Hoofdstuk 6 Juridische verantwoording
6.1 Algemeen
In dit hoofdstuk worden de verbeelding en de planregels van het bestemmingsplan van een nadere toelichting voorzien. De verbeelding en de planregels zijn opgebouwd volgens de Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen 2008 (SVBP2008) van het voormalige ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM).
6.2 Toelichting op de verbeelding
Bij dit plan hoort één digitale verbeelding die analoog uit twee plankaarten bestaat. De verbeelding is eenvoudig opgezet. Dit bevordert de inzichtelijkheid, de handhaafbaarheid en de rechtszekerheid bij de beoordeling van bouwplannen. De verbeelding geeft de gronden van de Kraaijenbergse Plassen weer. De bestemmingen van deze gronden zijn (deels met nadere aanduidingen) op de verbeelding opgenomen. Bij de verbeelding horen een legenda, een overzichtsvenster en een transfer.
6.2.1 Legenda
In de legenda zijn de verbeelding van het plangebied, de bestemmingen, de aanduidingen en de verklaringen opgenomen. Het plangebied omvat de gronden die onderwerp zijn van dit bestemmingsplan. Met de bestemmingen wordt het gebruik van de gronden vastgelegd. Er wordt onderscheid gemaakt tussen enkel-, dubbel-, voorlopige en uit te werken bestemmingen. In het geval van bijzondere of afwijkende gebruiksituaties worden aanduidingen gebruikt. Het gaat om gebieds-, functie-, bouw- en maatvoeringsaanduidingen, aangevuld met bouwvlakken en figuren. In de verklaring staan tenslotte de onderdelen van de verbeelding die geen juridische grondslag hebben. Ze worden gebruikt om de verbeelding makkelijker leesbaar te maken, door bijvoorbeeld een topgrafische ondergrond toe te voegen.
6.2.2 Overzichtsvenster
Het overzichtsvenster plaatst het plangebied in de directe omgeving. Bij meerdere verbeeldingen is een overzichtsvenster verplicht.
6.2.3 Transfer
In de transfer staat algemene informatie over het bestemmingsplan, zoals de naam, de status en de schaal.
6.3 Toelichting op de regels
De planregels geven inhoud aan de op de verbeelding aangegeven bestemmingen en aanduidingen. Ze geven aan waarvoor de gronden en opstallen al dan niet gebruikt mogen worden, en hoe en wat er gebouwd kan, of mag worden. Bij de opzet van de planregels is getracht het aantal regels zo beperkt mogelijk te houden en slechts datgene te regelen, wat werkelijk noodzakelijk is.
De planregels zijn altijd onderverdeeld in vier hoofdstukken, te weten:
inleidende regels;
bestemmingsregels;
algemene regels;
overgangs- en slotregels.
6.3.1 Inleidende regels
De inleidende regels omvatten de gebruikte begripsomschrijvingen en afkortingen (artikel 1) en de wijze van meten (artikel 2). Voor zover van toepassing zijn de regels uit de SVBP2008 overgenomen. Ter versterking van de uniformiteit wordt in de begripsomschrijvingen zoveel mogelijk aangesloten bij andere regelgeving.
6.3.2 Bestemmingsregels
In de bestemmingsregels zijn de regels voor de verschillende bestemmingen omschreven. Elke bestemming is, overeenkomstig de SVBP2008 in beginsel opgebouwd uit:
bestemmingsomschrijving;
bouwregels;
nadere eisen;
afwijking van de bouwregels;
specifieke gebruiksregels;
afwijking van de gebruiksregels;
omgevingsvergunning voor het uitvoeren van werken geen bouwwerk zijnde of van werkzaamheden;
omgevingsvergunning voor het slopen van een bouwwerk
wijzigingsbevoegdheid.
Het komt vaak voor dat niet alle onderdelen zijn gebruikt in een bestemming. In onderstaand overzicht zijn de gebruikte (dubbel)bestemmingen in dit bestemmingsplan opgenomen. De juridische maatregelen die in de hoofdstuken 3 en 4 naar voren zijn gekomen, worden verder toegelicht.
