleden molen ten noorden van Garmerwolde) regelt dat binnen deze zone geen hogere bebouwing dan 1/100 van de afstand gemeten tussen het bouwwerk en de voet van de molen vermeerderd met 2 meter is toegestaan.

Tot slot geldt voor bebouwing binnen elke vrijwaringszone-molenbioop dat de bouwhoogte niet meer mag bedragen dan de bestaande bouwhoogte. Ook kunnen in de vrijwaringszones nadere eisen worden gesteld met betrekking tot de plaats van bebouwing. Er zijn binnenplanse afwijkingsbevoegdheden opgenomen om hogere bebouwing toe te staan, mits aangetoond is dat geen onevenredige afbreuk wordt gedaan aan het functioneren van de molen op het punt van vrije windvang en aan de waarde van de molen als cultuurhistorisch en landschappelijk beeldbepalend element. Daarnaast gelden ook beperkingen en een vergunningenstelsel voor het aanbrengen van opgaande beplanting. Ook hiervan kan eventueel worden afgeweken als is aangetoond dat geen onevenredige afbreuk wordt gedaan aan het functioneren van de molen op het punt van vrije windvang en aan de waarde van de molen als cultuurhistorisch en landschappelijk beeldbepalend element.