Planregels

Op deze pagina vindt u de regels behorende bij het plan Markt-Centrum e.o..

Hoofdstuk 3 Algemene regels

 

Artikel 30 Anti-dubbeltelregel

Grond die eenmaal in aanmerking is genomen bij het toestaan van een bouwplan waaraan uitvoering is gegeven of alsnog kan worden gegeven, blijft bij de beoordeling van latere bouwplannen buiten beschouwing.

 

 

 

Artikel 31 Algemene bouwregels

 

31.1 Ondergronds bouwen

Ondergronds bouwen, voor het bouwen van ondergrondse bouwwerken gelden de volgende regels:

  1. binnen het bouwvlak zijn ondergrondse bouwwerken toegestaan met een ondergrondse bouwdiepte van maximaal 5,00 m.

  2. naast het bepaalde onder a. is een overdekt zwembad toegestaan mits de bouwregels voor bijgebouwen in acht worden genomen en de ondergrondse bouwdiepte maximaal 5,00 m bedraagt.

 

31.2 Bestaande afstanden en andere maten

  1. Indien afstanden tot, hoogten, inhoud, aantallen en/of (gebruiks)oppervlakten van bestaande bouwwerken die gebouwd zijn krachtens een verleende vergunning op het tijdstip van inwerkingtreding van dit plan meer bedragen dan in deze planregels zijn voorgeschreven, mogen deze maten en hoeveelheden als maximaal toelaatbaar worden aangehouden.

  2. Indien afstanden tot, hoogten, inhoud, aantallen en/of (gebruiks)oppervlakten van bestaande bouwwerken die gebouwd zijn krachtens een verleende vergunning op het tijdstip van inwerkingtreding van dit plan minder bedragen dan in deze planregels is voorgeschreven, mogen deze maten en hoeveelheden als minimaal toelaatbaar worden aangehouden.

  3. In het geval van heroprichting van gebouwen is het bepaalde in lid a. en lid b. uitsluitend van toepassing indien de heroprichting geschiedt op dezelfde plaats.

 

 

 

Artikel 30 Algemene gebruiksregels

Het is verboden de in dit bestemmingsplan begrepen gronden, alsmede gebouwen en bouwwerken geen gebouwen zijnde te gebruiken, te doen of te laten gebruiken op een wijze of tot een doel strijdig met de in dit plan aan de grond gegeven bestemming.

 

Artikel 32 Algemene aanduidingsregels

 

32.1 zone - parkeergarage

 

32.1.1 Zone omschrijving

De gronden ter plaatse van de aanduiding ‘zone - parkeergarage’ zijn naast de overige daaraan gegeven bestemmingen mede bestemd voor een ondergrondse parkeergarage, met de daarbij behorende ondergrondse en bovengrondse voorzieningen.

 

32.1.2 Bouwregels

In afwijking van hetgeen elders in deze regels is bepaald ten aanzien van het bouwen krachtens de overige bestemmingen van deze gronden, gelden voor het bouwen op of in de in deze bestemming begrepen gronden de volgende aanvullende regels:

 

32.1.3 Bouwen onder het peil

Voor het bouwen voor ondergrondse bouwwerken gelden de volgende regels:

  1. de gronden mogen maximaal voor 100% worden onderkelderd.

  2. de ondergrondse bouwdiepte bedraagt maximaal 5,00 m.

 

Artikel 33 Algemene afwijkingsregels

Het bevoegd gezag kan via een omgevingsvergunning afwijken van de regels in dit plan voor:

  1. het in geringe mate aanpassen van het plan, zoals een bestemmingsgrens, bouwgrens of bouwvlak, indien bij definitieve uitmeting of verkaveling blijkt, dat deze aanpassing in het belang van een juiste verwerkelijking van het plan redelijk gewenst of noodzakelijk is, met dien verstande dat de grenzen met niet meer dan 2,00 m mogen worden verschoven;

  2. de bestemmingsregels ten aanzien van de bouwhoogte van bouwwerken geen gebouw zijnde, voor het oprichten van antenne installaties tot een bouwhoogte van maximaal 40,00 m op voorwaarde dat geen onevenredige afbreuk wordt gedaan aan de stedenbouwkundige hoofdopzet ter plaatse. Bij het verlenen van een omgevingsvergunning kan door het bevoegd gezag voorwaarden en/of (nadere) eisen worden gesteld aan:

  1. de stedenbouwkundige inpassing;

  2. de combinatie van aanbieders van telecomdiensten in masten;

  1. het wijzigen van de voorgeschreven maatvoeringen met maximaal 10%.

 

Artikel 34 Algemene wijzigingsregels

 

34.1 Algemene wijzigingsbevoegdheid ten behoeve van overschrijding bestemmingsgrenzen

Burgemeester en wethouders zijn bevoegd de in het bestemmingsplan opgenomen bestemmingen te wijzigen ten behoeve van overschrijding van bestemmingsgrenzen, voor zover dit van belang is voor een betere realisering van aangrenzende bestemming of voor een ruimtelijk of technisch betere plaatsing van bouwwerken dan wel voor zover dit noodzakelijk is in verband met de werkelijke toestand van het terrein. Hierbij zijn verschuivingen van maximaal 5,00 m ten opzichte van de bestemmingsgrens toelaatbaar.

