Provinciaal belang/beleid
Omgevingsverordening Overijssel 2009
Na vaststelling van de Omgevingsvisie Overijssel 2009 door Provinciale Staten in juli 2009 is op 1 september 2009 de Omgevingsverordening Overijssel 2009 van kracht geworden. De Omgevingsverordening heeft de status van ruimtelijke verordening in de zin van artikel 4.1 Wro en is bedoeld als juridisch instrument voor de doorwerking van het provinciaal beleid/belang. In de Verordening zijn regels (instructies) opgenomen waaraan gemeentelijke bestemmingsplannen (inhoud en toelichting) moeten voldoen.
In de Verordening (artikel 2.9. doorwerking reconstructieplan) is bepaald dat bestemmingsplannen voor gebieden die zijn opgenomen in het Reconstructieplan voor wat betreft de mogelijkheden van bebouwing en het gebruik van gronden en opstallen, in overeenstemming dienen te zijn met dit plan.
Reconstructieplan Salland-Twente
Op 15 september 2004 hebben Provinciale Staten van Overijssel het Reconstructieplan Salland-Twente vastgesteld. Hoofdlijn van ons beleid (en provinciaal belang), zoals dat is neergelegd in dit plan is de verbetering van de ruimtelijke structuur ten behoeve van de landbouw, teneinde de veterinaire risico’s voortvloeiend uit hoge vee dichtheden te verminderen. Daarnaast wordt ook een verbetering van natuur, landschap, milieu en water nagestreefd. Hiertoe is een reconstructiezonering ontworpen.
Een van de hoofddoelstellingen van het reconstructieplan is dat de intensieve veehouderij geleidelijk uit het extensiveringsgebied zal verdwijnen en zich (verder) zal concentreren in het landbouwontwikkelingsgebied en op aan te wijzen sterlocaties in het verwevingsgebied.
Volgens de Reconstructiewet is een landbouwontwikkelingsgebied (LOG) "een ruimtelijk begrensd gedeelte van een reconstructiegebied met het primaat landbouw dat geheel of gedeeltelijk voorziet, of in het kader van de reconstructie zal voorzien, in de mogelijkheid tot uitbreiding, hervestiging of nieuwvestiging van intensieve veehouderij". In het Reconstructieplan zijn op basis van deze definitie de landbouwontwikkelingsgebieden aangewezen. De ontwikkeling van een duurzame intensieve veehouderij staat in deze zones voorop.
Het Reconstructieplan biedt ruimte voor de uitbreiding van bestaande intensieve veehouderijbedrijven en de vestiging van nieuwe intensieve veehouderijen in een LOG. Deze worden zo veel mogelijk in clusters gerealiseerd. De uitbreiding van andere functies mag de ontwikkeling van de intensieve veehouderij niet beperken. Nieuwvestiging van bedrijven is alleen in landbouwontwikkelingsgebied mogelijk, hervestiging van bedrijven die van elders verplaatst moeten worden vindt bij voorkeur hier plaats. Voor de vestiging van een nieuw intensief veehouderijbedrijf zijn landbouwontwikkelingsgebieden zoekgebieden. Voor ieder initiatief voor nieuw vestiging is een beleidsafweging noodzakelijk en de vereiste wettelijke procedures worden gevolgd.
Bestuursafspraken 2005
Verder is van belang dat wij in 2005 met alle gemeenten in het Reconstructiegebied bestuursafspraken hebben afgesloten. Hierin is vastgelegd dat de gemeenten zo spoedig mogelijk hun bestemmingsplannen in overeenstemming met het Reconstructieplan brengen.
De begrenzing van de reconstructiezones in het Reconstructieplan en daarmee het beleid voor de ontwikkelingsmogelijkheden voor de intensieve veehouderij is het resultaat van een proces waaraan ook de gemeente Ommen zich heeft gecommitteerd. De verschillende belangen in het landelijk gebied zijn in samenhang afgewogen, wat heeft geleid tot een samenhangend beleid dat is vastgelegd in het Reconstructieplan. De LOG’s maken onderdeel uit van dat samenhangende beleid.