Enkelbestemmingen
Agrarisch met waarden - Landschapswaarden
De agrarische locaties op het schiereiland Linden hebben de bestemming 'Agrarisch met waarden - Landschapswaarden' gekregen. De paardenhouderij aan de Eindsestraat 10 te Linden heeft de aanvullende functieaanduiding 'paardenhouderij' gekregen en een bouwvlak. Met een wijzigingsbevoegdheid kan de agrarische bedrijfswoning omgezet en gesplitst worden naar twee burgerwoningen.
Ter bescherming van de dassen is de functieaanduiding 'specifieke vorm van agrarische met waarden - dassen' opgenomen. De aanduiding 'specifieke vorm van agrarisch met waarden - permanente teeltondersteunende voorzieningen' kan opgenomen worden in een wijzigingsplan en staat onder voorwaarden het gebruik van teeltondersteunende voorzieningen toe. Het betreft concreet alleen de paardenhouderij aan, omdat bij de overige agrarische gronden geen bouwvlak aanwezig is.
Agrarisch met waarden - Landschaps- en natuurwaarden
De agrarische gronden bij De Geest 8 hebben de bestemming 'Agrarisch met waarden - Landschaps- en natuurwaarden' gekregen. Om het aardkundig waardevolle gebied ter plaatse te beschermen is de functieaanduiding 'specifieke vorm van agrarisch met waarden - aardkundig waardevol gebied' opgenomen. Ter bescherming van de dassen is de functieaanduiding 'specifieke vorm van agrarische met waarden - dassen' opgenomen. Aan beide functieaanduidingen is voor verstorende werken en werkzaamheden een omgevingsvergunning gekoppeld.
De aanduiding 'specifieke vorm van agrarisch met waarden - permanente teeltondersteunende voorzieningen' kan opgenomen worden in een wijzigingsplan en staat onder voorwaarden het gebruik van teeltondersteunende voorzieningen toe.
Bedrijf - Nutsvoorziening
De gemalen aan De Steegstraat en de Oostermeerweg te Linden zijn bestemd als 'Bedrijf - Nutsvoorziening'.
Groen
De hoofdzakelijk landschappelijk ingerichte oevers en het gebied langs de rijksweg A73 zijn bestemd als 'Groen'. De reeds aanwezige geluidwal tussen de rijksweg en camping Op den Drul is opgenomen met de functieaanduiding 'geluidswal'.
Natuur
De hoofdzakelijk natuurlijk ingerichte oevers hebben de bestemming 'Natuur' gekregen. De reeds aanwezige geluidwal tussen de rijksweg en camping Op den Drul is opgenomen met de functieaanduiding 'geluidswal'. Het naturistenstrand heeft de aanduiding 'strand' gekregen.
Natuur - Voorlopig
De huidige agrarische gronden bij De Riet hebben de bestemming 'Natuur - Voorlopig' gekregen. Na afloop van de geplande specie-uitwisseling verandert de voorlopige bestemming in de definitieve bestemming 'Natuur'.
Recreatie
De recreatieve voorziening aan de Eindsestraat 22 te Linden heeft de bestemming 'Recreatie' gekregen. De aanduiding 'parkeren' is opgenomen om voldoende parkeervoorzieningen op eigen terrein te realiseren. Het aanleggen van vaartuigen is alleen mogelijk ter plaatse van de aanduiding 'aanlegsteiger'.
Verkeer
De voor 'Verkeer' aangewezen gronden zijn bestemd voor verkeersvoorzieningen zoals verhardingen, woonstraten, paden, parkeervoorzieningen en groenvoorzieningen.
Verkeer - Voorlopig
De bestemmings 'Verkeer - Voorlopig' is opgenomen om De Geest om te kunnen leggen. Dit is tijdelijk noodzakelijk om de geplande specie-uitwisseling in De Riet mogelijk te maken.
