Bijlagen - begrippenlijst

Biomassa
In de natuur aanwezig of door afvalselectie verkregen materiaal dat geschikt is om vergast te worden.
Bundelingsbeleid
Nieuwe woningbouw en bedrijvigheid moet zo veel mogelijk in bestaand stedelijk gebied of aansluitend aan bestaand stedelijk gebied worden geconcentreerd. Als daar op experimentele basis van wordt afgeweken, dan moet de bijdrage ervan aan de integrale gebiedskwaliteit aangetoond worden. Het bundelingsbeleid komt in de plaats van het rode contourenbeleid en de compacte stad-gedachte, maar stimuleert op eenzelfde wijze zorgvuldig ruimtegebruik.
Cascaderen
Zodanig gebruik en hergebruik van water dat de functie of activiteit die de beste kwaliteit vraagt voorop wordt gesteld, gevolgd door de functies of activiteiten die minder hoge eisen aan de kwaliteit stellen.
Drooglegging
Het hoogteverschil tussen de waterspiegel in een waterloop en het grondoppervlak.
Erftoegangswegen
Wegen die zorgen voor de ontsluiting van de erven of (recreatie)-gebieden en specifieke bestemmingen. Een weg met een erftoegangsfunctie faciliteert het verblijf. Maximumsnelheid: 60 km/u en bestaat uit 1 rijstrook.
Gebiedsontsluitingswegen
Een weg die voorziet in (korte) verplaatsingen binnen regio's en waarbij uitwisseling van verkeer (op kruisingen) plaatsvindt en die daarmee de verbindende schakel vormen tussen de stroomwegen en erftoegangswegen. Maximumsnelheid: 80 km/u.
I: vormgeving als dubbelbaansweg (2x2 rijstroken). Gesloten voor landbouwverkeer.
II: vormgeving als enkelbaansweg (1x2 rijstroken). Daarnaast is dubbelbaans met enkele rijstroken (2x1 rijstroken) ook mogelijk. II kan gesloten worden verklaard voor landbouwverkeer, maar landbouwverkeer kan ook worden toegestaan.
Groen-blauwe hoofdstructuur
Natuur en watergebieden in Flevoland.
Inundatiekans
Kans dat een terrein onder water gezet wordt of kan worden
Lagenbenadering
Bij het maken van integrale ruimtelijke afwegingen rekening houden met de gebiedsspecifieke kwaliteiten van zowel de ondergrond (bodem, water), de netwerken (wegen, spoorwegen, kanalen, buisleidingen) als de occupatielaag (het menselijk gebruik in de vorm van wonen, werken, recreëren, landbouw). Er is niet een van de lagen het belangrijkst, maar elke laag stelt condities aan de andere.
Legger
Een legger is een register waarin watergangen en/of waterkeringen gedetailleerd zijn weergegeven en waarin gegevens zijn vastgelegd over onder andere afmetingen en onderhoudsverplichtingen.
Meerzijdige ontsluiting
Hiermee wordt bedoeld de aansluiting van (zuidelijk) Flevoland op meerdere regio's, bijvoorbeeld Amsterdam, Utrecht, Noord-Nederland.
Multimodale ontsluiting
Ontsluiting van gebieden voor diverse vormen van vervoer: weg, water, spoor, voetgangers enz.
Multiplier effect
Vermenigvuldigings- of versterkingseffect. Term voor het verschijnsel dat een verhoging van investeringen en/of export het bruto nationaal product (bnp) meer doet toenemen dan de extra investeringen en/of export.

