direct naar inhoud van 4.3 Beeldkwaliteit
Plan: Giel Peetershof Egchel
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1894.BPL0074-ON01

4.3 Beeldkwaliteit

In de gebiedsvisie zijn woonsferen opgenomen waaruit toekomstige (groepen van) bewoners een keuze kunnen maken. Op wellicht de sfeer vrijheid na, bestaat elk van de genoemde sferen uit een beeld dat uit meer bestaat dan de kavel en het huis op zich. Het is een ruimtelijke eenheid en een samenspel tussen architectuur, landschap, stedenbouw en openbare ruimte.

Voor het maken van de woonsferen is in plaats van welstandseisen of een beeldkwaliteitsplan gekozen voor het opstellen van een receptenboek. Hierin wordt voor zeven woonsferen een aantal essentiële ingrediënten aangereikt voor dit samenspel zodat de gekozen sfeer ook werkelijkheid gaat worden. Simpelweg gaat het om de vraag: wat heb je minimaal nodig om een bepaalde sfeer te maken? Het zijn de basisingrediënten die de sfeer bepalen, als het ware de appels in een appeltaart. De uiteindelijke keuze van de ingrediënten en de verdere bereiding is aan de kopers zelf.

De basisingrediënten bieden een goed vertrekpunt om uit te groeien naar een samenhangend eindbeeld van de sfeer waarvoor gekozen is. Het is dus geen statisch beeld, maar een begin van een ontwerpproces. Ter inspiratie geeft het receptenboek schematisch een aantal voorbeelden van hoe deze ingrediënten te mengen in een verkaveling.

De wijze waarop bepalen de kopers uiteindelijk zelf, net als het 'op smaak brengen' van architectuur en openbare ruimte. Voor dit alles is een aantal 'tips & trucs' opgesteld (variatietips). Deze onderdelen worden vervolgens verder gevuld met eigen referentiemateriaal zoals de sfeerbeelden in de gebiedsvisie.

Ter illustratie is hieronder een voorproefje van een recept voor 'Rietlanden' opgenomen. Het gehele recept en de overige woonsferen zijn te vinden in het receptenboek (zie Bijlage 1 Receptenboek woonsferen).

afbeelding "i_NL.IMRO.1894.BPL0074-ON01_0010.jpg"

afbeelding "i_NL.IMRO.1894.BPL0074-ON01_0011.jpg"

afbeelding "i_NL.IMRO.1894.BPL0074-ON01_0012.jpg"