Water
De aanwezige A-watergang parallel aan de rijksweg A73 heeft de bestemming 'Water' gekregen. In de bestemming is aan bepaalde werken en werkzaamheden een omgevingsvergunning gekoppeld.
Water - Recreatief
Het oppervlaktewater van de Kraaijenbergse Plassen heeft de bestemming 'Water - Recreatief' gekregen. In de bestemming is aan bepaalde werken en werkzaamheden een omgevingsvergunning gekoppeld. Ter plaatse van de aanduiding 'opslag' is een permanent depot voor de opslag van grind toegestaan. Dit depot is alleen via het water te bereiken. Ter plaatse van de aanduiding 'brug' is een brug voor het wegverkeer toegestaan.
Wonen
De voor 'Wonen' aangewezen gronden zijn bestemd voor wonen in vrijstaande woningen. Het bestaande aantal woningen per bouwvlak is toegestaan, met als peildatum de terinzagelegging van het ontwerp van dit plan. De karkateristieke woning aan De Berg 10 te Linden heeft de aanduiding 'karakteristiek' gekregen. Aan deze aanduiding is voor sloopwerkzaamheden een omgevingsvergunning gekoppeld. De bouwaanduiding 'specifieke bouwaanduiding – ruimte voor ruimte woning’ is opgenomen omdat deze woningen alleen met specifieke bouwregels gerealiseerd mogen worden. Ze wijken af van de standaardregeling voor woningen in het buitengebied. Voor alle woningen is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen voor splitsing naar maximaal 2 woningen.
Dubbelbestemmingen
Leiding - Hoogspanningsverbinding
Ter plaatse van de twee bovengrondse hoogspanningsverbindingen is de dubbelbestemming 'Leiding - Hoogspaningsverbinding' opgenomen. De breedte van de belemmeringenzone is 27 meter, gemeten vanuit het hart van de verbinding. In de dubbelbestemming is aan bepaalde werken en werkzaamheden een omgevingsvergunning gekoppeld.
Leiding - Riool
Ter plaatse van de ondergrondse rioolleiding van het gemaal in Linden naar het Industrieterrein Haven Cuijk is de dubbelbestemming 'Leiding - Riool' opgenomen. De breedte van de belemmeringenzone is 3,5 meter, gemeten vanuit het hart van de verbinding. In de dubbelbestemming is aan bepaalde werken en werkzaamheden een omgevingsvergunning gekoppeld.
Leiding - Water
Ter plaatse van de ondergrondse waterleiding van het gemaal in Linden naar de Maas is de dubbelbestemming 'Leiding - Water' opgenomen. De breedte van de belemmeringenzone is 3,5 meter, gemeten vanuit het hart van de verbinding. In de dubbelbestemming is aan bepaalde werken en werkzaamheden een omgevingsvergunning gekoppeld.
Waarde - Archeologie 3
De voor 'Waarde - Archeologie 3' aangewezen gronden zijn, behalve voor de andere daar voorkomende bestemming, mede bestemd voor het behoud en de bescherming van de archologische waarden van de gronden. Onder andere dient voor het bouwen de aanvrager van een omgevingsvergunning, voor bouwwerken met een oppervlakte groter dan 50 m² en dieper dan 0,50 m, een rapport te overleggen waarin de archeologische waarden van de gronden die blijkens de aanvraag zullen worden verstoord, naar oordeel van het bevoegd gezag in voldoende mate zijn vastgesteld.
Waarde - Archeologie 4
De voor 'Waarde - Archeologie 3' aangewezen gronden zijn, behalve voor de andere daar voorkomende bestemming, mede bestemd voor het behoud en de bescherming van de archologische waarden van de gronden. Onder andere dient voor het bouwen de aanvrager van een omgevingsvergunning, voor bouwwerken met een oppervlakte groter dan 250 m² en dieper dan 0,50 m, een rapport te overleggen waarin de archeologische waarden van de gronden die blijkens de aanvraag zullen worden verstoord, naar oordeel van het bevoegd gezag in voldoende mate zijn vastgesteld.