 

34.2 Algemene wijzigingsbevoegdheid ten behoeve van een andere situering/begrenzing

Burgemeester en wethouders zijn bevoegd het bestemmingsplan te wijzigen ten behoeve van een enigszins andere situering en/of begrenzing van de bestemmingsgrenzen, bestemmingsvlakken, bouwpercelen danwel bouwvlakken indien bij de uitvoering van het plan mocht blijken dat verschuivingen in verband met ingekomen aanvragen om omgevingsvergunning nodig zijn ter uitvoering van een bouwplan mits de oppervlakte van het betreffende bouwperceel dan wel bouwvlak niet meer dan 10% worden gewijzigd.

 

34.3 wro-zone - wijzigingsgebied 1

Burgemeester en wethouders zijn bevoegd om overeenkomstig het bepaalde in artikel 3.6. Wet ruimtelijke ordening ter plaatse van de aanduiding 'wro-zone - wijzigingsgebied 1' de bestemming, "Wonen - Vrijstaand" te wijzigen in "Verkeer - Verblijf".

 

34.4 wro-zone - wijzigingsgebied 2

Burgemeester en wethouders zijn bevoegd om overeenkomstig het bepaalde in artikel 3.6. Wet ruimtelijke ordening ter plaatse van de aanduiding 'wro-zone - wijzigingsgebied 2' de bestemming "Wonen - Vrijstaand" te wijzigen in 'Wonen - Zorgwoning', met inachtneming van de volgende regels:

  1. de zorgwoning(en) dienen in het bestaande bouwvlak te worden gebouwd;

  2. de bestaande maximale goot- en bouwhoogte mogen niet worden overschreden;

  3. de parkeernorm voor een zorgwoning bedraagt 0,6 pp per zorgwoning

  4. de overige regels uit artikel 27 'Wonen - Zorgwoning' zijn overeenkomstig van toepassing;

  5. voldoen moet worden aan de vereisten inzake de bodemkwaliteit,water, geluid, lucht, ecologie (flora en faunawet) en economische uitvoerbaarheid.

 

34.5 wro-zone - wijzigingsgebied 3

Burgemeester en wethouders zijn bevoegd om overeenkomstig het bepaalde in artikel 3.6. Wet ruimtelijke ordening ter plaatse van de aanduiding 'wro-zone - wijzigingsgebied 3' voor het toekennen van een nieuw bouwvlak ten behoeve van de bouw van een nieuwe vrijstaande woning, met inachtneming van de volgende regels:

  1. er mag maximaal één vrijstaande woning worden gebouwd;

  2. de woning dient in de voorgevelrooilijn gebouwd te worden;

  3. de maximale goot- en bouwhoogte zijn respectievelijk 6,00 en 10,00 m;

  4. de overige regels uit artikel 26 'Wonen - Vrijstaand' zijn overeenkomstig van toepassing;

  5. voldoen moet worden aan de vereisten inzake de bodemkwaliteit, water, geluid, lucht, ecologie (flora en faunawet) en economische uitvoerbaarheid.

 

34.6 wro-zone - wijzigingsgebied 4

Burgemeester en wethouders zijn bevoegd om overeenkomstig het bepaalde in artikel 3.6. Wet ruimtelijke ordening ter plaatse van de aanduiding 'wro-zone - wijzigingsgebied 4' de bestemming "Maatschappelijk" te wijzigen in 'Wonen - Gestapeld', met inachtneming van de volgende regels:

  1. er mogen maximaal 12 woningen/appartementen worden gebouwd;

  2. de inhoud van de woningen/appartementen moet minimaal 200 m3 bedragen;

  3. de woningen/ appartementen dienen in het bestaande bouwvlak te worden gebouwd;

  4. de bestaande goot- en bouwhoogte mogen niet worden overschreden;

  5. de dakhelling dient minimaal 45° en maximaal 50° graden te bedragen;

  6. de aanduiding 'karakteristiek' dient behouden te blijven;

  7. de parkeergelegenheid voor bewoners dient op eigen terrein gerealiseerd te worden;

  8. de overige regels uit artikel 24 'Wonen - Gestapeld' zijn overeenkomstig van toepassing;

  9. voldoen moet worden aan de vereisten inzake de bodemkwaliteit, water, geluid, lucht, ecologie (flora en faunawet) en economische uitvoerbaarheid.

 

34.7 wro-zone - wijzigingsgebied 5

Burgemeester en wethouders zijn bevoegd om overeenkomstig het bepaalde in artikel 3.6. Wet ruimtelijke ordening ter plaatse van de aanduiding 'wro-zone - wijzigingsgebied 5' de bestemming 'Wonen - Vrijstaand' te wijzigen in 'Wonen - Gestapeld', met inachtneming van de volgende regels:

  1. er mogen maximaal vier appartementen worden gebouwd;

  2. de appartementen dienen in het bestaande bouwvlak te worden gebouwd;

  3. de inhoud van de woningen/appartementen moet minimaal 200 m3 bedragen;

  4. de bestaande goot- en bouwhoogte mogen niet worden overschreden;

  5. de bestaande dakhelling mag niet worden gewijzigd;

  6. de parkeergelegenheid voor bewoners dient op eigen terrein gerealiseerd te worden;

  7. de overige regels uit artikel 24 'Wonen - Gestapeld' zijn overeenkomstig van toepassing;

  8. voldoen moet worden aan de vereisten inzake de bodemkwaliteit, milieuzonering, archeologie, water, geluid, lucht, verkeersveiligheid, ecologie (flora en faunawet) en economische uitvoerbaarheid.