Sportcomplex de Banakker

Op deze pagina vindt u de regels en de toelichting behorende bij het plan Sportcomplex de Banakker.

HOOFDSTUK 2 HUIDIGE SITUATIE EN ONTWIKKELING

 

2.1 Bestaande situatie

De gronden in het oostelijk deel van het plangebied worden in de huidige situatie gebruikt als ligweide bij het bestaande zwembad. Daarnaast is een gedeelte ingericht als parkeervoorziening. Op de gronden in het westelijk deel van het plangebied zijn het huidige buitenbad en de niet overdekte ijsbaan gelegen. Het plangebied is aan de noord-, oost - en zuidzijde voorzien van een groene afscherming van bomen en struiken.

 

2.2 Ontwikkeling

Het bestemmingsplan "Sportcomplex De Banakker" maakt het mogelijk om in het plangebied een sportcomplex, bestaande uit een overdekt zwembad, een overdekte ijsbaan, een sportvoorziening (waaronder begrepen maximaal 1000 m2 fitness), een horecavoorziening en buitenspeelvoorziening te realiseren. Daarnaast maakt het bestemmingsplan de aanleg van groen, water(retentie) en infrastructuur mogelijk. De bebouwing dient binnen het bouwvlak in het oostelijk deel van het plangebied te worden opgericht. De aan te leggen parkeervoorzieningen worden in het westelijk deel van het plangebied gesitueerd. Het bestaande schermgroen aan de noord- (Parklaan) en zuidzijde (Bernard van Meursstraat) van het plangebied wordt vervangen door nieuw groen. Het bestaande zwembad (zowel binnen- als buitenbad) en de ijsbaan worden gesloopt.

Het terrein dat hierna aan de Rode Poort-Frederik van Eedenstraat vrijkomt, blijft vooralsnog gereserveerd ten gunste van nieuwbouw voor De Nieuwe Nobelaer. De beslissing over deze nieuwbouw komt aan de orde bij de beantwoording van de onderzoeksvragen met betrekking tot een cultureel expertisecentrum in de takendiscussie. Eind 2013 zal de raad hier een besluit over nemen.

Voor wat betreft de horecavoorziening (maximaal 400 m2, inclusief keuken etc.) is een voorziening in de vorm van een restaurant toegestaan. Feesten en partijen -anders dan gerelateerd aan de in het sportcomplex gehuisveste verenigingen (zoals verenigingsavond)- zijn niet toegestaan in de horecavoorziening. Aanvankelijk was uitgegaan van maximaal 350 m2 voor de horecavoorziening. Op basis van de nadere uitwerking van het bouwplan en inzicht in de juiste maatvoering van de verschillende ruimtes die (samen) onderdeel uitmaken van de toekomstige horecafunctie, is geconcludeerd dat de feitelijke omvang van de horeca uitkomt op 400 m2. Derhalve is in de planregels een maximumoppervlakte voor horeca opgenomen van 400 m2.

Naast een fitnessvoorziening is er ruimte voor een ontspanningscentrum waar activiteiten als een beautysalon, sauna en welness kunnen plaatsvinden.

Het plan maakt -na afwijking- ook de vestiging van detailhandel in sportartikelen tot een winkelvloeroppervlakte van maximaal 100 m2 mogelijk.

 

Gedurende de maanden dat de ijsbaan gesloten is (mei t/m september), kan de ijshal primair worden ingezet voor andere sportactiviteiten. Het bevoegd gezag kan voor hooguit vijf keer per jaar toestemming verlenen voor niet-sportgerelateerde, niet-commerciële evenementen in de ijshal.