direct naar inhoud van 4.2 Herontwikkeling bedrijventerrein de Zekken
Plan: Hoek van Holland-Bedrijventerreinen
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0599.BP1053HvHBedrvter-oh01

4.2 Herontwikkeling bedrijventerrein de Zekken

Het bedrijventerrein de Zekken is verouderd en kampt met verpaupering en leegstand. Om deze redenen heeft de deelgemeente Hoek van Holland een revitaliseringsplan op laten stellen.
In het revitaliseringsplan is een analyse gedaan van de herstructureringsmogelijkheden.
Voor het bestemmingsplan zijn de volgende onderwerpen van belang:
- milieucategorie bedrijventerrein;
- bedrijfswoningen;
- het wel of niet mogelijk maken van perifere detailhandel;
- voormalige stortlocatie.

Milieucategorie
In het bestemmingsplan dat van kracht was bij opstellen van dit bestemmingsplan is de maximale toegestane bedrijfscategorie voor het bedrijventerrein de Zekken categorie 4. Dat betekent dat er een hindercirkel van 200 meter om het bedrijventerrein ligt, waarbinnen geen gevoelige functies mogen worden geplaatst.

In 2011 is door het dagelijks bestuur van de deelgemeente Hoek van Holland het 'revitaliseringsplan bedrijventerrein De Zekken Hoek van Holland' vastgesteld. Het revitaliseringsplan heeft als grondslag gediend voor het bestemmingsplan. In dit revitaliseringsplan, dat is opgesteld in goede samenwerking met de plaatselijke ondernemers is ondermeer opgenomen dat verlaging van de bedrijfscategorie voor het bedrijventerrein De Zekken noodzakelijk is om woningbouw aan de Lemaireweg (en in de toekomst in de Krimsloot, gelegen ten noorden van bedrijventerrein De Zekken) mogelijk maken. Bij het opstellen van dit revitaliseringsplan zijn alle bedrijven geinventariseerd en is geconstateerd dat er geen bedrijven aanwezig zijn waarvan de activiteiten in een hogere bedrijfscategorie van 3.2 vallen.

Naast de wens voor woningbouw aan de Lemaireweg (en in de toekomst in de Krimsloot) zijn er in dit revitaliseringsplan nog een aantal redenen genoemd om de categorie te verlagen. In het revitaliseringsplan is de wens uitgesproken om een vestiging voor perifere detailhandel mogelijk te maken en is geconstateerd dat het niet wenselijk is om een dergelijke vestiging te ontwikkelen nabij een bedrijf in de categorie 4. In dit bestemmingsplan is opgenomen dat perifere detailhandel (één vestiging) is toegestaan op De Zekken. Verder is geconstateerd dat er op De Zekken veel bedrijfswoningen aanwezig zijn. Bedrijfswoningen kunnen hinder ondervinden van de aanwezige bedrijven in hun omgeving. Om voor de aanwezige bedrijfswoningen een zo goed mogelijke woon- en leefmilieuklimaat te garanderen is het verlagen van de bedrijfscategorie gewenst, ook voor de percelen waarvan de afstand tot het perceel van de geplande woningbouwontwikkeling aan de Lemaireweg meer dan 200 meter is, zoals het bedrijf Koornneef aan de Zekkenstraat 56-58.


Bedrijfswoningen
Op het bedrijventerrein zijn op dit moment bedrijfswoningen aanwezig. In het bestemmingsplan dat van kracht was bij het opstellen van dit bestemmingsplan zijn bedrijfswoningen met een binnenplanse vrijstelling toegestaan tot een maximale inhoud van 450 m3.

In het revitaliseringsplan wordt voorgesteld om de bestaande, legale, bedrijfswoningen toe te staan in het bestemmingsplan en om geen nieuwe bedrijfswoningen toe te staan.
Voor het bestemmingsplan zijn de aanwezige bedrijfswoningen geïnventariseerd. Op de Zekkenweg 20, 21, 29, 50, 57, 82, 84 en 101 en Zekkenstraat 2b, 4a, 6, 8a, 10, 12a, 11, 19, 25, 29, 33, 40, 42, 44, 56, 66 en 78 bevinden zich bedrijfswoningen waarvoor een binnenplanse vrijstelling is verleend. Voor de Zekkenweg 51 en Zekkenweg 74 heeft het deelgemeentebestuur gedoogbesluiten genomen, die alleen van toepassing zijn op de huidige bewoners.

Alle hierboven genoemde bedrijfswoningen zijn in het bestemmingsplan als zodanig bestemd. Tevens is een uitsterfregeling opgenomen voor de bedrijfswoningen, zodat bij beeindiging van het gebruik deze niet meer als zodanig terug kunnen komen. Voor de woningen aan de Zekkenweg 51 en 74 is een uitsterfregeling voor de huidige bewoners opgenomen.


Perifere detailhandel
In de Economisch Ruimtelijke Visie van Hoek van Holland 2010-2014 en vervolgens in de detailhandelsvisie Hoek van Holland is geconcludeerd dat grootschalige en/of perifere detailhandel ontbreekt in Hoek van Holland en dat er mogelijkheden zijn om perifere detailhandel in te passen op bedrijventerrein de Zekken. In dit bestemmingsplan is de mogelijkheid opgenomen voor maximaal 1.000 m2 perifere detailhandel.

Op basis van de Verordening Ruimte van de provincie Zuid-Holland is perifere detailhandel toegestaan buiten de op kaart 7 van deze verordening aangewezen opvanglocaties, mits het gaat om de vestiging van een individueel bedrijf en geen nieuwe detailhandelsconcentratie ontstaat en voorzover vestiging plaatsvindt op een bedrijventerrein, het aandeel van bedrijven in perifere detailhandel niet meer bedraagt dan 10% van het totale oppervlak van het bedrijventerrein. Voor perifere detailhandelsontwikkelingen niet groter dan 1.000 m2 is het uitvoeren van een distributieplanologisch onderzoek niet vereist. De perifere detailhandel die in dit bestemmingsplan wordt mogelijk gemaakt voldoet aan de Verordening Ruimte.


Voormalige stortlocatie
De voormalige stortlocatie aan de overkant van de Prins Hendrikweg is in het huidige bestemmingsplan bestemd voor opslag ten behoeve van bedrijven in milieucategorie 1. De grond is in eigendom van de gemeente. Omdat het grond hier vervuild is, is op dit moment een wijziging in de bestemming niet aan de orde.