|
de geometrisch bepaalde planobjecten met de bijbehorende regels en de daarbij behorende bijlagen als vervat in het GML-bestand NL.IMRO.0222.SgB003-0002 vastgesteld door de raad van de gemeente Doetinchem op 24 juni 2021.
op dit wijzigingsplan zijn de regels van het bestemmingsplan 'Stedelijk gebied - 2021', vastgesteld bij raadsbesluit van 24 juni 2021 onverkort van toepassing met uitzondering van de in dit plan gegeven aanvullingen/wijzigingen van de planregels en de verbeelding.
Het voornemen bestaat om op een stuk onbebouwd terrein aan de Gaswal in Doetinchem een restaurant en galerieruimte te realiseren. Het geldende bestemmingsplan staat deze ontwikkeling niet toe. Daarvoor moet de wijzigingsbevoegdheid in dit bestemmingsplan gebruikt worden. De initiatiefnemer heeft een ruimtelijke onderbouwing opgesteld waaruit blijkt dat het plan niet in strijd is met een goede ruimtelijke ordening. Daarmee is voorliggende wijziging van het bestemmingsplan opgesteld.
Het plangebied is gelegen aan de rand van het centrum van Doetinchem. Het plangebied wordt globaal begrensd door de Gaswal, de Oude IJssel en de N316. Op hierna volgende afbeeldingen zijn globaal de ligging en begrenzing van het plangebied weergegeven.
Ligging plangebied
Het bestemmingsplan Stedelijk gebied - 2021 2e wijziging (Gaswal) is een wijziging van het bestemmingsplan Stedelijk gebied - 2021, GML-bestand NL.IMRO.0222.SgB003-0002 vastgesteld door de raad van de gemeente Doetinchem op 24 juni 2021.
Geldende bestemming
Voor het plangebied gelden in het bestemmingsplan ‘Stedelijk gebied - 2021’ de volgende bestemmingen:
Voor het wijzigen van de huidige bestemming is in artikel 60.9. een wijzigingsbevoegdheid opgenomen. Hier zijn diverse voorwaarden aan verbonden. In paragraaf 3.2.4. van de ruimtelijke onderbouwing (bijlage 1 ruimtelijke onderbouwing) is het plan aan die voorwaarden getoetst.
Toekomstige planologische situatie
Om de geplande nieuwe bebouwing mogelijk te maken zullen de gronden met de bestemmingen 'Groen' en 'Verkeer' gedeeltelijk wijzigen in de bestemmingen 'Horeca' en 'Groen'.
Het plangebied is gelegen in de bebouwde kom van Doetinchem en is een onbebouwd perceel waarop verschillende bomen en struiken stonden. Deze zijn in voorbereiding op de planontwikkeling gekapt als onderdeel van de aanleg van het 'Park of Dutch Dreams'. De onderbouwing gaat uit van de situatie zoals deze bij de start van de planontwikkeling is geweest. Het plangebied grenst aan de Gaswal en een voetpad dat is gelegen aan de Oude IJssel. Het omliggend grondgebruik bestaat uit de bestemmingen water, verkeer, horeca, wonen, gemengd gebruik voor kantoor, dienstverlening en maatschappelijk.
Het plan betreft de realisatie van een galerie en een restaurant. De plattegronden van het plan tezamen meet 453 m2. Deze is onderverdeeld in een galerieruimte (154 m2) en een restaurant (299 m2). Het plan maakt deel uit van de toeristische en ecologische (wandel)route van Doetinchem en zal een permanente galerie herbergen en een tijdelijke galerie bieden voor architecten. Het project wordt ingebed in een parkontwerp langs de Oude IJssel, waarop in hoofdstuk 3 nader wordt ingegaan. In het kader van de voorgenomen ingrepen worden enkele bomen en struiken gekapt/gerooid. Tevens zal een groot gedeelte van de naastgelegen parkeerstrook worden verwijderd.
De bouwhoogten van het met plat dak uitgevoerde bouwwerk kent een hoogste bouwhoogte van 5 meter. Direct grenzend aan het plangebied wordt een fietsenstalling gerealiseerd. Bezoekers en personeel zullen parkeren bij de parkeerplaats aan de Varkensweide. Het aanleveren van goederen (laden en lossen) gebeurt echter wel bij het restaurant en de galerie. Het autoverkeer komt en verlaat het plangebied via de Europaweg (N316). Vrachtverkeer is hier verboden.
