Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Kleine Woerdlaan hoek Verburchlaan te Naaldwijk
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.1783.pbp0000-0010

3.7 Cultuurhistorische aspecten

Regelgeving en beleid
Als gevolg van het Verdrag van Valletta, dat in 1998 door het Nederlandse parlement is goedgekeurd en in 2006 zijn beslag heeft gekregen in de Wet op de Archeologische monu­mentenzorg (die een wijziging van de Monumentenwet 1988 tot gevolg had), stellen Rijk en provincie zich op het standpunt dat in het ruimtelijk beleid zorgvuldig met het archeologische erfgoed moet worden omgegaan. Voor gebieden waar archeologische waarden voorkomen of waar reële verwachtingen bestaan dat ter plaatse archeologische waarden aanwezig zijn, dient voorafgaand aan bodemingrepen archeologisch onderzoek te worden uitgevoerd. De uitkomsten van het archeologisch onderzoek dienen vervolgens volwaardig in de belangen­afweging te worden betrokken.
 
Het Rijk heeft deze beleidsuitgangspunten neergelegd in onder meer de Cultuurnota 2005-2008, de Nota Belvedère, de Nota Ruimte en het Structuurschema Groene Ruimte 2.
 
Onderzoek en conclusie
Het plangebied heeft een redelijke tot hoge archeologische verwachtingswaarde. De verwachte verstoringen bestaan uit de funderingen van de huidige gebouwen en eventuele heipalen. Teneinde de aard en de omvang van de verstoringen te bepalen en om eventuele archeologische waarden op te kunnen sporen, wordt een bureauonderzoek en een inventariserend veldonderzoek in de vorm van een booronderzoek (IVO) door ArcheoWest BV op 13 maart 2009 aanbevolen.
 
De gemeente onderschrijft het advies in het kader van de Wet op de Archeologische Monumentenzorg (WAMZ) dat in het rapport van ArcheoWest van 13 maart 2009 wordt gegeven, te weten het bureauonderzoek en Inventariserend Veldonderzoek (IVO) middels boringen.
 
Gelet op bovenstaande is door onze archeologen op deze locatie een beperkt inventarisrend veldonderzoek door middel van grondboringen uitgevoerd. Dit onderzoek heeft aangetoond dat de bodem in het plangebied verstoringen tot circa 1,7 m beneden maaiveld aanwezig zijn. De kans dat hier archeologische resten worden geschaad wordt door ons op basis van dit onderzoek dan ook uitgesloten. Vervolgmaatregelen i.h.k.v. de archeologische monumentenzorg zijn hier dan ook niet nodig.