Waarde - Archeologie 5
De voor 'Waarde - Archeologie 5' aangewezen gronden zijn, behalve voor de andere daar voorkomende bestemming, mede bestemd voor het behoud en de bescherming van de archologische waarden van de gronden. Onder andere dient voor het bouwen de aanvrager van een omgevingsvergunning, voor bouwwerken met een oppervlakte groter dan 2.500 m² en dieper dan 0,50 m, een rapport te overleggen waarin de archeologische waarden van de gronden die blijkens de aanvraag zullen worden verstoord, naar oordeel van het bevoegd gezag in voldoende mate zijn vastgesteld.
Waterstaat - Waterkering
De voor 'Waterstaat - Waterkering' aangewezen gronden zijn primair bestemd voor de waterkering en de beschermingszone daarlangs. Gezien de belangrijke functie van de waterkering zijn de bebouwingsmogelijkheden sterk beperkt. In alle gevallen is bij ingrepen overleg met het Waterschap Aa en Maas nodig.
6.3.3 Algemene regels
De algemene regels bevatten verplicht de anti-dubbeltelbepaling en kunnen algemene bouwregels, gebruiksregels, aanduidingsregels, afwijkingsregels, wijzigingsregels, procedureregels en overige regels bevatten. De algemene regels worden hier nader toegelicht.
Anti-dubbeltelregel
In het Bro is een standaard opgenomen voor de anti-dubbeltelregel. Met deze regel wordt voorkomen dat er in feite meer wordt gebouwd dan het bestemmingsplan beoogd. In het verleden werd nog wel eens een extra (bouw)perceel of gedeelte daarvan verworven om meer bouwmogelijkheden te krijgen. Bijvoorbeeld bij een regel dat een groter bouwperceel recht geeft op een groter oppervlakte aan bijgebouwen. Na het verkrijgen van de omgevingsvergunning werd de grond weer afgestoten. Gevolg: meer bouwwerken op een perceel dan feitelijk bedoeld was.
De anti-dubbeltelregel voorkomt dit door te verbieden dat nieuw verworven (bouw)percelen in de berekening worden meegenomen als deze al eerder bij een omgevingsvergunning zijn betrokken.
Algemene bouwregels
De algemene bouwregels zijn een aanvulling op de specifieke bouwregels van de diverse bestemmingen. Het gaat bijvoorbeeld om de omgang met bestaande maten, het toestaan van ondergeschikte bouwdelen en ondergronds bouwen.
Algemene gebruiksregels
In de Wro is in artikel 7.10 lid 1 een algemeen gebruiksverbod opgenomen. Deze gaat uit van de gedachte dat het gebruik uitsluitend mag plaatsvinden in overeenstemming met de bestemming. In beginsel is de bestemmingsomschrijving van de betreffende bestemming bepalend. In de algemene gebruiksregels worden vaak algemene verboden opgenomen. Er zijn ook regels opgenomen die voor meerdere bestemmingen gelden, zoals mantelzorg en aan-huis-verbonden-beroepen of -bedrijven.
Algemene aanduidingsregels
In dit artikel kunnen regels worden opgenomen die algemeen van toepassing zijn op het bestemmingsplan. Het gaat om gebiedsaanduidingen zoals beschreven in de SVBP2008. De gebiedsaanduidingen worden gebruikt voor situaties die in meerdere bestemmingen voorkomen. Het gaat bijvoorbeeld om de gebiedsaanduiding 'monumentale boom'. De te beschermen groeiplaats van de boom kan deels in de bestemming 'Verkeer" liggen en deelsl in de bestemming 'Groen'. De gebiedsaanduidingsregel is dan aanvullend op beide bestemmingen.
Gebiedsaanduiding 'geluidzone - industrie'
Ter bescherming van de geluidzone van het Industrieterrein Haven Cuijk is de gebiedsaanduiding 'geluidzone - industrie' opgenomen. Nieuwe geluidsgevoelige objecten en functies zijn alleen onder voorwaarden toegestaan.
