Hoofdstuk 2 Huidige situatie

 

2.1 Algemeen

 

Dit hoofdstuk beschrijft de huidige, ruimtelijke situatie. Om een weloverwogen ruimtelijk beleid te voeren is het zaak om kennis te hebben van de bouwgeschiedenis van een gebied en de daardoor ontstane ruimtelijke structuur en functies. De huidige situatie vormt de basis voor nieuwe ontwikkelingen.

2.2 Bouwgeschiedenis en ruimtelijke structuur

 

Beers is van oudsher een agrarisch dorp. Beers heeft vooral bekendheid gekregen door de Beerse Overlaat. Dit was vroeger een laag gedeelte in de dijk. Bij hoog water liep het water bij de Beerse Overlaat over de dijk, waardoor de druk op de rest van de dijken minder krachtig werd. Het gevolg was dat een strook grond tussen Beers en Den Bosch onder water kwam te staan. Na de Maaskanalisatie kwam een einde aan de overstromingen. Een monument langs de weg Beers-Gassel herinnert nog aan het moment waarop de Beerse Overlaat zijn functie verloor als gevolg van de kanalisatie en het permanent verhogen van de dijk.

Het kerkdorp Beers ligt in Noord Brabant en maakt deel uit van de gemeente Cuijk. Het is een kleine woonkern in het landelijk gebied. De kern Beers telt circa 1800 inwoners. De belangrijkste straten van de kern zijn: Molenstraat-Grotestraat, Gildeweg, Burgemeester Thijssenstraat en Elstweg. De kerktoren vormt een karakteristiek punt in de kern.

 

Ten oosten van Beers ligt de kern Cuijk, met direct ten oosten daarvan de Maas. Richting noordoosten is het nieuwe woongebied Heeswijkse Kampen in ontwikkeling, gelegen in en aan de Heeswijkse Plas, met noordelijk daarvan de haven van Cuijk. De kern Beers heeft overwegend een woonfunctie, met daarin enkele andere functies zoals bedrijven en horeca. De kern bevat met name vrijstaande en dubbele woningen met tuin.

 

Het plangebied bevindt aan de zuidrand van de bebouwde kom van Beers.

2.3 Functies

 

 [image]

Het plangebied bestaat uit een braakliggend terrein, verscholen achter de ruimte – voor –ruimte woningen aan de Gildeweg.

 

Tussen het plangebied en de standplaatsen voor woonwagens bevindt zich een muur. Het perceel wordt aan de noordzijde ontsloten door een pad vanaf de Gildeweg. Het bosje aan de zuidzijde vormt een overgang naar het landelijk gebied. Het perceel is ongeveer 650 m2 groot.

 

De bebouwing aan de Venstraat ten noorden van het plangebied, bestaat uit vrijstaande woningen in drie bouwlagen met tuin, verder naar het noorden bevinden zich twee-aan-eengebouwde woningen met twee bouwlagen. De ruimte- voor – ruimte woningen aan de Gildeweg zijn vrijstaande woningen op ruime kavels.

 

 [image] [image]

Pad vanaf de Gildeweg Standplaatsen Venstraat

 

 [image] [image]

 

Ruimte voor ruimte woning Venstraat

2.4 Historische situatie plangebied

 

Tot voor kort bevond zich hier verenigingsgebouw “De Wisse”; het onderkomen van Jong Nederland Beers. Jong Nederland organiseert activiteiten voor jongeren van 4 tot 16 jaar op het gebied van sport, spel, creativiteit en buitenleven.

 [image]

Verenigingsgebouw “De Wisse”.

 

Door groei van het ledenaantal van Jong Nederland Beers werd het clubgebouw “De Wisse” te klein. Dit was de reden voor een aantal oud-leiders van Jong Nederland Beers om op zoek te gaan naar een nieuwe accommodatie.

 

Na diverse gesprekken met de Gemeente Cuijk, Stichting Beheer Gemeenschapsaccommodaties Beers en aannemersbedrijf Claassen is begonnen met de verbouwing van enkele ruimtes binnen De Kloosterhof. De verbouwing is inmiddels achter de rug, de ruimtes zijn ingericht en de verhuizing een feit.

 

Sinds 1 oktober 2009 stond het gebouw leeg. Het gebouw is in 2010 gesloopt.