In de ruimtelijke onderbouwing (bijlage 1 ruimtelijke onderbouwing) zijn de beleidskaders voor de plannen rondom de Gaswal te Doetinchem aangegeven. Het voorliggende plan past binnen het geldende beleid van de gemeente Doetinchem. Voor de onderbouwing van de beleidskaders wordt voor dit deel verwezen naar hoofdstuk 3.2 van de ruimtelijke onderbouwing.
In de ruimtelijke onderbouwing (bijlage 1 ruimtelijke onderbouwing) is de haalbaarheid voor de plannen rondom de Gaswal te Doetinchem aangegeven. Hieruit volgt dat het plan haalbaar is. Voor de onderbouwing van de haalbaarheid wordt verwezen naar hoofdstuk 3.2 van de ruimtelijke onderbouwing.
Dit wijzigingsplan heeft tot doel het wijzigen van het bestemmingsplan 'Stedelijk gebied - 2021'. De regels van het bestemmingsplan 'Stedelijk gebied - 2021', GML-bestand NL.IMRO.0222.SgB003-0002, zijn van toepassing.
In de ruimtelijke onderbouwing (bijlage 1 ruimtelijke onderbouwing) is de economische uitvoerbaarheid van de plannen aan de Gaswal te Doetinchem aangegeven. Hieruit blijkt dat het plan economisch uitvoerbaar is. Voor de onderbouwing van de economische uitvoerbaarheid wordt voor dit deel verwezen naar hoofdstuk 4 van de ruimtelijke onderbouwing.
Dit bestemmingsplan doorloopt de procedure als bedoeld in afdeling 3.2 van de Wet ruimtelijke ordening. Afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht is van toepassing. Ook is het plan op grond van artikel 3.1.1. Besluit ruimtelijke ordening overlegd met de besturen van waterschap, provincie en Rijk. In dit hoofdstuk zullen de resultaten van deze procedure en overleggen worden behandeld.
De resultaten van de ter inzagelegging van het ontwerpbestemmingsplan worden niet toegevoegd aan dit hoofdstuk. Dit maakt onderdeel uit van het collegebesluit omtrent de vaststelling.
Voor het plan is, overeenkomstig de werkafspraken op basis van de gemeentelijke inspraakverordening, geen inspraak door de gemeente georganiseerd. De initiatiefnemer heeft het plan zelf in de buurt bekendgemaakt.
Het plan is op basis van artikel 3.1.1. Bro overlegd met de volgende instanties:
Op basis van rijksoverheidsrichtlijnen is vooroverleg met deze instantie niet nodig omdat er geen rijksbelangen in het geding zijn.
Provincie Gelderland
De provincie Gelderland heeft per brief op 10 november 2022 (zaaknummer 2022-013594) laten weten dat het provinciale belang Molenbiotoop geen belemmering vormt voor het plan. Met de voorgenomen bouwhoogte past het initiatief in de molenbiotoop van de Walmolen en beperkt het de windvang niet. De berekening in de ruimtelijke onderbouwing ging echter uit van onjuiste gegevens. De in de ruimtelijke onderbouwing opgenomen berekening van de biotoopformule en conclusie zijn hierop aangepast op basis van de juiste gegevens.
Ook het provinciaal belang Klimaatadaptatie vormt geen belemmering voor het plan. Er is goed onderbouwd hoe rekening wordt gehouden met het veranderend klimaat en met het initiatief wordt nu deels verhard terrein groen ingericht. Dit is goed voor waterberging en het voorkomen van hittestress.
Waterschap Rijn en IJssel
Het waterschap Rijn en IJssel heeft op 31 oktober 2022 als reactie op het vooroverleg twee zaken aan het licht gebracht:
Op basis van het vooroverleg met het waterschap zijn er inhoudelijke aanpassingen in de toelichting van het plan doorgevoerd. Er is in de toelichting een nieuwe berekening van de infiltratiecapaciteit gemaakt op basis van de hogere grenswaarde voor waterberging. Ook is toename van het te verharde oppervlak uitgebreider toegelicht in de ruimtelijke onderbouwing.