direct naar inhoud van 2.2 Provinciaal beleid
Plan: Buitengebied Valburg - 10 (Windturbines De Grift)
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0268.BP447-OH01

2.2 Provinciaal beleid

2.2.1 Streekplan Gelderland 2005

Het meest actuele provinciale beleidskader aangaande de ruimtelijke ordening betreft het Streekplan Gelderland 2005 'kansen voor de regio's'. Het Streekplan is vastgesteld door Provinciale Staten op 29 juni 2005. Met het Streekplan Gelderland 2005 kiest de provincie voor de versterking van de ruimtelijke kwaliteit in Gelderland.

Het Streekplan kijkt 10 jaar vooruit en richt zich op kenmerken en waarden die van provinciaal belang worden geacht (generiek beleid):

  • Ruimtelijke ontwikkelingen in het rode raamwerk van stedelijke functies en infrastructuur;
  • Natuur en water in het groenblauw raamwerk;
  • Landbouw in het multifunctioneel gebied.

Voor het plangebied zijn de uitgangspunten voor gebieden in het rode raamwerk en multifuncioneel gebied van belang.

Hoofddoel van het Streekplan is het scheppen van ruimte voor de verschillende ruimtevragende functies op het beperkte beschikbare oppervlak. Bundelingsbeleid en het organiseren van stedelijke netwerken staan hierbij centraal. In het Streekplan worden algemene en programmatische uitspraken gedaan over wonen, sociaal-culturele functies en werken (bedrijventerreinen en kantoren).

Daarnaast hecht het Streekplan veel belang aan locatiebeleid: gestreefd wordt naar het bundelen van bovenlokale stedelijke functies aan knooppunten in het rode raamwerk. Het grondgebied van de gemeente Nijmegen valt grotendeels binnen dit rode raamwerk en heel Nijmegen valt in het stedelijk netwerk.

Het multifunctioneel gebied beslaat het grootste deel van de provincie. Dit gebied omvat de steden, dorpen, buurtschappen die buiten de provinciaal ruimtelijke hoofdstructuur, waardevolle landschappen en het multifunctioneel platteland. In het provinciaal planologisch beleid wordt op deze gebieden geen expliciete provinciale sturing gericht.

Vitaliteit van de multifunctionele gebied wordt bevorderd door planologische beleidsvrijheid voor samenwerkende gemeenten.

De provinciale ruimtelijke hoofdstructuur is weergegeven op de Beleidskaart 'ruimtelijke structuur'. Het plangebied is gelegen in het stedelijk netwerk.

afbeelding "i_NL.IMRO.0268.BP447-OH01_0002.png"

rode punten geeft het Stedelijk netwerk weer en de gele ondergrond het multifunctionele gebied

2.2.2 Windenergie

In het streekplan heeft de provincie als doelstelling dat er voor 2010, 100 MW gerealiseerd moet worden binnen de provinciegrenzen.

Daarnaast wordt o.a. het volgende aangegeven met betrekking tot windenergie:

  • Om het visuele effect op het landschap zo beperkt mogelijk te houden en per locatie een aansprekende energieopbrengst te bereiken is concentratie van windturbines in een beperkt aantal windturbineparken per regio gewenst.
  • De provincie streeft naar ruimtelijke facilitering van middelgrote windturbineparken van 4 á 8 windturbines per locatie. Op deze wijze moet in de provincie een totaal geplaatst vermogen van minimaal 100 MW worden gerealiseerd. Initiatieven voor windturbineopstellingen van minder dan 4 windturbines zullen niet door het ruimtelijke beleid worden ondersteund, tenzij kan worden aangetoond dat de energieopbrengst bij plaatsing van drie windturbines groter is dan bij optimale benutting van de locatie met 4 windturbines van elk 2 megawatt geïnstalleerd vermogen.
  • Ter voorkoming van visuele interferentie kunnen slechts locaties worden ontwikkeld voor windturbineparken, zijnde ruimtelijk samenhangende opstellingen, die op ten minste 3 km afstand zijn gelegen van windenergielocaties waarvoor finale planologische regeling heeft plaatsgevonden.
  • Bij onvoldoende planologische capaciteit zal de provincie - om de doelstelling te kunnen realiseren - overwegen gemeenten een aanwijzing te geven.

