Sportcomplex de Banakker

Op deze pagina vindt u de regels en de toelichting behorende bij het plan Sportcomplex de Banakker.

HOOFDSTUK 3 BELEIDSKADER

 

3.1 Wet ruimtelijke ordening (Wro)

De rijksoverheid hecht grote waarde aan de digitalisering van bestemmingsplannen. Wijziging, uitwisseling, vergelijking, monitoring en toetsing van digitale bestemmingsplannen is technisch vele malen eenvoudiger dan bij bestemmingsplannen in papieren vorm. Digitaal uitwisselbare bestemmingsplannen ondersteunen de doelstelling van de nieuwe Wro met betrekking tot de actualisering. Het wijzigen van gedigitaliseerde bestemmingsplannen is technisch gemakkelijk hetgeen de actualiteit van bestemmingsplannen bevordert.

 

3.2 Provinciaal beleid

Verordening ruimte Noord-Brabant
Op 11 mei 2012 hebben Provinciale Staten van Noord-Brabant de Verordening ruimte 2012 vastgesteld. Deze verordening is op 1 juni 2012 in werking getreden. In de Verordening ruimte wordt op provinciaal niveau het voorgestane ruimtelijk beleid voor de provincie Noord-Brabant weergegeven.

Binnen het als zodanig aangewezen stedelijk gebied is de gemeente in het algemeen vrij -binnen de grenzen van andere wetgeving- om te voorzien in stedelijke ontwikkeling. De ruimtelijke mogelijkheden binnen bestaand stedelijk gebied moeten zo goed mogelijk worden benut. In het kader van de (her)ontwikkeling van bestaande binnenstedelijke locaties waartoe ook onderhavig plangebied behoort, is met name het principe 'zuinig ruimtegebruik' van belang. Hiermede wordt beoogd de groei en de spreiding van het stedelijk ruimtebeslag op het buitengebied af te remmen. Bij het zoeken naar ruimte om te voorzien in de behoeften op het vlak van wonen, werken en overige voorzieningen dienen de mogelijkheden binnen de bestaande bebouwde ruimte zo goed mogelijk te worden benut. Het accent moet liggen op inbreiden en herstructureren. Er moet aandacht worden besteed aan de mogelijkheden die compacte bouwwijzen zoals het bouwen in de hoogte en steeds vaker ook in de diepte (ondergrondse ruimte) bieden om het ruimtegebruik te intensiveren. Dit alles dient te geschieden met in acht name van de bestaande omgeving. Daarnaast zijn in relatie tot het principe 'meer aandacht voor de onderste lagen' ook water en archeologie van belang. In hoofdstuk 4 wordt aan deze aspecten afzonderlijk aandacht besteed.

3.3 Gemeentelijk beleid

StructuurvisiePlus

Op 23 mei 2005 heeft de gemeenteraad de StructuurvisiePlus 2020 vastgesteld. In deze visie is op hoofdlijnen de ruimtelijke ordening van de gemeente Etten-Leur vastgesteld. Deze visie is de basis voor de besluiten die gevolgen hebben voor de verdeling van de ruimte.

In de Structuurvisie is bepaald dat kritisch gekeken moet worden naar de huidige sportvoorzieningen, zoals bijvoorbeeld het zwembad. Een verplaatsing van het zwembad naar een andere locatie binnen de gemeente is zeer wel denkbaar. Uiteraard dient aan een dergelijke verplaatsing een discussie vooraf te gaan over wenselijkheid en haalbaarheid.
Er heeft nadien uitgebreid locatie-onderzoek plaatsgevonden, met als conclusie dat de huidige ligweide op het Banakkerterrein de meeste geschikte locatie is voor een nieuw sportcomplex met o.a. een overdekt zwembad.

 

 

 

Sportbeleidsnota 2008-2011

Op 17 december 2007 heeft de gemeenteraad de Sportbeleidsnota 2008-2011 vastgesteld. In deze nota zijn de visie en doelstellingen met betrekking tot het gemeentelijk sportbeleid voor voornoemde periode vastgelegd met waar mogelijk een doorkijk naar 2020. Eén van de doelstellingen van het gemeentelijk sportbeleid is het zorgen voor goed bereikbare wijkoverstijgende voorzieningen, zoals een zwembad, sporthal, sportcomplex. Wijkoverstijgende voorzieningen worden over het algemeen op een dusdanige locatie gesitueerd/behouden dat deze toegankelijk zijn voor feitelijk alle inwoners en zelfs regionale bezoekers.

