direct naar inhoud van Toelichting
Plan: Beheersverordening Bedum Ter Laan - Fase 4
Status: vastgesteld
Plantype: beheersverordening
IMRO-idn: NL.IMRO.0005.BHBE17BEHE2-VA01

Toelichting

Hoofdstuk 1 Inleiding

Aanleiding tot de beheersverordening

De Wet ruimtelijke ordening (Wro) geeft aan dat voor het hele grondgebied van de gemeente sprake dient te zijn van actuele ruimtelijke plannen. Van een actueel bestemmingsplan is sprake als een plan niet ouder is dan tien jaar zoals artikel 3.1, eerste lid van de Wro beoogd. Op basis van artikel 3.38 van de Wro kan de gemeente bepalen om, in plaats van een bestemmingsplan, een beheersverordening op te stellen waarmee op een snelle en effectieve wijze het bestaande gebruik en de bouwmogelijkheden kunnen worden vastgelegd en waarmee eveneens aan de actualisatieplicht van bestemmingsplannen (tien jaar) wordt voldaan. Met de inwerkingtreding van deze beheersverordening wordt voldaan aan de uit de Wro voortvloeiende actualiseringsplicht.

Verordeningsgebied

De begrenzing van het verordeningsgebied sluit aan bij de begrenzing van het geldende bestemmingsplan. Op onderstaande afbeelding is met rood de huidige begrenzing van het plangebied weergegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0005.BHBE17BEHE2-VA01_0001.png" Figuur 1. Uitsnede Ruimtelijkeplannen.nl (bron: ruimtelijkeplannen.nl)

Hoofdstuk 2 Beleid en onderzoek

Gelet op het conserverende karakter van deze beheersverordening is er geen aanleiding om te veronderstellen dat de uitvoering ervan leidt tot strijdigheid met overheidsbeleid of tot nadelige milieugevolgen. Onderzoek op dit punt kan dan ook achterwege blijven.

Hoofdstuk 3 Juridische aspecten

De beheersverordening bestaat uit een digitale verbeelding, regels en een toelichting. De verbeelding en de regels zijn juridisch bindend, de toelichting is juridisch niet bindend, maar helpt bij de interpretatie van de verbeelding en de regels. Zowel de verbeelding als de regels voldoen aan de verplichte landelijke standaarden voor de uitwisseling en vergelijkbaarheid van digitale bestemmingsplannen (IMRO2012 en SVBP2012).

3.1 Regels

De regels zijn als volgt ingedeeld:

Dit onderdeel bestaat uit de begrippen (Begrippen). Hierin wordt aangegeven wat in de regels onder bepaalde begrippen moet worden verstaan en hoe moet worden gemeten bij de toepassing van de bouwregels of sommige gebruiksregels van het plan. Het definiƫren van begrippen vergroot de duidelijkheid en de rechtszekerheid. Dit plan omvat de begrippen 'plan' en 'beheersverordening'.

Hierin is de anti-dubbeltelregel opgenomen. Daarnaast bevatten de algemene regels de regeling voor het beheer van het bestaande gebruik. In de beheerregels is een relatiebepaling opgenomen die stelt dat de regels van het bestemmingsplan Bedum Ter Laan - fase 4 (vastgesteld op 20 december 2007 door de gemeenteraad van de gemeente Bedum) van toepassing blijven.

Dit hoofdstuk bevat het overgangsrecht en de slotregel. Het overgangsrecht is vormgegeven op de wijze die is voorgeschreven in artikel 5.1.1 van het Besluit ruimtelijke ordening (Bro). De voorliggende beheersverordening legt de bestaande situatie vast en stelt met het oog op het beheer van die bestaande situatie regels vast voor het gebruik en het bouwen. Onder de bestaande situatie verstaat deze verordening het gebruik en de bebouwing conform het geldende bestemmingsplan, dan wel de vergunde situatie.

3.2 Verbeelding

Wat betreft de verbeelding wordt verwezen naar de pdf-illustratie die als bijlage aan deze beheersverordening is toegevoegd. De illustratie is gebaseerd op de huidige plankaart.

3.3 Digitale beschikbaarheid

Deze beheersverordening wordt digitaal beschikbaar gesteld. De bij de beheersverordening behorende bestanden worden gekoppeld aan een contour (gecodeerd volgens de Praktijkrichtlijn Gebiedsgerichte Besluiten). Daarmee voldoet de beheersverordening aan de digitale verplichting overeenkomstig het bepaalde in artikel 1.2.3 van het Bro.

Hoofdstuk 4 Uitvoerbaarheid

De beheersverordening is opgesteld op basis van het in hoofdstuk 1 genoemde bestemmingsplan. Het betreft uitsluitend het vastleggen van de bestaande juridisch-planologische situatie.

Gelet op het conserverend karakter van deze beheersverordening is er in beginsel geen aanleiding om te veronderstellen dat de uitvoering van de beheersverordening leidt tot nadelige gevolgen. De voorliggende beheersverordening voldoet aan de meest recente wet- en regelgeving.

Economische uitvoerbaarheid

De voorliggende beheersverordening is opgesteld naar aanleiding van de plicht tot actualiseren van het geldende bestemmingsplan Bedum Ter Laan - fase 4. In het kader van de Grondexploitatiewet (onderdeel van de Wro) dient een exploitatieplan te worden opgesteld indien sprake is van een bouwplan als bedoeld in artikel 6.2.1. van het Bro. De voorliggende beheersverordening maakt geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk, zoals bedoeld in artikel 6.2.1 van het Bro. Er hoeft dan ook geen verdere aandacht te worden besteed aan het aantonen van de economische uitvoerbaarheid op basis van een exploitatieplan.

Op basis van deze overweging wordt de voorliggende beheersverordening economisch uitvoerbaar geacht.