Nationale stroomwegen
I: Wegen die vooral voorzien in verplaatsingen tussen landsdelen en economische/culturele centra en daarnaast zorgen voor korte verplaatsingen tussen regio's/landsdelen en aansluiten op nationale hoofdwegen in buitenland.
II: Wegen die vooral voorzien in (korte) verplaatsingen tussen regio's/landsdelen.Vormgeving is: autosnelwegen (max. snelheid 120 of 100 km/u) met 2x2 of meer rijstroken (Nationale stroomwegen I) of autoweg (max. snelheid 100 km/u) met 2x2 rijstroken (Nationale stroomwegen II).
Natura 2000
Gebieden die door het rijk bij Europa zijn aangemeld als Habitat- of Vogelrichtlijngebied. De gebieden kennen het beschermingsregime van de Natuurbeschermingswet 1998. Het rijk is verantwoordelijk voor het bepalen van de instandhoudingsdoelen en het vaststellen van de aanwijzingsbesluiten. Op basis van deze doelen worden beheerplannen opgesteld die worden vastgesteld door het rijk voor zover het rijk materieel beheerder is van de gronden en door Gedeputeerde Staten voor de overige gronden. Voortbouwend op de kaders van de aanwijzingsbesluiten en beheersplannen geldt een vergunningenstelsel, waarbij de vergunningen in beginsel worden afgegeven door Gedeputeerde Staten. Voor enkele activiteiten van rijksbelang is de minister van LNV vergunningverlener.
Natuurdoeltype
Natuurdoeltypen zijn de verschillende typen ecosystemen die in Nederland gerealiseerd worden. Per natuurdoeltype zijn in het Handboek Natuurdoeltypen de inheemse plant- en diersoorten, de leefomstandigheden en het beheer beschreven. Natuurdoeltypen zijn verdeeld in de categorieën grootschalige natuur, bijzondere natuur en multifunctionele natuur.
Nee, tenzij-regime
Nieuwe plannen, projecten of handelingen zijn niet toegestaan indien deze de wezenlijke kenmerken of waarden van een natuurgebied significant aantasten, tenzij er geen reële alternatieven zijn én er sprake is van (dwingende) redenen van groot openbaar belang. Voor ingrepen die aantoonbaar aan de criteria voldoen geldt het vereiste dat de schade zoveel mogelijk moet worden beperkt door mitigerende maatregelen. Resterende schade dient te worden gecompenseerd.
Noordvleugel
De Noordvleugel van de Randstad; dit is globaal gesproken de regio Schiphol-Amsterdam-Almere-Utrecht. Het rijk heeft het programma Noordvleugel ingesteld vanwege de samenhang in de acht grootschalige projecten voor woningbouw, infrastructuur, werkgelegenheid en natuur in dit gebied.

Obstakelvrije zone
een obstakelvrij vlak dat begint met een horizontaal vlak van 45 meter hoog met een straal van vier kilometer rond de landingsdrempels. Dit horizontaal vlak gaat over in een conisch vlak met een helling van 5% tot 145 meter over een afstand van 2 kilometer.
Omgevingskwaliteit
Omgevingskwaliteit bestaat uit zaken als veiligheid, onderwijs, aanwezigheid van sociale netwerken, voorzieningen, goede multimodale ontsluiting, milieukwaliteit en sociale cohesie.
Ontkoppeling
Hiervan is sprake wanneer de economie harder groeit dan de milieudruk toeneemt.
Regionale stroomwegen II
Wegen die voorzien in (korte) verplaatsingen tussen regio's en aanvullend op nationale wegennet. Vormgeving is: autoweg (max. snelheid 100 km/u); dubbelbaans: 2x1of 2x2 rijstroken; enkelbaan: 1x2 rijstroken.
Rode lijst
Op Rode Lijsten staan de soorten die bedreigd zijn in hun voortbestaan. In Nederland zijn voor een beperkt aantal soortgroepen officiële nationale Rode Lijsten verschenen; officieel wil zeggen dat deze in de Staatscourant zijn gepubliceerd. Soorten komen op een Rode Lijst als zij zeldzaam zijn en achteruitgaan.
Risicocontour 10-5, 10-6
De risico's van externe veiligheid worden zichtbaar gemaakt door op een kaart contouren aan te geven. Contouren voor externe veiligheid worden gevormd door een lijn te trekken door de punten waarvoor hetzelfde risico is berekend. De 10-5-contour geeft het gebied aan waarbinnen de kans dat iemand die altijd op die plek aanwezig is getroffen zou worden eens in de honderdduizend jaar is. De 10-6-contour geeft volgens hetzelfde principe de kans van eens in de miljoen jaar aan.
Saldobenadering
Het plaatselijk accepteren van een verslechtering van natuurkwaliteit of afname van natuurareaal (bv. door uitbreiding van recreatie), indien daar elders een zodanige toename van kwaliteit en/of areaal tegenover staat, dat de natuur in Flevoland er per saldo op vooruit gaat.
Seizoensgebonden peilverloop
Waterpeil dat direct volgend is op de seizoens- en jaarfluctuaties in de neerslag en verdamping.
Stand-still beginsel
Beginsel dat er van uit gaat dat er geen verslechtering van (water)kwaliteit mag optreden ten opzichte van de toestand in 2000.
Verstedelijkingsopgave
De opgave om in Flevoland meer woningbouw en bijbehorende voorzieningen te realiseren.
Verweving
Het combineren van verschillende functies in het landelijk gebied. Dit is het tegenovergestelde van scheiden van functies.
Vrijwaringzone
Zone waarbinnen geen bebouwing is toegestaan.
Waterakkoord
Afspraken tussen verschillende waterbeheerders over de aan- en afvoer van water.
Wateroverlast
Water op het maaiveld.


