Wijzigingsplan i.c. bestemmingsplan Tytsjerk Zuid, Suderein 48 (verplaatsen bouwvlak)

 

Toelichting

 

 

 

1 Inleiding

Projectengineering H. Castelein B.V. uit Tytsjerk heeft namens familie Mulder, Sūderein 48 in Tytsjerk gevraagd medewerking te verlenen aan het wijzigen van het bestemmingsplan in verband met de bouw van een nieuwe loods ter vervanging van de bestaande loods achter hun woning. Opdrachtgever wil de nieuwe loods 8 m in westelijke richting ten opzichte van de huidige loods bouwen in verband met de toegankelijkheid van de loods aan de voorzijde. De afstand tussen de voorzijde van de loods en de perceelgrens varieert nu tussen de 4 m en 6 m. Met deze afstand is het lastig om met caravans en hooi naar binnen te gaan. Met de gevraagde nieuwe situering wordt die afstand tussen 12 m en 14 m en dat is ruim voldoende.

 

In hoofdstuk 2 wordt het planologische beleidskader geschetst op gemeentelijk niveau. In hoofdstuk 3 wordt het bouwplan beoordeeld. Hoofdstuk 4 komen de relevante omgevingsaspecten aan de orde. In hoofdstuk 5 en 6 komen achtereenvolgens de juridische planopzet en de uitvoerbaarheid aan de orde.

 

2 Beleidskader

 

Geldend bestemmingsplan

Het perceel Sūderein 48 heeft in het ter plaatse geldende bestemmingsplan "Tytsjerk-Zuid" de bestemming "Wonen - A7 (vrijstaande woningen boerderijtypen)". De huidige loods heeft daarin de functie-aanduiding "bedrijf tot en met categorie 2". Verder is op dit perceel aangegeven dat het bebouwd oppervlak maximaal 670 m2 mag bedragen.

In deze woonbestemming is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen (artikel 21.4, lid e) waarmee het mogelijk is om de ligging van een bouwvlak te wijzigen.

Het verzoek namens de familie Mulder impliceert om de functieaanduiding/ bouwvlak 8 m in westelijke richting op te schuiven.

Aan deze wijzigingsbevoegdheid zijn de volgende voorwaarden verbonden:

-         de oppervlakte van het bouwvlak  niet groter wordt dan ten hoogste 150 m2;

-         de afstand t.o.v. de zijdelingse bouwperceelsgrens ten minste 3 m zal bedragen;

-         de geluidsbelasting van geluidsgevoelige objecten niet hoger is dan de geldende               voorkeursgrenswaarde of een vastgestelde hogere grenswaarde.

Verder mag er geen onevenredige afbreuk worden gedaan aan het straat- en bebouwingsbeeld, de milieusituatie, de woonsituatie, de landschappelijke waarden, de archeologische waarden, de natuurwaarden, de verkeersveiligehid en de gebruiksmogelijkheden van de aangrenzende percelen.

 

Provinciaal en gemeentelijk beleid.

Het gaat in dit concrete geval om de vervanging van een bestaande loods door een nieuwe loods die ten opzichte van de bestaande loods 8 m in westelijke richting is gesitueerd. Gelet hierop en op de mogelijkheid tot verplaatsing die het bestemmingsplan biedt, is het verzoek passend binnen het beleid.

 

Conclusie

Geconcludeerd kan worden dat het verzoek in principe in aanmerking komt voor toepassing van de wijzigingsbevoegdheid na beoordeling van het verzoek aan de omschreven criteria.

 

3 Beoordeling

 

 

3.1 Bouwplan/project

 

Namens de familie Mulder wordt verzocht het bestemmingsplan te wijzigen voor het verplaaltsen van de locatie van de loods achter hun woning, Suderein 48 in Tytsjerk 8 m in westelijke richting.

 

Hiervoor is aangegeven dat er diverse criteria bij toepassing van de wijzigingsbevoegdheid zijn opgenomen waaraan het verzoek beoordeeld dient te worden. Hieronder gaan wij op die criteria in.

 

-         Oppervlakte van het bouwvlak mag niet meer dan 150 m2 bedragen.

Het verzoek heeft betrekking op een wijziging van de ligging van de bouwaanduiding. De oppervlakte van de bouwaanduiding verandert niet door toepassing van de wijzigingsbevoegdheid. Op dit moment staat er een loods die al groter is dan 150 m2. In het bestemmingsplan is die oppervlakte alszodanig opgenomen op de verbeelding.

 

-         De afstand t.o.v. de  zijdelingse bouwperceelsgrens zal ten minste 3 m bedragen.

Aan deze bepaling zal worden voldaan.

 

-         De geluidsbelasting voor geluidsgevoelige objecten voldoet aan de daaraan gestelde eisen. Het gaat hier om een loods. Dit is geen geluidsgevoelig object.

 

Over de beoordeling van de diverse waarden in relatie tot het verzoek het volgende.

Omdat het hier gaat om het opschuiven van de ligging van de bouwaanduiding met 8 m in westelijke richting op het huisperceel en het gebruik van de loods hetzelfde zal blijven, zal er geen onevenredige afbreuk plaatsvinden van het straat- en bebouwingsbeeld, de milieusituatie, de woonsituatie, de landschappelijke waarden, de archeologische waarden, de natuurwaarden, de verkeersveiligheid en de gebruiksmogelijkheden van de aangrenzende percelen.

 

 

4 Omgevingsaspecten

 

Normaliter wordt bij het opstellen van een wijzigingsplan ook rekening gehouden met de volgende omgevingsaspecten: ecologie, archeologie, bodemgesteldheid, water, geluid, externe veiligheid, luchtkwaliteit.

In dit geval gaat het om opschuiven van een loods 8 m in westelijke richting. Dit is aan de achterzijde van de bestaande loods. Op deze strook grond is nu verharding aanwezig en wordt deels gebruikt voor stalling van voertuigen en als ontsluiting van de loods aan de achterzijde. In verband hiermee wordt onderzoek naar de genoemde omgevingsaspecten in dit geval niet nodig geacht.

 

 

5 Toelichting op de regels

 

In dit wijzigingsplan wordt de bouwaanduiding van de loods 8 m in westelijke richting opgeschoven. De bestemmingen die nu gelden blijven van toepassing. De betreffende regels die van toepassing zijn, blijven van onverkort van kracht. Deze regels zijn bij dit wijzigingsplan gevoegd.

 

 

 

6 Uitvoerbaarheid

 

In dit hoofdstuk worden de maatschappelijke en economische uitvoerbaarheid beschreven. De maatschappelijke uitvoerbaarheid heeft als doel om aan te tonen dat het bestemmingsplan maatschappelijk draagvlak heeft.

 

6.1 Economisch

 

De verplaatsing van de bouwaanduiding die met dit wijzigingsplan mogelijk wordt gemaakt, is een particuliere zaak. In financiėle zin heeft de gemeente hiermee geen bemoeienis. Met de verzoeker is een planschadeverhaalsovereenkomst gesloten.

 

6.2 Maatschappelijk

Op de voorbereiding van een wijzigingsplan is Afdeling 3.4 Awb van toepasing. Vanaf 20 maart 2014 heeft het plan gedurende een periode van zes weken ter inzage gelegen. Gedurende deze termijn zijn geen zienswijzen tegen het ontwerp-wijzigingsplan ingediend.