|
Algemene toelichting
Regelmatig blijkt behoefte aan wijziging van de Omgevingsvisie en de Omgevingsverordening, bijvoorbeeld vanwege aanpassingen van of verplichtingen vanuit nationale en Europese wet- en regelgeving of wijzigingen in ons provinciale beleid.
Voor de hierna volgende teksten geldt het volgende:
Voor meer informatie kunt u terecht op de site www.omgevingsvisie.nl
Af en toe worden beleidsnotities of visies genoemd die geen onderdeel van de Omgevingsvisie Overijssel zijn. Ze zijn daarom niet opgenomen (als bijlage) in de Omgevingsvisie Overijssel. Als u deze documenten graag wilt lezen kunt u ze meestal vinden op de provinciale website (www.overijssel.nl) of kunt u ze per e-mail opvragen (omgevingsvisie@overijssel.nl).
(tekst ongewijzigd)
(tekst ongewijzigd)
Ambitie:
Behouden en versterken van de bos- en natuurwaarden buiten het Natuurnetwerk Nederland (NNN)
Strekking van het beleid: Ook buiten het NNN, in het landelijk gebied en in de stad, versterken we de natuur en zorgen we voor samenhang tussen diverse gebieden met natuurkwaliteiten. Die versterking van de natuur buiten het NNN combineren we zoveel mogelijk en op verschillende manieren met andere fundties van natuur(gebieden) en het gebruik door de mens. Dat doen we bijvoorbeeld door het stimuleren van natuurinclusieve landbouw en natuurinclusief bouwen én door het vergroenen van steden en dorpen (de schoolpleinen bijvoorbeeld).
Naast deze algemene inzet op het versterken van natuurwaarden buiten het NNN zetten we samen met partners in op behoud, versterking en ontwikkeling van specifieke bos- en natuurgebieden buiten het NNN. Hiervoor geldt dat aantasting alleen is toegestaan als er sprake is van een zwaarwegend maatschappelijk belang waarin niet op een andere manier kan worden voorzien. Dergelijke ingrepen dienen vervolgens voldoende te worden gecompenseerd. Gemeenten vragen we voor deze gebieden een specifieke bestemming op te nemen in hun ruimtelijke plannen. We ondersteunen de kwaliteitsverbetering van gebieden die in aanmerking komen voor agrarisch natuurbeheer.
Toelichting (waarom?):
Het leefgebied van (beschermde) planten en dieren beperkt zich niet tot vastgestelde natuurgebieden. Buiten het NNN zijn in onze provincie in ruime mate natuurwaarden aanwezig in bos- en andere natuurgebieden én in landbouwgebieden en steden en dorpen. Deze natuurwaarden dragen veelal bij aan de essentiële gebiedskenmerken en (inter)nationale opgaven. Daarom willen we deze natuurwaarden behouden en versterken en verslechtering voorkomen.
Uitvoering/instrumenten:
Regels in de verordening
Subsidies en fondsen
Strekking van het beleid:
In het agrarische gebied hebben wij leefgebieden voor te beschermen en te beheren
planten, weidevogels en andere dieren aangewezen. De volgende leefgebieden zijn aangewezen:
een leefgebied open grasland met voornamelijk weidevogelbeheer, een leefgebied open
akker, en een leefgebied droge dooradering. Deze leefgebieden zijn onderscheiden op basis van voorkomen van soorten
en kansrijkheid voor instandhouding door beheer. In deze leefgebieden zetten wij in op (herstel van) passende gebiedskenmerken en een efficiënt en effectief agrarisch natuurbeheer. Voor het beheer van weidevogels is een passend peilbeheer in het leefgebied open grasland en open akkerland zijn de gebiedskenmerken openheid, rust en een passend peilbeheer noodzakelijk. Bij het ontwikkelen van nieuwe initiatieven in deze leefgebieden wordt,
naast de agrarische ontwikkelmogelijkheden, de functie van het leefgebied voor weidevogels
meegewogen. Voor het beheer werken weWe werken hierbij nauw samen met de collectieven voor agrarisch natuurbeheer. Het beheer van de leefgebieden
wordt zoveel mogelijk afgestemd op het gebied van aangrenzende natuurgebieden. Dit
vraagt om goede samenwerking tussen de agrarische collectieven en beheerders van de
natuurterreinen en waterschappen.
Toelichting (waarom?):
In landbouwgebieden komen waardevolle planten en dieren voor die om bescherming en
beheer vragen. Wij richten ons hierbij vooral op soorten die onder de bescherming
vallen van de Europese vogel- en habitatrichtlijnen en de zogenoemde ‘rodelijstsoorten’.
Gezien de internationale sleutelrol van Nederland voor weidevogels en de nationaal
gemaakte afspraken is speciale aandacht nodig voor de instandhouding,en bescherming en herstel van weidevogelgebieden. Daartoe zijn onder meer 3 gebieden aangewezen binnen het nationale Aanvalsplan Grutto,
die onderdeel zijn van de bestaande leefgebieden open grasland: 1. West-/zuidkant
Weerribben-Wieden (Blankenhammerpolder-Leeuwterveld-Barsbekerbinnenpolder), 2. IJsseldelta/Mastenbroek,
3. Lierder- en Molenbroek. In deze gebieden zetten wij in op optimale condities voor
weidevogels in gebieden van circa 1000 hectare.
Uitvoering/instrumenten:
Regels in de verordening
Subsidies en fondsen
Uitgave Omgevingsvisie Overijssel
Eindredactie eenheid Ruimte en bereikbaarheid
Kaarten Beleidsinformatie provincie Overijssel beleidsinformatie@overijssel.nl
Inlichtingen bij
omgevingsvisie@overijssel.nl
Adresgegevens Provincie Overijssel Luttenbergstraat 2 Postbus 10078 8000 GB Zwolle Telefoon 038 499 88 99
Disclaimer Deze versie van de Omgevingsvisie Overijssel bieden wij conform het Besluit ruimtelijke ordening elektronisch (digitaal) aan op www.ruimtelijkeplannen.nl. Daarnaast wordt de Omgevingsvisie ook in een viewer getoond die u kunt benaderen via onze provinciale website www.omgevingsvisie.nl. Tevens stellen wij analoge versies beschikbaar. Bij verschillen tussen de analoge en digitale versie geldt de digitale versie op www.ruimtelijkeplannen.nl.