Sloterplas en omgeving 1e herziening    

Toelichting     

Hoofdstuk 1 Inleiding     

1.1 Aanleiding     

Voor de Sloterplas is door de gemeenteraad van Amsterdam op 20 juli 2017 het bestemmingsplan 'Sloterplas en omgeving.' vastgesteld. In dit bestemmingsplan zit een fout.

Binnen de bestemming 'Groen' is de functie 'horeca van categorie 1' overal toegestaan zonder dat er beperkende (bouw)regels zijn opgenomen. Het was echter de bedoeling om horeca van categorie 1 uitsluitend toe te staan in de vorm van een mobiele kiosk, niet zijnde een vast gebouw. Dit blijkt uit de wijzigingen die doorgevoerd hadden moeten worden naar aanleiding van de destijds tegen het ontwerpbestemmingsplan ingediende zienswijzen (de voorgenomen wijzigingen zijn wel vastgelegd in de Nota van Wijzigingen en de Nota van beantwoording Zienswijzen behorend bij het bestemmingsplan).

Omdat de wijzigingen niet op de juiste manier zijn door vertaald naar de regels, is onbedoeld horeca van categorie 1 overal rondom de Sloterplas toegestaan zonder dat daaromtrent bepalingen/beperkingen zijn opgenomen.

Doel van de onderhavige herziening 'Sloterplas en omgeving 1e herziening' is om een correctie aan te brengen in de planregels van het onherroepelijke bestemmingsplan 'Sloterplas en omgeving', en zo de omissie te herstellen.

1.2 Bevoegdheden     

Op grond van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) ligt de bevoegdheid om een nieuw bestemmingsplan vast te stellen bij de gemeenteraad van Amsterdam. De voorbereiding van een bestemmingsplan is gemandateerd aan het stadsdeel.

1.3 Leeswijzer     

Het bestemmingsplan bestaat uit regels en een verbeelding, en gaat vergezeld van een toelichting. Op de verbeelding zijn de bestemmingen in het plangebied weergegeven. Deze bestemmingen zijn gerelateerd aan de in de regels opgenomen juridische regeling.

De verbeelding en de regels vormen samen de bestemmingsplanregeling zoals deze door de gemeenteraad wordt vastgesteld. De toelichting geeft de achtergronden bij de bestemmingsplanregeling en bevat geen juridisch bindende bepalingen.

Na dit hoofdstuk volgt in hoofdstuk 2 een beschrijving van het plankader. Er wordt onder meer ingegaan op de ligging en begrenzing van het plangebied en een beschrijving van het plangebied. In hoofdstuk 3 volgt een beschrijving van het relevante ruimtelijke beleid afkomstig van het Rijk, de provincie, de regio, de gemeente en het stadsdeel. In hoofdstuk 4 wordt uitgelegd op welke wijze dit is vertaald in juridische zin. Hoofdstuk 5 gaat in op de economische uitvoerbaarheid, en hoofdstuk 6 gaat in op maatschappelijke uitvoerbaarheid van het plan.

Hoofdstuk 2 Plankader     

2.1 Ligging en begrenzing     

De Sloterplas ligt in het midden van de Westelijke Tuinsteden in Amsterdam.

Het plangebied van het bestemmingsplan Sloterplas en omgeving wordt globaal als volgt begrensd:

  • Noorden: Slotermeer (noordoever, H.M. Kraaijvangerstraat, Th. H. J. Lammerslaan, ten noorden van de kinderboerderij en manege Geuzeneiland).
  • Oosten: Slotervaart (Oostoever, Christoffel Plantijnpad)
  • Zuiden: Osdorp (ten zuiden van het watersporteiland Sloterplas, tot aan Oeverpad)
  • Westen: Osdorp en sportpark Ookmeer (Oeverpad tot aan westzijde manege Geuzeneiland)

Voor de exacte begrenzing van het plangebied wordt verwezen naar de digitale verbeelding.

verplicht

Afbeelding 2.1 - Ligging plangebied

2.2 Doelstelling     

Doel van voorliggende herziening 'Sloterplas en omgeving 1e herziening' is om een kleine correctie aan te brengen in de planregeling van het onherroepelijke bestemmingsplan 'Sloterplas en omgeving'.

