Artikel 7                  Bedrijf

7.1            Bestemmingsomschrijving

De voor ‘Bedrijf’ aangewezen gronden zijn bestemd voor:

a      bedrijven met bijbehorende voorzieningen, zoals opgenomen in de ‘Tabel Bedrijf’;

b      bestaande bedrijfswoningen;

c       aan huis verbonden beroeps- of bedrijfsactiviteit;

d      tevens landschappelijke inpassing in de vorm van erfbeplanting ter plaatse van de aanduiding ‘groen’;

e      groenvoorzieningen in de vorm van erfbeplanting;

f        (onverharde) paden, wegen en parkeervoorzieningen;

g       water, waterhuishoudkundige en nutsvoorzieningen.

h      behoud en/of herstel van aanwezige cultuurhistorische en/of architectoni­sche waarden van bebouwing en monumenten ter plaatse van de aanduiding ‘karakteristiek’, ‘specifieke bouwaanduiding - gemeentelijk monument’ en/of de ‘specifieke bouwaanduiding – rijksmonument’,waarbij het bepaalde in lid 33.3  van toepassing is.

 

7.2            Bouwregels

 

7.2.1        Algemeen

a      Per bestemmingsvlak is bebouwing ten behoeve van niet meer dan één bedrijf toegestaan, indien tussen bestemmingsvlak de aanduiding ‘relatie’ is aangegeven worden deze bestemmingsvlakken aangemerkt als één bestemmingsvlak.

b      De afstand van bouwwerken tot de weg waaraan wordt gebouwd mag niet minder bedragen dan 10 m tot de voor die weg aangegeven bestemmingsgrens, met uitzondering van erf- en perceelsafscheidingen en soortgelijke bouwwerken tot een bouwhoogte van 1 m;

c       De afstand van gebouwen tot de zijdelingse en/ of achterste perceelsgrenzen mag niet minder bedragen dan 3 m.

 

7.2.2        Bedrijfsgebouwen

Voor het bouwen van bedrijfsgebouwen gelden de volgende voorwaarden:

a      De gezamenlijke oppervlakte van bedrijfsgebouwen mag niet meer bedragen dan de bestaande gezamenlijke oppervlakte danwel is aangegeven in de ‘Tabel Bedrijf’.

b      Gebouwen dienen binnen een bouwvlak te worden gebouwd. Indien geen bouwvlak is aangegeven zijn gebouwen binnen het gehele bestemmingsvlak toegestaan.

c       De goothoogte mag niet meer bedragen dan 5,5 m.

d      De bouwhoogte mag niet meer bedragen dan 10 m.

e      In afwijking van het bepaalde onder sub b en c geldt ter plaatse van de aanduiding:

1      ‘specifieke vorm van bedrijf- 9’ dat de goot- en bouwhoogte niet meer mag bedragen dan 10 m;

2      ‘specifieke vorm van bedrijf- 12’ dat de bouwhoogte van de molen niet meer mag bedragen dan 20 m.

 

 

 

 

7.2.3        Bedrijfswoningen en bijgebouwen bij bedrijfswoningen

Voor het bouwen van bedrijfswoningen en bijgebouwen bij bedrijfswoningen gelden de volgende voorwaarden:

a      Uitsluitend bestaande bedrijfswoningen zijn toegestaan, ter plaatse van de aanduiding ‘bedrijfswoning uitgesloten’ is geen bedrijfswoning toegestaan.

b      De goothoogte van de bedrijfswoning mag niet meer bedragen dan 5,5 m.

c       De bouwhoogte van de bedrijfswoning mag niet meer bedragen dan 10 m.

d      De inhoud van de bedrijfswoning mag niet meer bedragen dan 750 m3.

e      De gezamenlijke oppervlakte van aan- en uitbouwen en bijgebouwen mag niet meer bedragen dan 100 m² per bedrijfswoning.

f        De goothoogte van bijgebouwen mag niet meer bedragen dan 3 m.

g       De bouwhoogte van bijgebouwen mag niet meer bedragen dan 5,5 m.

h      Bijgebouwen mogen niet voor de voorgevelrooilijn van de bedrijfswoning worden gebouwd.

i        De afstand van vrijstaande bijgebouwen tot de bedrijfswoning mag niet meer bedragen dan 20 m.

 

7.2.4        Bouwwerken, geen gebouwen zijnde

Voor het bouwen van bouwwerken, geen gebouwen zijnde gelden de volgende voorwaarden:

a      De bouwhoogte van erf- en perceelsafscheidingen voor de voorgevelrooilijn van de bedrijfswoning mag niet meer bedragen dan 1 m.

b      De bouwhoogte van erf- en perceelsafscheidingen achter de voorgevelrooilijn van de bedrijfswoning mag niet meer bedragen dan 2 m.

c       Per bedrijf is niet meer dan één windturbine toegestaan, waarbij de bouwhoogte niet meer mag bedragen dan 15 m.

d      De bouwhoogte van overige bouwwerken, geen gebouwen zijnde, mag niet meer bedragen dan 5,5 m.

