19.1 Bestemmingsomschrijving
De voor 'waarde - beschermd dorpsgezicht' aangewezen gronden zijn, behalve voor de andere daar voorkomende bestemmingen, mede bestemd voor het behoud en zo mogelijk herstel van de ruimtelijke structuur en de cultuurhistorische waarden.
19.2 Beschrijving in hoofdlijnen
In dit lid wordt beschreven op welke wijze de aan de gronden toegekende doeleinden worden nagestreefd. Deze regels zullen worden toegepast bij de beoordeling van verzoeken om een aanleg- en sloopvergunning, ontheffingen en wijzigingen en dienen als referentiekader bij het stellen van nadere eisen en bij de inrichting van de openbare ruimte.
De ruimtelijke ontwikkelingen en ingrepen mogen geen onevenredige afbreuk doen aan de in de toelichting op het aanwijzingsbesluit, welke als bijlage aan de regels is toegevoegd, aangegeven criteria met betrekking tot de cultuurhistorisch bepaalde ruimtelijke structuur. Samenvattend gaat het hierbij om het volgende:
- wierdenstructuur met parallel lopende straten en paden;
- typerende situering van bebouwing zonder sterke concentraties;
- doorzichten tussen de bebouwing;
- gedeeltelijk vrije ligging van de wierde in het landschap;
- openheid bij de haven begrensd door bebouwing;
- wisselende gezichtspunten door de grote hoogteverschillen;
- de kenmerkende kerkpaden;
- terrein voormalige GrootHof;
- pastorie met omvangrijke tuin.
19.3 Aanlegvergunning
Het is verboden zonder of in afwijking van een schriftelijke vergunning van burgemeester en wethouders (aanlegvergunning) de volgende werken, geen bouwwerken zijnde, of werkzaamheden, uit te voeren:
a. het ontgronden, afgraven, ophogen en egaliseren van gronden en het dempen en/of graven van watergangen;
b. het aanbrengen of verwijderen van boom- en struikbeplanting buiten bebouwingsvlakken;
c. het buiten bebouwingsvlakken aanleggen of verharden van wegen, paden of parkeergelegenheden en het aanbrengen van andere oppervlakteverhardingen met een oppervlak van meer dan 100 m².
Voor werkzaamheden die betrekking hebben op normaal onderhoud is geen aanlegvergunning nodig.
Een aanlegvergunning kan slechts worden verleend indien door of als gevolg van de werken of werkzaamheden de dorpskarakteristiek, zoals beschreven in de toelichting op het aanwijzingsbesluit, niet onevenredig wordt aangetast.
19.4 Sloopvergunning
Bij de beslissing door burgemeester en wethouders omtrent de verlening van een sloopvergunning op grond van artikel 37 van de Monumentenwet 1988 wordt het toetsingscriterium in acht genomen dat door of als gevolg van het slopen de dorpskarakteristiek, zoals beschreven in de toelichting op het aanwijzingsbesluit, niet onevenredig mag worden aangetast.
19.5 Nadere eisen
Burgemeester en wethouders zijn, indien hierdoor kan worden voorkomen dat afbreuk wordt gedaan aan de specifieke ruimtelijke kenmerken en waarden van Warffum bevoegd nadere eisen te stellen ten aanzien van:
a. de indeling van de vanaf het openbaar gebied zichtbare gevels of gevelonderdelen;
b. de plaats en afmetingen van bouwwerken;
c. de wijze van afdekking van gebouwen (kapvorm, dakhelling en nokrichting);
d. materiaal- en kleurgebruik.