Deze wijziging perkt de (bouw)mogelijkheden in voor wat betreft horeca van categorie 1 binnen de groen bestemming.

2.3 Geldend planologisch kader     

Op 20 juli 2017 is door de gemeenteraad het bestemmingsplan Sloterplas en omgeving (NL.IMRO.0363.F1310BPSTD-VG01) vastgesteld, dat het actuele juridisch-planologisch kader biedt voor de verdere ontwikkeling van het plangebied. Voor een integrale beschrijving van het plangebied, zowel qua ruimtelijke opbouw als qua geschiedenis, wordt verwezen naar de toelichting van het moederplan 'Sloterplas en omgeving'.

verplicht

Afbeelding 2.2 - Moederplan 'Sloterplas eo'

Hoofdstuk 3 Beleidskader, ruimtelijk kader en omgevingsaspecten     

3.1 Beleidskader     

Het voor het plangebied relevante beleidskader is beschreven in hoofdstuk 3 van de toelichting van het bestemmingsplan "Sloterplas en omgeving". Met betrekking tot Europees, rijks- provinciaal, regionaal en gemeentelijk beleid kan worden opgemerkt dat er zich geen relevante wijzigingen hebben voorgedaan die een nadere toelichting en afweging vragen.

3.2 Ruimtelijk - functionele aspecten     

Deze onderhavige herziening 'Sloterplas en omgeving 1e herziening', is bedoeld om een omissie in het bestemmingsplan 'Sloterplas en omgeving' te herstellen. Dit wordt gedaan door een aanpassing in de regels.

De ruimtelijk-functionele aspecten van het moederplan 'Sloterplas en omgeving' zijn er op gericht om de Sloterplas om te vormen tot een metropolitaan stadspark, dat ontwikkeld wordt tot recreatiegebied voor de gehele stad met stedelijke allure. Dit wordt echter vooral gedaan door de programmering van activiteiten. Voor het overige is bestemmingsplan 'Sloterplas en omgeving' conserverend van aard. De aanpassing van de regels in de herziening 'Sloterplas en omgeving 1e herziening' zijn bedoeld om een fout in het moederplan te herstellen en maakt geen nieuwe ontwikkeling mogelijk.

3.3 Omgevingsaspecten     

De voorliggende herziening maakt geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk, dit is geborgd in het vigerende plan. De onderzoeken uit dit plan blijven van toepassing en voor de voorliggende herziening worden geen nieuwe onderzoeken uitgevoerd.

Hoofdstuk 4 Juridische planbeschrijving     

Er is gekozen voor een herziening omdat het vigerende bestemmingsplan maar op één punt hoeft te worden gewijzigd. In de voorgaande hoofdstukken is de inhoud van de herziening besproken.

De verbeelding van voorliggende herziening bestaat uit een zogenaamde plancontour, dat wil zeggen: het plangebied is aangegeven. In de regels van de herziening is aangegeven dat in de bestemming 'Groen' alleen ter plaatse van een aanduiding mag worden gebouwd met uitzondering van de toiletgebouwen.

Hoofdstuk 5 Economische uitvoerbaarheid     

Ingevolge artikel 6.12 Wro, besluit de gemeenteraad of wordt afgezien van het opstellen van een exploitatieplan. In dit geval wordt afgezien van het opstellen van een exploitatieplan omdat de gemeente Amsterdam volledig eigenaar is van de grond waarop het bestemmingsplan van toepassing is op het moment dat het bestemmingsplan wordt vastgesteld. Het verhaal van de kosten van de grondexploitatie, zoals bedoeld in de Wro, is daarom anderszins verzekerd via het erfpachtstelsel.

