direct naar inhoud van 3.1 Ruimtelijke Structuurvisie 2020
Plan: Bedrijventerrein Loven, Bosscheweg e.o. 2008
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0855.BSP2008015-e001

3.1 Ruimtelijke Structuurvisie 2020

De Ruimtelijke Structuurvisie Tilburg 2020 is een integraal ruimtelijk plan voor de gehele gemeente Tilburg. Deze visie is de opvolger van het 'Stadsbeheerplan Tilburg' uit 1990. De structuurvisie is de ruimtelijke vertaling en onderlinge afstemming van de ambities van de gemeente Tilburg op de gebieden wonen, werken, voorzieningen, recreatie, mobiliteit, natuur, water en landbouw tot 2020. "Tilburg, stad van contrasten" vormt het leidende thema voor de ruimtelijke ontwikkeling en dus het ruimtelijk beeld in de toekomst; contrasten tussen stad en landschap, tussen de stad en de omliggende dorpen, maar ook tussen de stedelijke en de dorpse elementen in de stad. De ruimtelijke contrasten die Tilburg karakteriseren maken de kwaliteiten van de stad zichtbaar. Kiezen voor het benutten en versterken van deze kwaliteiten betekent een verbijzondering van Tilburg ten opzichte van de andere grote steden in Noord-Brabant: een prettige stad om in te verblijven met een goed voorzieningenniveau, woningen en arbeidsplaatsen voor alle geledingen van de bevolking en gelegen in een blijvend groene omgeving.

In januari 2005 heeft de gemeente Tilburg de Ruimtelijke Structuurvisie Tilburg 2020 vastgesteld. Deze visie is de opvolger van het 'Stadsbeheerplan Tilburg'. De structuurvisie is de ruimtelijke vertaling en onderlinge afstemming van de ambities van de gemeente Tilburg op de gebieden wonen, werken, voorzieningen, recreatie, mobiliteit, natuur, water en landbouw tot 2020. "Tilburg, stad van contrasten" vormt het leidende thema voor de ruimtelijke ontwikkeling en dus het ruimtelijk beeld in de toekomst; contrasten tussen stad en landschap, tussen de stad en de omliggende dorpen, maar ook tussen de stedelijke en de dorpse elementen in de stad. De ruimtelijke contrasten die Tilburg karakteriseren maken de kwaliteiten van de stad zichtbaar. Kiezen voor het benutten en versterken van deze kwaliteiten betekent een verbijzondering van Tilburg ten opzichte van de andere grote steden in Noord-Brabant: een prettige stad om in te verblijven met een goed voorzieningenniveau, woningen en arbeidsplaatsen voor alle geledingen van de bevolking en gelegen in een blijvend groene omgeving.

In het streven naar ruimtelijke kwaliteit en intensief ruimtegebruik realiseert Tilburg mogelijkheden voor kleinschalige bedrijvigheid in bestaand stedelijk gebied. Het gaat hierbij om kleinschalige bedrijvigheid die zich goed verhoudt met de woonfunctie. Voor intensivering en herstructurering komen de bestaande bedrijventerreinen Loven, Kraaiven, Kanaalzone en de binnenwijkse bedrijventerreinen in aanmerking. Deze terreinen zijn ook geschikt voor startende ondernemingen (broedplaatsfunctie), bijvoorbeeld via bedrijfsverzamelgebouwen. Door intensivering en revitalisering kan Tilburg een ruimtewinst behalen van 5% tot 30%.

Gelet hierop past het bestemmingsplan binnen de Ruimtelijke Structuurvisie.