Gebiedsaanduiding 'vrijwaringszone - radar'
In de regels en op de verbeelding zijn de gebiedsaanduidingen 'vrijwaringszone - radar' en 'funnel' opgenomen ter bescherming van het functioneren van vliegbasis Volkel.
Gebiedsaanduiding 'bebouwingsvrije zone A73'
Ter plaatse van de gebiedsaanduiding 'bebouwingsvrjie zone A73' geldt een bouwverbod voor gebouwen en bouwwerken geen gebouwen zijnde, met uitzondering van met de rijksweg A73 verband houdende bouwwerken, zoals geluidwerende voorzieningen. Ontheffing van het bouwverbod is niet mogelijk.
Gebiedsaanduiding 'overlegzone A73'
Ter plaatse van de gebiedsaanduiding 'overlegzone A73' geldt een bouwverbod voor gebouwen en bouwwerken geen gebouwen zijnde, met uitzondering van met de rijksweg A73 verband houdende bouwwerken, zoals geluidwerende voorzieningen. Ontheffing van het bouwverbod is mogelijk.
Gebiedsaanduiding'boom- en vaste plantenteelt categorie 2'
Het is verboden zonder of in afwijking van een omgevingsvergunning, ongeacht het bepaalde in de afzonderlijke bestemmingen, ter plaatse van de aanduiding ‘boom- en vaste planteelt categorie 2’ boom- en vaste plantenteelt te laten plaatsvinden.
Gebiedsaanduiding 'monumentale boom'
Ter bescherming van de groeiplaatsen van monumentale bomen is de functieaanduiding 'monumentale boom' opgenomen. De bescherming is gericht op het wortelstelsel en de bladerkroon en biedt aan beide voldoende ruimte om volledig uit te groeien. Het oprichten van bebouwing is daarom beperkt in de groeiplaatsen.
Gebiedsaanduiding 'bebouwingsconcentratie'
Op het schiereiland Linden is aan de westzijde van het dorp Linden de gebiedsaanduiding 'bebouwingsconcentratie' opgenomen. De bebouwingsconcetratie ligt aan de westzijde van het dorp Linden en is een voormalige agrarisch gebied. Binnen de bebouwingsconcentratie zijn meer gebruiks- en bebouwinsmogelijkheden opgenomen dan in het overige landelijke gebied.
Gebiedsaanduiding 'reconstructiewetzone - extensiveringsgebied'
Ter plaatse van de gebiedsaanduiding 'reconstructiewetzone - extensiveringsgebied is het niet toegestaan nieuwe intensieve agrarische bedrijven te starten of te stimuleren. Het betreft alle agrarische gronden binnen het plangebied.
Gebiedsaanduiding ‘groenblauwe mantel’
Ter plaatse van de gebiedsaanduiding 'groenblauwe mantel' is uitgesloten dat nieuwe grondgebonden agrarische bedrijven worden gevestigd. Het gaat concreet om de agrarische gronden grenzend aan het agrarisch bedrijf aan De Geest 8. Bij een eventuele vormverandering of vergroting van het bouwvlak speelt de beschermende werking van de groenblauwe mantel een rol.
Algemene afwijkingsregels
Met algemene afwijkingsregels wordt aan het bestemmingsplan flexibiliteit meegegeven. De algemene afwijkingsregels kunnen, voor zover van toepassing, voor elke bestemming worden gebruikt. Het gaat meestal om kleine afwijkingen van de regels.
De algemene afwijkingsregels mogen alleen gebruikt worden indien er geen afwijking in de bestemmingsregels is opgenomen. Dit betekent dat niet tweemaal mag worden afgeweken van dezelfde bestemmingsregel. De specifieke en algemene afwijkingen mogen niet cumulatief worden gebruikt voor hetzelfde onderdeel.
