8.1 Speerpuntgebieden
Het planproces is er op gericht geweest beleidsvorming en uitvoering te koppelen. Overlegronden met partners hebben geleerd dat afspraken daarover pas concreet gemaakt kunnen worden als het beleid is uitgekristalliseerd. Daarom presenteert de provincie in dit ontwerpplan een eerste uitvoeringsagenda, waarin vooral de provinciale doelbereiking staat beschreven. In dit hoofdstuk worden de belangrijkste maatregelen benoemd waar de provincie zich op richt bij het tot uitvoering brengen van haar omgevingsbeleid. De provinciale inzet is daarbij op de eerste plaats gericht op de uitvoering van het beleid in de speerpuntgebieden. Op basis van dit document zal vervolgoverleg met mede-overheden en gebiedspartners moeten uitwijzen hoe door samenwerking meer doelen beter bereikt kunnen worden, voor integrale gebiedsontwikkeling en voor sectorale ontwikkelingen. Daarbij vormen de nu aangegeven mogelijke rollen van de provincie nog geen vast gegeven. Vooral als het gaat om de rol als financier, gelet op de beperkte eigen middelen van de provincie.
De uitvoeringsagenda maakt onderscheid tussen integrale gebiedsgerichte aanpak (speerpuntgebieden) en sectorale aanpak. Deze worden onderstaand achtereenvolgens beschreven. De doelen gelden voor de periode tot 2015. In het in 2007 vast te stellen uitvoeringsprogramma zal worden aangegeven welke concrete maatregelen worden geprogrammeerd en wat de fasering is van de uitvoering.
Speerpuntgebieden
Speerpuntgebied Almere, investeringsimpuls:
De provincie levert een impuls voor het medefinancieren en -faciliteren van een evenwichtige economische en sociale ontwikkeling van Almere en Flevoland. Dit is uitgewerkt in een investeringsprogramma voor de periode van 2007 tot 2020. Dit programma heeft een dynamisch karakter, de concrete uitwerking zal gefaseerd vorm krijgen in een afzonderlijk bestuurlijk traject. De eerste fase (tot 2010) is inmiddels op hoofdlijnen van een voorlopige invulling voorzien.
De beoogde hoofdlijnen van het programma zijn:
* versterking economische structuur.
* kwaliteitsslag groen-blauwe structuur van de stad en directe omgeving.
* versterking algemene voorzieningenstructuur.
* versterking hoger onderwijs.
* specifieke infrastructurele knelpunten (die buiten de reguliere financieringsregelingen vallen).
Speerpuntgebied Almere - Beleidsopgave

Speerpuntgebied OostvaardersWold:
De belangrijkste opgaven in de groen-blauwe zone liggen op het gebied van water, natuur en recreatie. Het vormgeven van een goede overgang tussen stad en platteland is daarbij uitgangspunt. De robuuste verbinding moet in 2018 en de wateropgave uiterlijk in 2015 zijn gerealiseerd. Tevens zal naar verwachting ook (natuur) compensatie voor mogelijke toekomstige woningbouw- en bedrijventerreinen in Zuidelijk Flevoland aan de orde zijn. De besluitvorming over de definitieve uitwerking en inrichting van het OostvaardersWold wordt voorgelegd aan Provinciale Staten.
Speerpuntgebied OostvaardersWold - Beleidsopgave

Speerpuntgebied Luchthaven Lelystad:
De provincie acht de ontwikkeling van luchthaven Lelystad tot regionale luchthaven en de uitbouw van Larserpoort van groot belang en zet in op een geïntegreerde ontwikkeling van dit gebied in samenhang met een goede ontsluiting via weg en openbaar vervoer. Een snelle verbinding met Schiphol is een essentieel onderdeel. Naast reguliere en luchthavengebonden bedrijvigheid zijn er ook mogelijkheden voor grootschalige toeristisch-recreatieve ontwikkelingen. Het vertalen van de 'PKB luchtvaartterreinen Maastricht en Lelystad' naar de Flevolandse situatie maakt onderdeel uit van het project.
Speerpuntgebied Luchthaven Lelystad - Beleidsopgave

