Ecologische verbindingszone

 

Ecologische verbindingszones vormen de groen/blauwe schakels die de Brabantse natuurgebieden met elkaar verbinden. Planten en dieren kunnen zich daardoor van het ene naar het andere natuurgebied verplaatsen. Ze functio-neren als trekroutes en ook als tijdelijk leef- en voortplantingsgebied. Een ecologische verbindingszone behoeft een gemiddelde breedte van 25 meter en een reeks van kleine landschapselementen die dienen als zogenaamde stapstenen. Voorbeelden daarvan zijn bosjes, struwelen, houtsingels, ruigten, poelen of moerasjes.

Door het groene hart van de gemeente Bernheze lopen een aantal groene ecologische verbindingszones, die deels al aanwezig zijn en deels nog (verder) worden ontwikkeld. De verbindingszones vormen verbindingen tussen verschillende ecologisch waardevolle gebieden binnen en buiten de gemeente. De groene ecologische verbindingszones vormen verbindingen tussen de verschillende bosgebieden en versterken hiermee het bosareaal.

 

In de gemeente bevinden zich al enkele blauwe ecologische verbindingszones. Strategie voor de bestaande ecologische verbindingszones is deze aaneen te sluiten. Deze volgen de tracés van de Aa, de Leijgraaf en de waterlopen.