Tot de vaststelling van de definitieve locaties zal binnen de zoekzones geen ruimte worden geboden voor de ontwikkeling van functies die zich ruimtelijk niet verdragen met de plaatsing van windturbines, met uitzondering van de bestaande functies waarin dit plan reeds voorziet.

In het kader van de regionale gebiedsvisie is de strook langs de A15 benoemd tot zoekzone voor windenergie. Voor het Streekplan is een Strategische Milieubeoordeling (SMB) uitgevoerd, o.a, met betrekking tot dit onderwerp. Kwetsbare gebieden zijn uitgesloten, waarbij is gelet op natuurwaarden, afstand tot woonbebouwing, recreatiegebieden en hoogspanningsleidingen. De resterende milieu effecten voor de locaties binnen de zoekgebieden zullen volgens deze beoordeling beperkt zijn. Hieronder is een uitsnede van deze beleidskaart weergegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0268.BP447-OH01_0003.png"

donker rood is zoekzone windturbines

2.2.3 Windenergie in de Regio Nijmegen, Beuningen, Lingewaard en Overbetuwe

In 2005 heeft de provincie de resultaten gepubliceerd van een onderzoek naar locaties voor windenergie in de regio Nijmegen, Beuningen, Lingewaard en Overbetuwe. Uit dit onderzoek kwam de locatie de Grift als meest kansrijke locatie voor de realisatie van windturbines op grondgebied van de gemeente Nijmegen (zie bijlage ”Windenergie in de regio Nijmegen, Beuningen, Lingewaard en Overbetuwe”).

De toepassing van windenergie heeft ruimtelijke consequenties en de locatiekeuze voor windturbineopstellingen heeft gemeentegrensoverschrijdende betekenis. De vier gemeenten hebben daarom met elkaar afgesproken beleid en besluitvorming over windenergie met elkaar af te stemmen en een gemeenschappelijke gebiedsvisie op te stellen. De intentieverklaring die daarover is opgesteld is mede ondertekend door de provincie Gelderland.

Om tot deze gebiedsvisie windenergie te komen is een onderzoek uitgevoerd waarin de doorwerking van rijks- en provinciaal ruimtelijk beleid in de regio in kaart is gebracht.

Dit heeft allereerst geresulteerd in de identificatie van gebieden die niet in aanmerking komen voor de plaatsing van windturbines. Uitgesloten zijn vogel- en habitatrichtlijngebieden, Wetlands, de gehele Ecologische Hoofdstructuur, natuurmonumenten, stiltegebieden en straalpaden voor telecommunicatie: de rode gebieden uit de derde partiële streekplanherziening (2001).

Om te komen tot een schifting van locaties is, naast de hierboven genoemde milieutechnische en planologische criteria, vooral de landschappelijke kwaliteit van de omgeving (de regio) van belang.

De strook langs de A15 kwam uit dit onderzoek naar voren als de meest geschikte locatie

afbeelding "i_NL.IMRO.0268.BP447-OH01_0004.png"

KANSRIJK Zoekgebied   Pluspunten   Minpunten   Initiatieven   Globale inschatting aantal Megawatt  
De Grift   Herinrichting De Grift maakt turbines inpasbaar.

Veel draakvlak.

Goede locatie in alle opzichten.  
  Bestaand initiatief in kader van de waalsprong (MER is uitgevoerd)   10  

2.2.4 Conclusie

Het voorgestane initiatief sluit aan bij de beleidsdoelstellingen van de provincie Gelderland.