 

 

7.3            Afwijken van de bouwregels

 

7.3.1        Algemene afwijkingen

Het bevoegd gezag kan een omgevingsvergunning verlenen voor het afwijken van het bepaalde in:

a      lid 7.2.1 voor het bouwen van bouwwerken op een afstand van minder dan 10 m tot de voor die weg aangegeven bestemmingsgrens, mits het verkeersbelang niet onevenredig wordt aangetast en vooraf advies is ingewonnen van de beheersinstantie van de betreffende weg;

b      lid 7.2.1 voor het bouwen van gebouwen binnen 3 m van of in de zijdelingse en/ of achterste perceelgrens, mits de belangen van derden niet onevenredig worden geschaad en het verkeersbelang en het stedenbouwkundig/ruimtelijk beeld niet onevenredig wordt aangetast;

c       lid 7.2.1 voor het bouwen van bouwwerken, voorzien van een dak, met een kap waarvan de dakhelling minder bedraagt dan 12º of een plat dak;

d      lid 7.2.2 voor het bouwen van bedrijfsgebouwen met een hogere goothoogte tot maximaal 7,5 m en/of een hogere bouwhoogte tot maximaal 12 m, indien dit noodzakelijk is voor een doelmatige bedrijfsvoering en voor zover dit stedenbouwkundig en landschappelijk inpasbaar is;

e      lid 7.2.3 voor het bouwen van een bijgebouw op een afstand van meer dan 20 m van de bedrijfswoning indien dit noodzakelijk is in verband met een doelmatige inrichting van het perceel;

f        lid 7.2.4 voor het bouwen van overige bouwwerken, geen gebouwen zijnde, met een hogere bouwhoogte, waarbij de toegestane bouwhoogte met maximaal 2 m mag worden verhoogd, mits hierdoor het stedenbouwkundig/ruimtelijk beeld en de verkeers-veiligheid niet wordt aangetast.

 

7.3.2        Afwijken gezamenlijke oppervlakte bedrijfsgebouwen

Het bevoegd gezag kan een omgevingsvergunning verlenen voor het afwijken van het bepaalde in lid 7.2.2 voor een eenmalige uitbreiding van de gezamenlijke oppervlakte van bedrijfsgebouwen, waarbij moet worden voldaan aan de volgende voorwaarden:

a      De uitbreiding is noodzakelijk in verband met de continuïteit van het bedrijf.

b      De milieubelasting voor de omgeving wordt minder of blijft ten hoogste gelijk.

c       De uitbreiding bedraagt niet meer dan 10% van de bestaande oppervlakte aan bedrijfsbebouwing; als een uitbreiding van 10% uit bedrijfseconomisch oogpunt niet toereikend is, mag dit worden verhoogd tot maximaal 15% met dien verstande dat:

1      voor bedrijven waarvan het oppervlak aan bebouwing nu nog geen 500 m²                bedraagt de uitbreiding in ieder geval 50 m² mag bedragen en

2      voor het bedrijf ter plaatse van de aanduiding ‘specifieke vorm van bedrijf – 5‘ de gezamenlijke oppervlakte aan bedrijfsbebouwing in ieder geval mag worden uitgebreid tot maximaal 260 m².

d      Er is sprake van een zorgvuldige landschappelijke inpassing op basis van een door de gemeente geaccordeerd beplantingsplan, deze inspanning telt mee voor de invulling van het bepaalde onder sub f.

e      In afwijking van het bepaalde onder sub d geldt dat indien de afwijking plaatsvindt op een locatie welke gelegen is ter plaatse van de aanduiding ‘groenblauwe mantel’, tevens een positieve bijdrage geleverd dient te worden aan de bescherming en ontwikkeling van de onderkende ecologische, hydrologische en landschappelijke waarden en kenmerken door ten minste 10% van de oppervlakte van het bestemmingsvlak ten behoeve van het bedrijf aan te wenden voor landschappelijke inpassing rondom de locatie danwel elders in het plangebied.

f        De wijziging gaat gepaard met een aantoonbare en uitvoerbare fysieke verbetering van de aanwezige of potentiële kwaliteiten van bodem, water, natuur, landschap en/of cultuurhistorische en/of van extensieve recreatieve mogelijkheden van het plangebied. 