Hoofdstuk 6 Maatschappelijke uitvoerbaarheid     

6.1 Overleg met betrokken partijen     

In het kader van het overleg als bedoeld in artikel 3.1.1 van het Besluit ruimtelijke ordening is het voorontwerpbestemmingsplan verzonden aan:

  1. Rijkswaterstaat West-Nederland Noord;
  2. Provincie Noord-Holland;
  3. Waternet;
  4. Brandweer Amsterdam-Amstelland;
  5. Technische Advies Commissie Amsterdam (TAC);
  6. Bureau Monumenten en Archeologie (M&A);
  7. Structuurvisietoets gemeente Amsterdam;

Door Rijkswaterstaat West-Nederland Noord, Waternet, de TAC en M&A zijn reacties op het voorontwerpbestemmingsplan uitgebracht.

Rijkswaterstaat West-Nederland Noord

Rijkswaterstaat West-Nederland Noord geeft aan van het plan kennisgenomen te hebben en ziet daarin geen aanleiding voor een reactie.

Reactie

De reactie van Rijkswaterstaat West-Nederland Noord wordt ter kennisgeving aangenomen en leidt niet tot aanpassingen van het bestemmingsplan.

Waternet

Waternet heeft geen commentaar op de herziening.

Reactie

De reactie van Waternet wordt ter kennisgeving aangenomen en leidt niet tot aanpassingen van het bestemmingsplan.

TAC

De TAC geeft aan dat met de 1e herziening bestemmingsplan Sloterplas e.o. een fout wordt hersteld in het vigerende bestemmingsplan. Die fout zou nadelige gevolgen kunnen hebben voor het groen en de Hoofdgroenstructuur.

Gezien de strekking van het plan hoeft het plan niet voor formeel advies aan de TAC te worden voorgelegd, het plan is inpasbaar in de Hoofdgroenstructuur.

Reactie

De reactie van de TAC wordt ter kennisgeving aangenomen en leidt niet tot aanpassingen van het bestemmingsplan.

M&A

M&A geeft aan geen opmerkingen te hebben op het voorontwerpbestemmingsplan.

Reactie

De reactie van M&A wordt ter kennisgeving aangenomen en leidt niet tot aanpassingen van het bestemmingsplan.

6.2 Zienswijzen     

Het bestemmingsplan heeft voor zes weken ter inzage gelegen. Er zijn gedurende de terinzagelegging geen zienswijze ingediend.

Regels     

Hoofdstuk 1 Inleidende regels     

De inleidende regels in dit plan zijn van toepassing en aanvullend op het bestemmingsplan Sloterplas en omgeving, zoals op 20 juli 2017 vastgesteld door de gemeente Amsterdam.

Artikel 1 Begrippen     

De begrippen zijn ongewijzigd, met uitzondering van de navolgende begrippen.

1.1 Plan:     

het bestemmingsplan Sloterplas en omgeving met indentificatienummer NL.IMRO.0363.F1310BPSTD-VG01 van de gemeente Amsterdam.

1.2 Herziening     

Het bestemmingsplan Sloterplas en omgeving 1e herziening met identificatienummer NL.IMRO.0363.F1902BPSTD-VG01 van de gemeente Amsterdam.

Alle begrippen van het bestemmingsplan Sloterpas en omgeving blijven gelden.

Hoofdstuk 2 Bestemmingsregels     

Artikel 2 Groen     

Aan artikel 4, lid 4.2.2 wordt een sub e toegevoegd, dat als volgt luidt: gebouwen mogen uitsluitend binnen het bouwvlak gerealiseerd worden of binnen het aanduidingsvlak zoals genoemd onder sub c en d met uitzondering van de toiletgebouwen;

De planregels voor de bestemming 'Groen' uit het plan blijven voor het overige ongewijzigd van kracht.

Hoofdstuk 3 Algemene regels     

De algemene regels zijn ongewijzigd.

Hoofdstuk 4 Overgangs- en slotregels     

De overgangs- en slotregels in dit plan zijn van toepassing en aanvullend op het bestemmingsplan Sloterplas en omgeving, zoals op 20 juli 2017 vastgesteld door de gemeente Amsterdam.

Artikel 3 Overgangsrecht     

Dit artikel is ongewijzigd.

Artikel 4 Slotregel     

Deze regels worden aangehaald als: Regels van het bestemmingsplan 'Sloterplas en omgeving 1e herziening'