Hoofdstuk 2 Huidige situatie
2.1 Algemeen
Dit hoofdstuk beschrijft de huidige, ruimtelijke situatie van Haps. Om een weloverwogen ruimtelijk beleid te voeren is het zaak om kennis te hebben van de bouwgeschiedenis van een gebied en de daardoor ontstane ruimtelijke structuur en functies. De huidige situatie vormt de basis voor nieuwe ontwikkelingen.
2.2 Bouwgeschiedenis en ruimtelijke structuur
Haps is een kleine kern in het zuiden van de gemeente Cuijk. De ruimtelijke structuur van Haps wordt bepaald door het historische wegenpatroon en de lintbebouwing langs de Kerkstraat en de Beerseweg. De kerk met aangrenzend het kerkhof bevindt zich in het middengedeelte als een herkenbaar punt en markeert het centrum van Haps.
Mede door de structurerende werking van de bebouwingslinten heeft Haps een herkenbare stedenbouwkundige structuur. Uitbreiding heeft vooral in westelijke richting plaatsgevonden, tussen de verschillende historische wegen. In het zuiden zijn in de structuur nog restanten van de oude spoorlijn, het Duits Lijntje, te vinden.
In Haps is op meerdere plekken cultuurhistorisch waardevolle architectuur te vinden. De stedenbouwkundige opbouw van de historische linten heeft een cultuurhistorische waarde.
In Haps zijn enkele wijken te onderscheiden, namelijk het oude dorp (het centrum van de kern), de Schans, Aalsvoorten en de Bloemenwijk. Grenzen tussen de kern en het buitengebied worden gevormd door de Kalkhofseweg, de Wildsestraat en De Schans.
De hoofdinfrastructuur bestaat uit een doorgaande interlokale verbindingsweg in de noord-zuidrichting (Kerkstraat - St-Hubertseweg). Andere belangrijke wegen in de kern zijn de Kampsestraat, de Beerseweg (beiden west-oost), de Burgemeester Moorenstraat (langs oostzijde kern) en de voormalige spoordijk (Bogaertsstraat - Parallelstraat, aan de zuidzijde). Door het gehele Land van
Cuijk lopen fiets- en wandelroutes. Deze maken tevens gebruik van de hoofdontsluitingswegen. Belangrijke knooppunten in de kern zijn het Raadhuisplein centraal in de kern, de hoek tussen Kampsestraat-Kerkstraat-Parallelstraat in het zuiden van de kern, en de hoek Kerkstraat-Oeffeltseweg-Cuijksedijk-Kalkhofseweg helemaal in het noorden van de kern.
2.3 Functies
Er is ter plaatse een inventarisatie gemaakt van de functies in het plangebied en de directe omgeving (17-11-2009). De aangetroffen functies zijn ingedeeld naar de hoofdgroepen van bestemmingen uit de Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen 2008 (hierna: SVBP2008). Per hoofdgroep wordt een korte beschrijving gegeven van de bijzonderheden.
2.3.1 Agrarisch
Binnen het plangebied zijn aan de randen van de kern nog agrarische gronden gelegen. Aan de oostzijde van de kern hebben deze agrarische gronden landschappelijke waarden. Aan de westzijde liggen twee intensieve agrarische bedrijven vlak buiten het plangebied. De gemeente is actief bezig om beide bedrijven te helpen verplaatsen naar een andere locatie.
2.3.2 Bedrijf en bedrijventerrein
Bedrijvigheid in Haps is met name gesitueerd aan de randen langs de uitvalswegen van de kern. Aan de Kerkstraat is een drukkerij gelegen. Deze bedrijven zijn allemaal van een lage milieucategorie en veroorzaken geen onevenredige hinder voor hun omgeving. In Haps is geen bedrijventerrein gelegen.
2.3.3 Gemengd
Ter plaatse van Kerkstraat 3 is een schoonheidssalon, winkel, restaurant, therapeutische praktijkruimte en een woning aanwezig. Het hoofdgebruik is momentaal de schoonheidssalon.
2.3.4 Detailhandel
In Haps zijn enkele detailhandelsvestigingen gelegen. Deze bevinden zich met name centraal in de kern, aan of nabij het Raadhuisplein. Het betreft lokale voorzieningen, zoals een supermarkt. Er is geen groothandel of volumineuze detailhandelsvestiging aanwezig in de kern.
2.3.5 Dienstverlening
In Haps is aan de Kerkstraat een bank gevestigd met een (beperkte) baliefunctie en pinautomaat.
2.3.6 Groen
Haps is een groen dorp met veel speelgelegenheid voor kinderen. Voor de kern geldt een beleid met betrekking tot speelvelden, dat is doorvertaald in voorliggend bestemmingsplan. Ook zijn in de kern diverse monumentale bomen gelegen, die in voorliggend bestemmingsplan middels een aanduiding beschermd worden. In het zuiden van Haps is op verschillende plekken nog het traject van het Duits Lijntje terug te zien in de vorm van openbaar groen en speelplekken.
2.3.7 Horeca
Haps kent diverse horecagelegenheden. De meeste horecalocaties liggen aan de Kerkstraat. Hieronder valt ook de molen met bijbehorende horecagelegenheid.
2.3.8 Maatschappelijk
In Haps zijn diverse maatschappelijke instellingen te vinden, waaronder een basisschool, een kerk en een sporthal.
2.3.9 Sport
De kom Haps heeft twee overdekte sportlocaties, maar geen sportvelden. Eén van de overdekte sportlocaties wordt particulier geëxploiteerd. De andere maakt onderdeel uit van het dorpshuis en heeft een gemeenschapsfunctie. De sportvelden liggen nabij de kern in het buitengebied.
2.3.10 Verkeer
De hoofdinfrastructuur bestaat uit een doorgaande interlokale verbindingsweg in de noord-zuidrichting (Kerkstraat - St-Hubertseweg). Andere belangrijke wegen in de kern zijn de Kampsestraat, de Beerseweg (beiden west-oost), de Burgemeester Moorenstraat (langs oostzijde kern) en de voormalige spoordijk (Bogaersstraat - Parallelstraat, aan de zuidzijde). Voor wat betreft openbaar
vervoer loopt er een buslijn van Uden naar het treinstation in Cuijk door Haps. Vanuit Uden en Cuijk vertrekken vervolgens verschillende busdiensten.
2.3.11 Water
In het plangebied van voorliggend bestemmingsplan is geen structureel water gelegen. Net buiten het plangebied, aan de oostzijde van de kern, loopt een A-watergang, de Laarakkersche Waterleiding. Vanaf het rioolgemaal aan de Oeffeltseweg ligt een riooltransportleiding langs de A-watergang. De riooltransportleiding takt aan op de doorgaande leiding gelegen in het voormalige spoortracé van het Duits Lijntje.
2.3.12 Wonen
Haps is overwegend een woonkern. Het woningbestand van Haps bestaat voornamelijk uit vrijstaande en halfvrijstaande woningen. Daarnaast komen er enkele cultuurhistorische waardevolle woningen voor.