 

 

7.4            Specifieke gebruiksregels

 

7.4.1        Strijdig gebruik

Onder strijdig gebruik wordt in ieder geval verstaan het gebruik van gronden en/of bouwwerken voor:

a      Geluidzoneringsplichtige inrichtingen.

b      Opslag ter plaatse van de aanduiding ‘opslag uitgesloten’.

 

7.4.2        Landschappelijke inpassing

De gronden en gebouwen ter plaatse van de aanduiding ‘groen’ mogen overeenkomstig de bestemmingsomschrijving niet eerder worden gebruikt, dan nadat de landschappelijke inpassing ter plaatse van de aanduiding ‘groen’ is gerealiseerd en in stand wordt gehouden.

7.5            Afwijking gebruiksregels

 

7.5.1        Andere bedrijfsactiviteiten

Het bevoegd gezag kan een omgevingsvergunning verlenen voor het afwijken van het bepaalde in lid 7.1 ten behoeve van het vestigen van een ander soort bedrijf dan is opgenomen in de ‘Tabel Bedrijven’, waarbij moet worden voldaan aan de volgende voorwaarden:

a      De gezamenlijke oppervlakte van bedrijfsgebouwen mag met niet meer dan 10% worden vergroot.

b      Alleen bedrijven, die voorkomen in categorie 1 en 2 van de Staat van Bedrijfs-activiteiten (zie bijlage 1 bij deze regels), of naar aard en invloed hiermee gelijk te stellen zijn, zijn toegestaan.

c       Geluidzoneringsplichtige inrichtingen zijn niet toegestaan.

d      Het nieuw te vestigen bedrijf mag geen onevenredige beperking opleveren voor de bestaande bedrijfsvoering/bedrijfsontwikkeling van omliggende (agrarische) bedrijven.

e      Het nieuw te vestigen bedrijf mag geen grotere publieks- en/of verkeersaantrekkende werking hebben dan de oorspronkelijk toegestane bedrijfssoort.

f        Er mag geen uitbreiding van bestaande detailhandel of nieuwvestiging van detailhandel plaatsvinden, uitgezonderd ter plaatse van de aanduiding ‘bebouwingsconcentratie’ en/of ‘Kernrandzone’ waar ondergeschikte detailhandel is toegestaan tot maximaal 50 m² .

g       De in het gebied aanwezige waarden mogen niet onevenredig worden aangetast.

 

 

7.6             Omgevingsvergunning voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden

 

7.6.1         Verboden werkzaamheden

Binnen deze bestemming is ter plaatse van de aanduiding ‘groen’ een omgevings-vergunning vereist om de volgende werken en werkzaamheden uit te voeren of te laten uitvoeren:

a      Vellen/rooien van houtgewas;

 

7.6.2         Uitzonderingen

Het in lid 7.6.1 vervatte verbod is niet van toepassing op werken en werkzaamheden welke:

a      het normale onderhoud en/of gebruik betreffen, dan wel van ondergeschikte betekenis zijn.

 

7.6.3         Toelaatbaarheid

De in lid 7.6.1 genoemde omgevingsvergunning kan slechts worden verleend, indien geen onevenredige afbreuk wordt gedaan aan het behoud, het herstel en de ontwikkeling van het groen, de landschapselementen en de bijbehorende groeiplaats, landschappelijke waarden en natuurwaarden.

 

 


7.7            Wijzigingsbevoegdheid

 

7.7.1        Wijzigen naar Wonen

Burgemeester en wethouders zijn bevoegd deze bestemming te wijzigen in de bestemming ’Wonen’ voor zover het de voormalige bedrijfswoning betreft, waarbij moet worden voldaan aan de volgende voorwaarden:

a      Het bedrijf ter plaatse is beëindigd en hergebruik is niet langer mogelijk.

b      Het bestemmingsvlak wordt verkleind tot de voormalige bedrijfswoning met bijhorende tuinen, erven en verhardingen en de wijziging gelijktijdig plaatsvindt met wijziging van de overige gronden, waarbij deze worden bestemd overeenkomstig de aangrenzende bestemmingen.

c       De voormalige bedrijfsbebouwing dient te worden gesloopt waarbij geldt dat:

1      ofwel 10% van de oppervlakte van de te slopen voormalige bedrijfsgebouwen mag worden toegevoegd aan de inhoud van de woning tot een maximum van 900 m³, ofwel 10% van de oppervlakte van de te slopen voormalige bedrijfsgebouwen mag worden toegevoegd aan de oppervlakte aan bijgebouwen tot een maximum van 200 m².

