Lange Brugstraat-hoek Donkerstraat

Op deze pagina vindt u de regels en de toelichting behorende bij het plan Lange Brugstraat-hoek Donkerstraat.

Hoofdstuk 3 Beleidskader

 

3.1 Rijksbeleid

AMvB Ruimte

Het Besluit algemene regels ruimtelijke ordening (Barro) is (met uitzondering van de artikelen 2.3.6, 2.6.9, 3.2 en 3.5 en titel 2.13) op 30 december 2011 in werking getreden. Het Barro, ook wel bekend geraakt als de AMvB Ruimte, is een besluit dat nadere regels geeft waar bestemmingsplannen aan moeten voldoen.

Structuurvisie infrastructuur en ruimte (2012)

Het kabinet wil dat Nederland goed bereikbaar is en aantrekkelijk om in te wonen en te werken is. Reizen via weg, water en spoor wordt op elkaar afgestemd, zodat mensen en goederen sneller op hun bestemming aankomen. Ook is aandacht voor een gezonde en veilige leefomgeving. Zo investeert het kabinet in de bescherming tegen wateroverlast en geluidsoverlast.

In de definitieve Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte schetst het Rijk ambities van het ruimtelijk en mobiliteitsbeleid voor Nederland in 2040. Voor een aanpak die Nederland concurrerend, bereikbaar, leefbaar en veilig maakt, moet het roer in het ruimtelijk en mobiliteitsbeleid om. Er is nu te vaak sprake van bestuurlijke drukte, ingewikkelde regelgeving of een sectorale blik met negatieve gevolgen voor de ontwikkeling van Nederland. Om dit te keren, brengt het Rijk de ruimtelijke ordening zo dicht mogelijk bij diegene die het aangaat (burgers en bedrijven), laat het meer over aan gemeenten en provincies ('decentraal, tenzij…') en komt de gebruiker centraal te staan. Het Rijk kiest voor een selectievere inzet van rijksbeleid op slechts 13 nationale belangen.

Etten- Leur ligt in een stedelijke regio met concentratie van topsectoren. Deze stedelijke regio bevat de zone van Roosendaal tot Tilburg.

Wet ruimtelijke ordening en digitalisering

Een van de uitgangspunten van de Wet ruimtelijke ordening (nader genoemd: Wro) is een centrale rol voor bestemmingsplannen voor het gehele grondgebied van een gemeente. De rijksoverheid hecht grote waarde aan de digitalisering van bestemmingsplannen. Wijziging, uitwisseling, vergelijking, monitoring en toetsing van digitale bestemmingsplannen is technisch vele malen eenvoudiger dan bestemmingsplannen in papieren vorm. Digitaal uitwisselbare bestemmingsplannen ondersteunen de doelstelling van de Wro.

De planverbeelding en de planregels zijn opgesteld conform de RO Standaarden 2008 en het plan zal onder meer digitaal worden verbeeld op de landelijke voorziening.

3.2 Provinciaal beleid

Op 1 januari 2011 is de Structuurvisie ruimtelijke ordening Noord-Brabant in werking getreden. Provinciale Staten stelden deze op 1 oktober 2010 vast. Een structuurvisie bevat een overzicht van de ruimtelijke belangen en doelen van betreffende overheidslaag en de hoofdlijnen van het te voeren ruimtelijk beleid.

Structuurvisie ruimtelijke ordening

De structuurvisie bevat de hoofdlijnen van het provinciaal beleid. Hierin heeft de provincie haar belangen gedefinieerd en ruimtelijke keuzes gemaakt. Deze belangen en keuzes zijn gebaseerd op trends en ontwikkelingen. Ook beschrijft de provincie vanuit welke filosofie ze haar doelen wil bereiken. Die is: "samenwerken aan kwaliteit". De provincie realiseert haar doelen op vier manieren: door regionaal samen te werken, te ontwikkelen, te beschermen en te stimuleren.

Bovendien beschrijft de provincie vier ruimtelijke structuren: de groenblauwe structuur, het landelijk gebied, de stedelijke structuur en de infrastructuur. Voor iedere structuur formuleert de provincie ambities en beleid. Per beleidsdoel is aangegeven welke instrumenten de provincie inzet om haar doelen te bereiken.

De provincie gaat geen aparte ruimtelijke visie op het landschap ontwikkelen, maar geeft die onder andere vorm in de 'uitwerking gebiedspaspoorten'. Daarin beschrijft de provincie welke landschapskenmerken zij op regionaal niveau van belang vindt en hoe deze kunnen worden versterkt.