AMK
Archeologische monumentenkaart
AMvB
Algemene maatregel van bestuur
AWBZ
Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten
BANS
Bestuursakkoord Nieuwe Stijl
BEVI
Besluit Externe Veiligheid Inrichtingen
 

Bkl

Besluit kleine luchthavens; Bkl is de eenheid waarin geluidbelasting wordt uitgedrukt die wordt veroorzaakt door de kleine luchtvaart. Hieronder vallen alle vliegtuigen met een startgewicht kleiner dan zes ton, met uitzondering van helikopters en straalvliegtuigen.
BRTN
Basis Recreatie Toervaart Net
CBIN
Commissariaat Buitenlandse Investeringen in Nederland
CEMT

de classificatie van het Europese waterwegennet, zoals vastgesteld door de Europese Conferentie van Ministers van Vervoer (Conference Européenne des Ministres de Transport=CEMT)
CPB
Centraal Plan Bureau
CVV
Collectief vraagafhankelijk vervoer
EFRO
Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling
EHS

Ecologische Hoofdstructuur. Doel van de EHS is het ontwikkelen van een robuust landelijk samenhangend netwerk van natuurgebieden dat voldoende (leef)ruimte biedt voor soorten en waarden die karakteristiek zijn voor de Nederlandse natuur.
EU
Europese Unie
GGOR
Gewenst grond- en oppervlaktewaterregime
GVV
Gemeentelijke verstigingsvisie
GWW
Grond-, weg- en waterbouw
ICT
Infromatie, communicatie en technologie
ILG
Investeringsbudget Landelijk Gebied

Ke

Kosten eenheid. Gebruikt voor beoordeling geluidsbelasting door luchtvaart
KRW
Europese Kaderrichtlijn Water
LAW
Lange-afstand-wandelpaden
LF
Landelijke fietsroutes
LTO

LTO Nederland, de ondernemers- en werkgeversorganisatie voor de agrarische sector. (LTO = land- en tuinbouworganisatie)
LPG

Liquified petroleum gas oftewel vloeibaar gemaakte, gasvormige koolwaterstoffen
m.e.r.
Milieueffectrapportage (de procedure)
MEP

Milieukwaliteit ElektriciteitsProductie. De MEP is een subsidieregeling voor de productie van elektriciteit in Nederland uit duurzame bronnen
MER
Milieueffectrapport (het product)
MKB
Midden en klein bedrijf
MTR
Maximaal toelaatbaar risico
MVO
Maatschappelijk verantwoord ondernemen
NET
Nationaal evenemententerrein
NISA
Nederlands Instituut voor Scheeps- en onderwaterArcheologie
OC&W

Ministerie van onderwijs, cultuur en wetenschappen
OMFL

Ontwikkelingsmaatschappij Flevoland, actief op het terrein van acquisitie van bedrijvigheid en voorzieningen
PArK

Provinciaal Archeologisch Kerngebied, gericht op ontsluiting en integrale instandhouding van de archeologische waarden in samenhang met aardkundige en landschappelijke waarden.
PKB
Planologische Kernbeslissing
PM10

Fijn stof. PM staat voor de particulate matter. PM10 bestaat uit deeltjes die kleiner zijn dan 10 micrometer (een duizendste millimeter).
p-MJP
Provinciaal meerjaren programma
POP
PlattelandsOntwikkelingsProgramma
RACM

Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten
RITP
Regionaal Innovatie- en Technologieplan
RIVM

Rijksinstituut voor volksgezondheid en milieu,verzorgt informatie, monitoring en wetenschappelijke onderbouwing van het volksgezondheidsbeleid.
VER
Veiligheidseffect rapportage
VHR
Vogel- en Habitatrichtlijn
VNG
Vereniging van Nederlandse gemeenten
VWS
(het ministerie van) Volksgezondheid, Welzijn en Sport
WB21
Waterbeheer 21-ste eeuw
WILG
Wet inrichting landelijk gebied
WRO
Wet op de Ruimtelijke Ordening
WTC
World Trade Centre