Speerpuntgebied Markermeer en IJmeer:
De provincie wil diverse nieuwe activiteiten in het IJsselmeergebied mogelijk maken, waaronder nieuwe infrastructuur zoals de IJmeerverbinding, de waterfrontontwikkeling van Lelystad en Almere, recreatieve activiteiten en windenergie. Maar ook zandwinning en baggerspecieberging zijn denkbaar. Het is zeer waarschijnlijk dat de optelsom van al deze activiteiten significante negatieve effecten voor de natuurwaarden zal hebben. De provincie Flevoland ziet mogelijkheden om door een royale investering in nieuwe natuur van enkele duizenden hectares, zowel binnen- als buitendijks, het 'nee, tenzij' op een hoger planniveau dan dat van de afzonderlijke activiteiten om te buigen naar een 'ja, want'. Het regionaal ontwerp voor de grote meren is conditionerend voor de verstedelijkingsopgave. Op verzoek van de rijksoverheid voert de provincie in samenwerking met de provincie Noord-Holland de regie in een samenwerkingsverband met het rijk, de gemeenten en belangenorganisaties bij de ontwikkeling van een integrale lange termijn visie voor het Markermeer en IJmeer.
Speerpuntgebied Markermeer/ IJmeer - Beleidsopgave

Speerpuntgebied Oostrand Flevoland:
De Oostrand van Flevoland omvat de zone van Oostelijk en Zuidelijk Flevoland langs de randmeren tussen Ketelhaven en de Stichtse brug en landinwaarts tot de Hoge Vaart.
De provincie zoekt naar verbreding van het economisch draagvlak om de vitaliteit van het gebied te versterken. Kansen daarvoor liggen er vooral in de sector recreatie en toerisme. Met de gemeenten en de gebiedspartners zal de provincie invulling geven aan een nieuw ruimtelijk kader gebaseerd op de principes van verweving en saldobenadering. Dit kader biedt de mogelijkheden en voorwaarden waarbinnen de verdere ontwikkeling van het gebied Oostrand van Flevoland mogelijk is. Met het ruimtelijk kader geven de overheden aan hoe zij om willen gaan met het combineren van de functies natuur, landschap, wonen, economie, recreatie en landbouw binnen het gebied.
Speerpuntgebied Oostrand van Flevoland - Beleidsopgave

Speerpuntgebied West-Oost as:
In de komende jaren neemt de verbinding tussen Alkmaar, Enkhuizen, Lelystad en Zwolle (N23) in betekenis toe. Ook is het tracé van de Hanzelijn tussen Lelystad en Kampen vastgesteld en deze wordt in de planperiode aangelegd. Samen met de mogelijke uitbouw van het luchthaven Lelystad ontstaan er door de bundeling van infrastructuur mogelijkheden om meerdere ambities en doelen voor het gebied tussen Lelystad, Dronten en Kampen in te vullen. Er ontstaan hierdoor nieuwe mogelijkheden om te ondernemen, experimenteren, etaleren en beleven. Het project wordt gefaseerd opgepakt, te beginnen met een visievormende fase. In eerste instantie is de aandacht gericht op het oostelijk deel van de as, de relatie Dronten-Kampen, mede in aansluiting op het project IJsseldelta.
Speerpuntgebied West-Oost as - Beleidsopgave

Speerpuntgebied Noordelijk Flevoland:
In het gebied werkt de provincie met de twee gemeenten Urk en Noordoostpolder en het waterschap Zuiderzeeland aan een gezamenlijke aanpak van omgevingsvraagstukken. Daarmee wordt gevolg gegeven aan de constatering dat in dit deel van de provincie extra impulsen nodig zijn. Het accent ligt op economie en waterhuishoudkundige opgaven. Oplossingen worden zoveel mogelijk gezocht in combinatie met perspectieven voor de landbouw, recreatie en toerisme, landschap, natuur, verstedelijking met ruimte voor wonen en werken.
Speerpuntgebied Noordelijk Flevoland - Beleidsopgave
