direct naar inhoud van 9.1 Bestaand watersysteem
Plan: Bedrijventerrein Loven, Bosscheweg e.o. 2008
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0855.BSP2008015-e001

9.1 Bestaand watersysteem

9.1.1 Gebiedskenmerken

Het plangebied is gelegen in het stroomgebied Beneden Dommel en Zandleij, en behoort zowel kwalitatief als kwantitatief tot het beheergebied van het waterschap de Dommel.

Loven is ongeveer 240 ha groot, en is overwegend industriegebied, en een deel woongebied. Loven heeft een gemiddelde maaiveldhoogte van ongeveer 13,25 m + NAP. Aan de zuidwestelijke plangrens loopt het maaiveld op tot ongeveer 13,50 m + NAP en in de zuidoosthoek komen maaiveldhoogten voor van ongeveer 12,75 m + NAP.

9.1.2 Bodem en grondwater

Uit het globaal onderzoek Beheerbestemmingsplannen Gemeente Tilburg, GEOFOX, 23 oktober 2006, blijkt de bodemopbouw te bestaan uit een deklaag van zand met daaronder voornamelijk sterk lemig, matig fijn zand in grondlagen met een dikte van meer dan 1 m. Daarin komen dunne leemlenzen voor. De doorlatendheid is wisselend matig tot goed. Aan de zuidwestelijke zijde van het plangebied komen zwakzandige leemlenzen voor met een dikte van meer dan 1 m.

De maatgevende grondwaterstand varieert tussen 12,00 m + NAP aan de zuidwestelijke zijde, tot 11,70 m + NAP aan de noordooststelijke zijde. De gemiddelde grondwaterstanden fluctueren rond de 11,25 m + NAP aan de westelijke zijde en rond 10,75 m + NAP aan de oostelijke zijde van het plangebied. Het grondwater stroomt globaal in noordoostelijke richting.

Met maatgevende grondwaterstanden ruim 1,0 m onder het maaiveld, is de ontwatering in de bestaande situatie voldoende.

9.1.3 Oppervlaktewater

Binnen het plangebied zijn enkele oppervlaktewateren aanwezig. In de noordwestelijke hoek van Loven ligt de Centaurusvijver met een grootte van ongeveer 1,5 ha. Deze waterpartij dient als retentie voor het gescheiden stelsel van het westelijke gedeelte van het industrieterrein Loven en staat in verbinding met de, net buiten Loven gesitueerde, vijver in het Quirijnstokpark. Deze vijvers zijn grondwaterafhankelijk en worden op een streefpeil van 11,90 m + NAP gehouden. Door middel van een vijzelgemaal wordt een teveel aan water op oppervlaktewater afgevoerd, en geloosd op het Wilhelminakanaal.

Afkoppeling van hemelwater op de kanalen is niet zonder meer mogelijk. Ten eerste dient duidelijk aangegeven/ onderbouwd te worden dat het afkoppelschema (trits) wordt gevolgd (hergebruik -> infiltreren -> bergen, -> afvoeren). Door middel van een degelijke onderbouwing (onderzoeksrapport en berekeningen) moet aangetoond worden waarom het niet mogelijk is om het water in het gebied te infiltreren en /of te bergen en dat afvoer op de kanalen daarmee de enige optie blijkt te zijn, bijvoorbeeld voor een restafvoer.

Aan de noordzijde van de Gelrebaan liggen twee buffervijvers voor regenwater van het conventioneel gescheiden stelsel. Samen zijn ze ongeveer 2,0 ha. groot. Zij hebben streefpeil van ongeveer 11,06 m + NAP. Door middel van een vijzelgemaal wordt een teveel aan water op oppervlaktewater afgevoerd, en geloosd op het Wilhelminakanaal.

De industriehaven is direct verbonden met het Wilhelminakanaal. Het waterpeil in de haven is dan ook hetzelfde als in het kanaal. De haven wordt voornamelijk voor overslag van goederen gebruikt en is in beheer en onderhoud bij de gemeente Tilburg.

Het Wilhelminakanaal grenst aan de zuidwestzijde van het plangebied, met een streefpeil van 12,55 m + NAP. Tweede alarmfase hoog water treedt in bij 12,85 m + NAP; tweede alarmfase laag water treedt in bij 12,35 m + NAP. Dit kanaal heeft een belangrijke transportfunctie en een beperkte waterhuishoudkundige functie. De bodem is niet volledig waterdicht, waardoor het, zij het in geringe mate, invloed heeft op het grondwater. Het waterschap De Dommel beheert de waterkwaliteit; Rijkswaterstaat is de beheerder van de waterkwantiteit.

Op de noordelijke plangrens ligt de watergang NL32. In het zuidoostelijk deel van Loven kruist de NL28, De Zwarte Rijt, het plangebied. Beide watergangen zijn bij waterschap De Dommel in beheer en onderhoud.

9.1.4 Riolering

In de bestaande situatie is in vrijwel het gehele plangebied een conventioneel gescheiden rioolstelsel aanwezig. In het zuidoostelijk deel van Loven, het woongebied, ligt een klein gemengd stelsel.

Binnen het plangebied liggen twee kleine drukrioolstelsels, één nabij de industriehaven en één tegen de zuidelijke plangrens. Aan de noordwestzijde is een lozingsput gesitueerd voor een klein drukrioolstelsel, dat net buiten het plangebied is gelegen.

Aan de zuidzijde van de Gelrebaan ligt een bufferbassin dat dienst doet voor het gemengde stelsel ten westen van dit plangebied. Via een overslagriool loopt het afvalwater terug in het gemengd stelsel ten westen van het plangebied.

In Loven staan twee gemalen. Eén gemaal dat de regenwater-bergingsvijvers aan de Gelrebaan op peil houdt. En een tweede; het vuilwater opvoergemaal "Industrieterrein Loven Zuid".

Het plangebied is in de bestaande situatie volledig gerioleerd. Al het afvalwater stroomt in de richting van zuiveringsinstallatie Tilburg, in beheer van waterschap De Dommel. Dat van de noordelijke helft direct; dat van de zuidelijke helft via het eindgemaal Moerenburg.

9.1.5 Functies

Waterschappen De Dommel alsook Brabantse Delta, voeren een zodanig beleid dat oppervlaktewateren aan alle kwalitatieve en kwantitatieve eisen voldoen om zijn functies te vervullen. Deze eisen zijn gesteld aan het betreffende oppervlaktewater, rekening houdend met de mogelijkheden en beperkingen.

In het Provinciaal Waterhuishoudingplan zijn daarop, na integrale belangenafwegingen, door de provincie waterhuishoudkundige functies toegekend. Dit vooruitlopend op de Europese Kader Richtlijn Water (KRW) waarin wateren dienen te zijn onderverdeeld naar typologie. Hierbij zal aquatische ecologie een prominent item zijn.

Het beleid van beide waterschappen is in grote lijnen weergegeven in de Keur oppervlaktewateren Waterschap De Dommel 2005 (vastgesteld op 29 juni 2005 en in werking is sinds 17 september 2005) en in de Keur waterkeringen en oppervlaktewateren waterschap Brabantse Delta (d.d. 29 juni 2005).

Uit de Keurkaarten blijken geen gebieden met bijzondere waarden in Loven te liggen. Net buiten het plangebied, tegen de noordoostelijke grens ligt een gebied van ongeveer 10 ha. dat als keurbeschermingsgebied is aangeduid.