direct naar inhoud van 3.3 Cultuurhistorie en archeologie
Plan: Bedrijventerreinen Staphorst
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0180.6102011001-VS02

3.3 Cultuurhistorie en archeologie

In 2006 is de Wet op de Archeologische Monumentenzorg van kracht geworden. In het kader hiervan dient een gemeente ruimtelijke planvorming te toetsen op archeologische waarden. Indien potentiƫle archeologische waarden worden verstoord, dient hier nader onderzoek naar te worden verricht. Naast bouwkundige monumenten zijn er ook aardkundige monumenten, natuurmonumenten en landschapsmonumenten.

In opdracht van de gemeente Staphorst is voor het gehele grondgebied van de gemeente een archeologische verwachtings- en beleidsadvieskaart opgesteld. Op deze verwachtingskaart staan bekende archeologische waarden en te verwachten archeologische waarden in de vorm van zones met een bepaalde trefkans.

Met de kaart wordt een beeld gegeven van waar zich archeologische sporen en vondsten in de bodem kunnen bevinden. De verwachtingskaart wordt tevens gebruikt als beleidsinstrument door beleidsadviezen te koppelen aan deze verwachtingswaarden.

afbeelding "i_NL.IMRO.0180.6102011001-VS02_0002.png"

Afbeelding 2: uitsnede ontwerp archeologische verwachtingskaart

In het plangebied komen geen archeologische monumenten voor. Voor alle drie bedrijventerreinen geldt een lage verwachtingswaarde (groen). Als beleidsadvies geldt voor deze gronden: bij ingrepen dieper dan 40 cm en met een oppervlakte van minimaal 1,5 ha is archeologisch onderzoek noodzakelijk. Voor de gearceerde delen geldt dat de bodem tevens verstoord is. Het beleidsadvies voor deze gronden is: uitvoeren van een bureauonderzoek en verkennend booronderzoek om de aard en diepte van de verstoring en de diepte van het archeologische niveau vast te stellen.

Het voorliggende bestemmingsplan maakt kleinschalige ontwikkelingen mogelijk die de ondergrond verstoren. Voor die gebieden waarvoor nog geen archeologisch onderzoek is verricht zal, bij elke ingreep groter dan 1,5 ha en dieper dan 0,4 meter aangetoond moeten worden dat geen archeologische waarden worden aangetroffen of aangetast. Voor de gebieden waar al wel een archeologisch onderzoek is verricht is geen is in het kader van dit bestemmingsplan geen onderzoek meer nodig.