Ten aanzien van de overdekte wijkoverstijgende sportvoorzieningen geldt als beleidsuitgangspunt het behouden en/of realiseren van o.a. een (nieuw) overdekt zwembad (wedstrijdbad, instructiebad en beperkt recreatiebad).

Naar verwachting wordt er in 2013 een nieuwe Sportbeleidsnota opgesteld. Het beleid uit de huidige Sportbeleidsnota 2008-2011 is ten aanzien van het realiseren van grootschalige sportvoorzieningen als onderhavig sportcomplex De Banakker echter nog actueel.

 

Welstand

Op 24 mei 2010 heeft de gemeenteraad de Welstandsnota 2010 vastgesteld. Het plangebied voor sportcomplex De Banakker is in deze nota opgenomen als een ontwikkelingslocatie. Voor een dergelijke locatie dienen afzonderlijke welstandscriteria vastgesteld te worden die specifiek gericht zijn op de voorgestane ontwikkeling. In deze situatie is hiertoe ook overgegaan. De welstandscriteria hebben tot doel om een voor deze locatie en functie representatief en architectonisch duurzaam sportcomplex te realiseren.

 

Groenbeleidsnota/bomenlijst

Op 31 maart 2008 heeft de gemeenteraad de groenbeleidsnota "Etten-Leur Groen 2008-2012" vastgesteld. Daarbij zijn o.a. de Hoofdbomenstructuur en de Hoofdstructuur Groene Vlakelementen op kaart vastgelegd. Dit zijn belangrijke onderdelen van de gemeentelijke groenstructuur.

Op basis van de Groenbeleidsnota is er een beschermde bomenlijst opgesteld. Dit betreft bomen die een bijzondere waarde hebben en waar mogelijk behouden dienen te blijven. Op de beschermde bomenlijst staan in ieder geval de monumentale bomen, gelegenheids- en herdenkingsbomen, alsmede alle bomen die in de Hoofdbomenstructuur staan.

Voor het plangebied heeft een inventarisatie van het aanwezige groen plaatsgevonden, waarbij toetsing aan de bomenlijst heeft plaatsgevonden (zie onder 4.4 Flora en fauna).

 

Ruimtelijke structuurvisie Detailhandel en Horeca

Op 17 december 2007 heeft de gemeenteraad de Ruimtelijke Structuurvisie Detailhandel en Horeca vastgesteld. Dit rapport geeft een weloverwogen visie voor het gemeentelijk detailhandels- en horecabeleid voor de periode tot 2018. De visie kan fungeren als basis voor de toets van nieuwe initiatieven op het gebied van detailhandel en de horeca. De visie geeft aan dat buiten de horecagebieden (het kernwinkelgebied in het centrum, de Markt, het Van Bergenplein en de Kerkwerve) vestiging van horecabedrijven zoveel mogelijk moet worden tegengegaan. Een uitzondering hierop zijn bijzondere gebouwen en bijzondere plekken waar onder voorwaarden de vestiging van een solitair functionerend horecabedrijf mogelijk is. Het nieuwe sportcomplex kan als zo'n bijzonder(e) gebouw/plek worden aangemerkt.

Overigens is er bij het nieuwe sportcomplex geen sprake van vestiging van nieuwe horeca, maar vindt er in feite een uitbreiding plaats van de huidige horecafunctie van het huidige zwembad van ca. 120 m2 naar meer hoogwaardige horeca tot maximaal 400 m2 (inclusief keuken etc.).

Ten aanzien van detailhandel is in de visie aangegeven dat in de branche overig recreatief (o.a. sport en spel) uitbreidingsruimte lijkt te zijn.

Met betrekking tot de detailhandelsstructuur wordt geadviseerd in het centrum alle vormen van detailhandel toe te staan zonder oppervlakte- of branchebeperkingen.

3.4 Conclusie

Het bestemmingsplan "Sportcomplex De Banakker" is opgesteld conform de nieuwe Wro. Dit betekent dat de planverbeelding en planregels volgens de Standaard voor Vergelijkbare BestemmingsPlannen (SVBP) 2008 vormgegeven zijn. Daarnaast wordt er voldaan aan de verplichting om een digitaal gecodeerd plan aan te leveren conform IMRO 2008.

Het bestemmingsplan voorziet in een stedelijke functie, namelijk sport, op een locatie in bestaand stedelijk gebied. De te realiseren voorziening is passend in de omgeving.
Alles overwegende kan geconludeerd worden dat het onderhavige bestemmingsplan "Sportcomplex De Banakker" voldoet aan de relevante landelijke, provinciale en gemeentelijke beleidskaders.