Omdat onderhavig bouwplan een ontwikkeling betreft in de bebouwde kom van de kern Etten-Leur wordt er geen afbreuk gedaan aan de landschappelijke kwaliteit van het buitengebied. Hiermee kan geconcludeerd worden dat het plan past binnen de kaders van de Structuurvisie en de Uitwerking Gebiedspaspoorten.

Verordening ruimte 2012

De onderwerpen die in de Verordening ruimte staan, komen uit de provinciale structuurvisie. Daarin staat welke belangen de provincie wil behartigen en hoe ze dat wil doen. De verordening is daarbij een van de manieren om die provinciale belangen veilig te stellen. Dit zijn de belangrijkste onderwerpen:

Ruimtelijke kwaliteit en kwaliteitsverbetering van het landschap

De provincie wil de ruimtelijke kwaliteit van Brabant bevorderen. Dat betekent dat nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen een bijdrage dienen te leveren aan de kernkwaliteiten van Brabant en dat gemeenten bij ruimtelijke afwegingen het principe van zorgvuldig ruimtegebruik toepassen. Ook wil de provincie dat de initiatiefnemer zorgt voor een kwaliteitsverbetering van het landschap om daarmee het verlies aan omgevingskwaliteit te beperken.

Stedelijke ontwikkeling en regionaal ruimtelijk overleg

Het proviciale beleid is al jaren gericht op het bundelen van de verstedelijking. Dit betekent dat het leeuwendeel van de woningbouw, de bedrijventerreinen, voorzieningen en bijbehorende infrastructuur moet plaatsvinden in de stedelijke concentratiegebieden (bestaand stedelijk gebied van de grotere kernen). Nieuw ruimtebeslag buiten deze gebieden kan slechts als inbreiding of herstructurering niet tot de mogeljkheden behoren, en dan in de zogenaamde zoekgebieden voor stedelijke ontwikkeling.

Onderhavig bouwplan valt in de Verordening ruimte 2012 in "Bestaand stedelijk gebied - stedelijk concentratiegebied"

 [image]

Figuur: locatie aan de Lange Brugstraat in Verordening ruimte 2012.

In deze gebieden is aangegeven dat bestemmingsplannen die voorzien in een stedelijke ontwikkeling uitsluitend zijn gelegen in bestaand stedelijk gebied. Bovendien sluit de ontwikkeling door verdichting in bestaand stedelijk gebied aan bij het begrip zuinig ruimtegebruik.

 

3.3 Gemeentelijk beleid

StructuurvisiePlus Etten-Leur in Bloei 2020 / Woonvisie

In de structuurvisie wordt op hoofdlijnen de ruimtelijke ontwikkeling van de gemeente Etten-Leur voor een periode van 2004-2020 vastgelegd en weergegeven. In de visie is voor de woningbouw bepaald dat een deel binnenstedelijk moet worden gerealiseerd, door het benutten van binnenstedelijke bouwlocaties. Een meerlaags grondgebruik moet voor zover stedenbouwkundig verantwoord worden bevorderd. Schoenmakershoek moet een gevarieerd woningaanbod leveren, met een geheel eigen sfeer die past in de huidige tijdsgeest. De ambitie is om een duurzame wijk te ontwikkelen met levensloopbestendige woningen.

In de Woonvisie Etten-Leur wordt de te varen koers voor het wonen in Etten-Leur in de periode 2007 tot 2015 aangegeven. De invulling en woningtypologie zoals opgenomen in de StructuurvisiePlus wordt mede bepaald door de Woonvisie. Binnen Etten-Leur krijgt in ieder geval de huisvesting van senioren en starters de komende jaren extra aandacht. Bij de ontwikkeling van Schoenmakershoek-Oost wordt ingezet op een gevarieerd woningaanbod. De vrijstaande woningen en de twee onder kap woningen leveren een bijdrage aan de ontwikkeling.

Beleidsvisie Externe veiligheid

In december 2008 is door de gemeenteraad de Beleidsvisie Externe Veiligheid vastgesteld. Deze visie bevat voor verschillende gebiedstypen de ambities en keuzes met betrekking tot het plaatsgebonden risico (PR) en het groepsrisico (GR). Met de ambities en uitgangspunten is in dit bestemmingsplan rekening gehouden door na te gaan of en in welke mate er gevolgen zijn voor externe veiligheid.

 

3.4 Conclusie

Gelet op de regelgeving met betrekking tot de ruimtelijke ordening en het daaruit voortvloeiende beleid, zoals in het voorgaande is aangegeven, past de ontwikkeling in het beleid van de hogere overheden en voldoet het aan de kaders zoals deze binnen de gemeente Etten-Leur zijn vastgelegd.