Algemene wijzigingsregels
Met algemene wijzigingsregels wordt aan het bestemmingsplan flexibiliteit meegegeven. Net als bij de algemene afwijkingsregels zijn de algemene wijzigingen in meerdere bestemmingen toepasbaar. Met een wijziging kan een deel van het bestemmingsplan worden vervangen.
Algemene procedureregels
In dit artikel is opgenomen, voor zover van toepassing, de procedure voor het opleggen van nadere eisen. De nadere eisen maken geen onderdeel uit van de omgevingsvergunning en kennen een eigen, vrij in te vullen, procedure op basis van de Wet ruimtelijke ordening. De opgenomen procedure biedt de mogelijkheid om binnen de termijn van een reguliere omgevingsvergunning een besluit over de nadere eisen te nemen.
Overige regels
In dit artikel worden regels geplaatst die niet onder een andere regel zijn te vatten. Het gaat bijvoorbeeld om de uitsluiting van de aanvullende werking van de bouwverordening en de voorrangsregels bij dubbelbestemmingen.
6.3.4 Overgangs- en slotregels
In hoofdstuk 4 is het wettelijk voorgeschreven overgangsrecht opgenomen en de slotregel. In het Bro zijn standaardregels opgenomen voor het overgangsrecht van bouwwerken en voor gebruik. De teksten uit het Bro zijn in het bestemmingsplan letterlijk overgenomen. In vrijwel alle bestemmingsplannen worden zoveel mogelijk gronden en bouwwerken positief bestemd, dus volgens het feitelijke gebruik. Het overgangsrecht is slechts in enkele gevallen aan de orde.
Legale bouwwerken (met omgevingsvergunning) die bestaan op het moment van tervisielegging van het ontwerpbestemmingsplan, mogen gedeeltelijk of geheel worden vernieuwd of veranderd. Ook mogen bouwwerken na een calamiteit worden herbouwd, op voorwaarde dat een omgevingsvergunning wordt aangevraagd binnen twee jaar na de calamiteit. Een calamiteit wordt uitgelegd als een (natuur)ramp of een niet-verwachte gebeurtenis die in korte tijd ernstige schade kan veroorzaken.
Het overgangsrecht geldt dus voor bouwwerken die legaal zijn opgericht, maar in het ontwerpbestemmingsplan een nieuwe, afwijkende bestemming hebben gekregen. Als een dergelijk bouwwerk wordt gesloopt, dan vervallen alle bouwrechten van dat bouwwerk (calamiteit uitgezonderd). Alleen de bouwregels van de nieuwe bestemming gelden dan nog. Dit is een zogenaamde ‘uitsterfconstructie’ voor ongewenste bouwwerken. Een illegaal bouwwerk (zonder omgevingsvergunning) valt niet onder het overgangsrecht.
Legaal gebruik (oude bestemmingsplan) van gronden en het gebruik van zich op die gronden bevindende bouwwerken ten tijde van de inwerkingtreding van dit bestemmingsplan mag worden voortgezet. Het kan zijn dat een nieuwe, afwijkende bestemming is toegekend aan een perceel. In dat geval mag het daar aanwezige gebruik worden voortgezet, mits dit volgens het oude bestemmingsplan was toegestaan. In uitzonderlijke gevallen wordt het oude gebruik gekoppeld aan een persoon: stopt de persoon met het gebruik, dan vervalt het gebruik.
Het gebruik mag niet gewijzigd worden, tenzij het meer in overeenstemming wordt gebracht met de nieuwe bestemming. Als het gebruik vallend onder het overgangsrecht geruime tijd wordt gestaakt, dan vervallen de rechten op dit overgangsrecht. Er wordt dan geredeneerd dat het gebruik niet langer nodig is, ook als het eerdere gebruik na een tijd weer wordt opgepakt. Illegaal gebruik (strijd met oude bestemmingsplan) valt niet onder het overgangsrecht.
In de slotregel wordt aangegeven op welke wijze de regels van het bestemmingsplan kunnen worden aangehaald in een omgevingsvergunning. De slotregel is voorgeschreven in het SVBP2008.