Hoofdstuk 1 Inleiding

 

 

1.1 Algemeen

 

Dit wijzigingsplan is gebaseerd op een wijzigingsbevoegdheid uit het bestemmingsplan 'Beers NB' en bestaat uit een verbeelding (plankaart) en regels, en gaat vergezeld van een toelichting. Op de verbeelding zijn de gewijzigde bestemmingen door middel van kleuren en aanduidingen weergegeven en nader gedifferentieerd. De regels en de verbeelding tezamen regelen de wijze waarop de gronden binnen de bestemmingen gebruikt en bebouwd mogen worden. Deze regels zijn gebaseerd op de regels van 'Beers NB'. De toelichting is gebaseerd op de toelichting behorend bij het bestemmingsplan 'Beers NB'. De nadruk van voorliggende toelichting ligt bij de gewijzigde bestemmingen.

 

1.2 Aanleiding en doel

 

De vereniging 'CPO Woningbouw Beers' heeft het plan opgevat om voor haar leden starterswoningen te realiseren. De vereniging bestaat uit leden afkomstig uit of met een sociale band met het dorp Beers. Het geldende bestemmingsplan 'Beers NB' biedt geen directe mogelijkheid om extra woningen te realiseren. In het plan is middels een wijzigingsbevoegdheid wel de mogelijkheid opgenomen om de geldende bestemmingen geheel of gedeeltelijk te wijzigen. Na de wijziging van de geldende bestemmingen kan vervolgens woningbouw worden gerealiseerd. De vereniging heeft het college van burgemeester en wethouders gevraagd om gebruik te maken van deze wijzigingsbevoegdheid zodat voor haar leden veertien woningen kunnen worden gerealiseerd.

 

Integraal Dorpsontwikkelingsplan Beers

Het verzoek van de vereniging is een uitwerking van project 3. "Inzetten woningbouwlocatie Beers Zuid ter versterking centrum" uit het Integraal Dorpsontwikkelingsplan Beers (hierna: Idop). Het project is door de dorpsraad van Beers in het Idop als één van de zeven projecten met prioriteit aangewezen. De hoofddoelstelling vanuit het Idop is de realisatie van betaalbare (levensloopbestendige) woningen voor starters op de locatie op en rond de 'oude gemeentewerf Beers'. In het project zijn starters gedefinieerd als toekomstige wooneigenaren die nog niet eerder een eigen woning in bezit hebben gehad. Met de gerichte bouw voor starters wordt getracht jongeren in de leeftijd van 20-30 jaar te behouden voor het dorp Beers. Deze groep en de mogelijke kinderen die volgen, kunnen enig tegengewicht bieden aan de opkomende vergrijzing. De demografische samenstelling wordt hierdoor evenwichtiger.

 

Het project kan ook positieve invloed hebben op andere Idop-projecten:

 

1.3 Plangebied

 

Het plangebied beslaat een gedeelte van de voormalige gemeentewerf in de kern Beers NB. Alleen het gedeelte waar de veertien woningen komen en de groenstrook tussen Burg. Thijssenstraat 11 en 15 zijn opgenomen in dit wijzigingsplan. De huidige ingang naar de locatie ligt in het noorden, tussen Grotestraat 4 en 8. Deze locatie is momenteel in gebruik als parkeerruimte, groenvoorziening, opslag in de voormalige gemeenteloods en voor agrarische doeleinden. Aan de oostzijde wordt de locatie begrensd door de sociale voorziening 't Trefpunt met daarboven appartementen, de tennisbaan van vereniging Playback, de voormalige gemeenteloods en agrarische gronden.

 

In het zuiden liggen eveneens agrarische gronden en ten westen ligt woonbebouwing in een lint aan de Burg. Thijssenstraat. Het noorden wordt begrensd door café/zaal 't Wapen van Beers en een reclamebureau.

 

 [image][image]

Figuur 1: globale ligging plangebied Figuur 2: "Beers NB": 'wro-zone - wijzigingsgebied 2'

 

 

1.4 Vigerend planologisch recht

 

Het geldende bestemmingsplan is 'Beers NB', vastgesteld op 21 juni 2010 en op 31 augustus 2011 onherroepelijk geworden na uitspraak van de Raad van State. Ter plaatse van het plangebied gelden de bestemmingen 'Agrarisch' en 'Centrum - 2' en is aanvullend de wijzigingsbevoegdheid 'wro-zone - wijzigingsgebied 2' opgenomen:

 

Burg. en wethouders zijn bevoegd de gronden ter plaatse van de aanduiding “wro-zone – plangebied 2” ex artikel 3.6 lid 1 onder c Wro te wijzigen in de bestemming ‘Wonen-1”, “Groen”, en “Verkeer”, mits:

  1. de woning(en) past/passen binnen het gemeentelijk woningbouwprogramma en het provinciaal volkshuisvestingsbeleid;

  2. met onderzoek is aangetoond dat er geen belemmeringen zijn met betrekking tot de volgende uitvoeringsaspecten:

    1. water, in verband waarmee zonodig advies wordt gevraagd aan aan de waterbeheerder (Waterschap Aa en Maas);

    2. bodemverontreiniging;

    3. geluidshinder;

    4. milieuzonering (uitgaande van de richtlijnen in de meest recente VNG-handreiking ‘bedrijven en milieuzonering’);

    5. externe veiligheid;

    6. luchtkwaliteit;

    7. archeologie;

    8. flora en fauna;

    9. financieel-economische uitvoerbaarheid;

  3. de stedenbouwkundige structuur in acht wordt genomen;

  4. het bepaalde de artikelen 8 “Groen”, 10 “Verkeer” en 12 ‘Wonen-1’ van overeenkomstige toepassing wordt verklaard.

 

Op grond van deze wijzigingsbevoegdheid kan de bestemming 'Centrum-2' worden gewijzigd naar de bestemmingen 'Groen', Verkeer' en 'Wonen-1'.

 

1.5 Leeswijzer

 

In hoofdstuk 2 is een beschrijving opgenomen van de ruimtelijke historie en de huidige situatie van het plangebied. De belangrijkste bevindingen van de gebiedsinventarisatie komen aan bod.

 

Hoofdstuk 3 gaat in op het ruimtelijke doel van het bestemmingsplan, de realisatie van veertien woningen. Er wordt beschreven wat er gaat veranderen en waarom deze verandering nodig wordt geacht.

 

In hoofdstuk 4 wordt nader onderzocht of wordt voldaan aan de gestelde voorwaarden uit de wijzigingsbevoegdheid.

 

In hoofdstuk 5 wordt de relatie van dit wijzigingsplan met het bestemmingsplan "Beers NB" nader uiteengezet.

 

In het laatste hoofdstuk van dit wijzigingsplan wordt ingegaan op de procedures die voorliggend wijzigingsplan heeft doorlopen. Uiteengezet wordt op welke wijze rekening is gehouden met de maatschappelijke aspecten inzake de uitvoering van het wijzigingsplan.