2      cultuurhistorisch waardevolle bebouwing en monumenten ter plaatse van de aanduiding ‘karakteristiek’ gehandhaafd dienen te blijven.

d      De woning mag geen onevenredige beperking opleveren voor de bedrijfs-voering/bedrijfsontwikkeling van omliggende (agrarische) bedrijven.

e      De woning dient aanvaardbaar te zijn uit een oogpunt van een milieuhygiënisch verantwoord woon- en leefklimaat.

f        Er is sprake van een zorgvuldige landschappelijke inpassing op basis van een door de gemeente geaccordeerd beplantingsplan, deze inspanning telt mee voor de invulling van het bepaalde onder sub g.

g       De wijziging gaat gepaard met een aantoonbare en uitvoerbare fysieke verbetering van de aanwezige of potentiële kwaliteiten van bodem, water, natuur, landschap en/of cultuurhistorische en/of van extensieve recreatieve mogelijkheden van het plangebied.

 


Tabel Bedrijf

 

Code

Adres

Soort bedrijf

Maximum oppervlakte bebouwing

specifieke vorm van bedrijf - 1

Bosschebaan 2a/ Elftweg

autoreparatiebedrijf

270 m²

specifieke vorm van bedrijf -2

Bosschebaan 4a

groothandel horeca-apparatuur

505 m²

specifieke vorm van bedrijf -3

Bosschebaan 4b

autoreparatiebedrijf

265 m²

specifieke vorm van bedrijf -4

Bosschebaan 9a

kantoor

85 m²

specifieke vorm van bedrijf -5

Bosschebaan 9

motorenhandel

375 m²

specifieke vorm van bedrijf -6

Bosschebaan 13

(landbouw)mechanisatiebedrijf

610 m²

specifieke vorm van bedrijf -7

Bosschebaan 19

installatiebedrijf

160 m²

specifieke vorm van bedrijf -8

 Eksterweg 4

autoreparatiebedrijf

115 m²

specifieke vorm van bedrijf -9

Graafschedijk 63

aannemersbedrijf

2.460 m²

specifieke vorm van bedrijf -10

Graafschedijk 69

een bedrijf dat zich richt op grondverzet- en sloopwerkzaamheden, afvalverwerking, opslag en transport van zand, grind en teelaarde en op recycling van bouw- en sloopafval inclusief verkoop in het klein als een niet- zelfstandig onderdeel van het bedrijf, mits de verkoop beperkt blijft tot in het bedrijf geproduceerde bewerkte of verwerkte goederen.

2.190 m²

specifieke vorm van bedrijf -11

De Hoeve 17

groothandel werkkleding

340 m²

specifieke vorm van bedrijf -12

De Hoeve 23-25

veevoederbedrijf en een bestaande molen 

1.720 m²

specifieke vorm van bedrijf -13

Hondsdijk 1

opslag van snelbouwhallen

1.850 m²

specifieke vorm van bedrijf -14

Hoogeweg 13

transportbedrijf

255 m²

specifieke vorm van bedrijf -15

Hoogeweg 19 / Hondsdijk 1a

timmerbedrijf/installatiebedrijf

485 m²

specifieke vorm van bedrijf -16

Kapellaan 6

autogroothandel waarbij detailhandel is toegestaan tot maximaal 10% van de omzet.

300 m²

specifieke vorm van bedrijf -17

 

Krekelberg 3

Spelverhuur en evenementenorganisatie

129 m²

specifieke vorm van bedrijf -18

Krekelberg 13

autoreparatiebedrijf

245 m²

specifieke vorm van bedrijf -19

Maasveld 19

verkooppunt motorbrandstoffen (zonder LPG)

415 m²

specifieke vorm van bedrijf -20

Overlaat 1 - 3

aannemersbedrijf in grondwerken, sloopwer­ken en bestratingen

390 m²

specifieke vorm van bedrijf -21

Pannestaartweg 2

autoreparatiebedrijf

365 m²

specifieke vorm van bedrijf -22

Ten Holtweg 7

glaszetter/ schildersbedrijf en handel in gebruikte en ongeregelde goederen

860 m²

specifieke vorm van bedrijf -23

Torenstraat 6

installatiebedrijf

450 m²

specifieke vorm van bedrijf -24

Torenstraat 14

ambachtelijke en machinale meubelmakerij

560 m²

specifieke vorm van bedrijf -25

Torenstraat 15    

aannemersbedrijf

360 m²

specifieke vorm van bedrijf -26

Torenstraat 23c   

bandenopslag

185 m²

specifieke vorm van bedrijf -27

Torenstraat 23d   

orthopedisch schoenmakerij

185 m²

specifieke vorm van bedrijf -28

Voskeschedwarsstraat 1a

oliehandel

310 m² 

specifieke vorm van bedrijf -29

Wijnroemer 4/       Torenstraat 28

opslag/overslag

665 m²

specifieke vorm van bedrijf -30

Vegetascheweg 1

ambulancestation

260 m²