direct naar inhoud van Hoofdstuk 4 Projectbeschrijving
Plan: Akoestisch landschap, Sint Laurens
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0687.BPAKLS-OH99

Hoofdstuk 4 Projectbeschrijving

Het plan

Het plangebied omvat een gebied van circa 810 m lang en circa 50 m breed. Hierin wordt gefaseerd in een periode van 10 jaar een akoestisch landschap danwel grondwal aangelegd, zie tevens figuur 4.1. Voordelen van het akoestisch landschap zijn:

  • het creëren van opslag ruimte voor grond en slib;
  • een groene afronding van de kern Sint Laurens;
  • het uitbreiden van de recreatieve mogelijkheden;
  • het weren van geluid vanaf de N57;
  • het ontnemen van het zicht op de N57.

afbeelding "i_NL.IMRO.0687.BPAKLS-OH99_0005.jpg"

Figuur 4.1. Schematische weergave ontstaansproces akoestisch landschap

Het akoestisch landschap wordt aangelegd met slib en overtollige grond van locaties binnen de gemeente. De grond zal de komende 10 jaar naar het akoestisch landschap gebracht worden. Hiermee hoeft het niet afgevoerd te moeten worden naar gronddepots buiten de gemeente. Hierdoor zijn er minder gemeentelijke kosten.

De grondwal wordt ten hoogste 6,5 m hoog (gemeten vanaf het aangrenzende maaiveld). De hoogte van de N57 ten opzichte van het huidige maaiveld is circa +1,30 meter. Hierdoor steekt het akoestisch landschap ten hoogste 5 meter boven de N57 uit (zie tevens figuur 4.3.). Voor wat betreft de vorm van de grondwal zijn drie verschillende modellen denkbaar:

afbeelding "i_NL.IMRO.0687.BPAKLS-OH99_0006.jpg"

Figuur 4.2. Varianten akoestisch landschap

Er zijn drie varianten uitgewerkt waardoor de inhoud van het akoestisch landschap bij benadering duidelijk wordt. Het betreffen een minimaal en een maximaal model van het landschap. Het is de bedoeling om veel te kunnen variëren in de vorm van de inrichting.

afbeelding "i_NL.IMRO.0687.BPAKLS-OH99_0007.jpg"

Figuur 4.3. Akoestisch landschap ten opzichte van N57

Het slib en de grond die gebruikt gaan worden in het akoestisch landschap worden eerst te drogen gelegd in een gronddepot. Dit depot zal de komende 10 jaar aanwezig zijn. Nadat de grond droog is, zal deze worden verwerkt in het akoestisch landschap. In figuur 4.4. is een referentiebeeld opgenomen van de locatie van het gronddepot.

afbeelding "i_NL.IMRO.0687.BPAKLS-OH99_0008.jpg"

Figuur 4.4. Gronddepot

Effecten grondwal

Uit akoestisch onderzoek effecten akoestisch landschap Sint Laurens blijkt dat dat met name ter hoogte van het midden van de wal het landschap aanmerkelijk positieve geluidseffecten heeft voor het dorp Sint Laurens. Op de achtergevel van Noordweg 494 (midden wal) blijkt dat het geluidsniveau als gevolg van de wal met ongeveer 5 dB afneemt. In de beleving wordt van mensen wordt een afname van 7 dB als halvering van het geluidsniveau ervaren.

Recreatie

Het akoestisch landschap wordt zodanig in gericht dat het door de bewoners kan worden gebruikt voor recreatieve activiteiten (wandelen, hond uitlaten, hardlopen, spelen) en het 'landschap' aan de kant van Sint Laurens een parkachtig uiterlijk heeft.

Toevoer grond

Voor de toevoer van grond wordt gebruik gemaakt van grond en bagger die vrijkomen bij civieltechnische werken en onderhoudswerkzaamheden binnen de gemeente Middelburg. De toevoer van de grond vindt plaats via de Van 't Hoffweg.

Hiervoor is gekozen omdat het terrein hierdoor te bereiken is via de afslag van de N57 bij Serooskerke. Indien er ontsloten zou worden via de Golsteinseweg en de Noordweg dan zou de toevoer van grond door het dorp hebben moeten plaatsvinden. Dit is niet wenselijk.

Verkeersbewegingen

Om het akoestisch landschap aan te leggen is ten hoogste 180.000 m3 slib of grond nodig. Een vrachtauto met slib of grond vervoerd tussen de 15 en 20 m3 (gemiddeld 16 m3). De aanleg van het akoestisch landschap zal 10 jaar duren. Per jaar zullen er tussen de 1000 en 1500 vrachtauto's bij het gronddepot grond afleveren.