HOOFDSTUK 5 Juridische vormgeving
5.1 Planvorm
Het juridische deel van het bestemmingsplan bestaat uit de verbeelding (plankaart) en de regels. De regels bevatten het juridische instrumentarium voor het regelen van het gebruik van de gronden en gebouwen en bepalingen omtrent de toegelaten gebouwen. De verbeelding heeft een ondersteunende rol voor toepassing van de regels alsmede de functie van de visualisering van de bestemmingen. De verbeelding vormt samen met de regels het bindende deel van het bestemmingsplan. De toelichting heeft geen bindende werking, maar heeft wel een belangrijke functie bij de onderbouwing van het plan en soms voor de uitleg van bepaalde bestemmingen en regels.
Het bestemmingsplan Kruising Troelstralaan- Ringbaan West laat in beperkte mate een nieuwe ontwikkeling toe in het betreffende plangebied, namelijk het aanpassen van de rijbanen ter hoogte van de kruising Troelstralaan – Ringbaan West met als toevoeging de aanleg van tunnels ten behoeve van langzaam verkeer. Hoewel de ontwikkeling binnen vigerende bestemmingsplannen door middel van ontheffingen deels geregeld kan worden, is gekozen voor het opstellen van een bestemmingsplan voor de gehele kruising. Er is sprake van een gedetailleerd plan, waarin de bestaande situatie grotendeels behouden blijft. Enkel een deel van de vigerende bestemming “Agrarisch” aan zuidkant van de kruising zal worden gewijzigd in de bestemming “Groen”. Door deze wijziging is het mogelijk om het fietspad te realiseren. Voor het verleggen van de rijbanen wordt de bestemming “Verkeer” vergroot ten opzichtte van de vigerende plannen.
Een en ander heeft geresulteerd in een planopzet met een beperkt aantal bestemmingen, een eenvoudig kaartbeeld en een uniforme opzet van de bouwbepalingen. Alle bestaande functies (Verkeer, Groen, etc.) worden gerespecteerd; ingrijpende functieveranderingen zijn niet voorzien.
In het plan is tevens een wijzigingsbevoegdheid voor het college van burgemeester en wethouders
opgenomen. Dit vanwege de dubbelbestemming ‘Waarde - Archeologie’. Mocht uit nader onderzoek blijken dat deze bestemming kan komen te vervallen, kan van deze wijzigingsbevoegdheid gebruik gemaakt worden. De regels zijn opgebouwd uit inleidende regels,bestemmingsregels en algemene regels. In de volgende paragraaf worden de regels toegelicht. De verbeelding van het bestemmingsplan Kruising Troelstralaan- Ringbaan West bestaat uit één kaartblad.
5.2 Toelichting op de bestemmingen
5.2.1 Inleidende regels
Artikel 1 Begrippen
In dit artikel worden begrippen gedefinieerd, die in de regels worden gehanteerd. Bij de toetsing aan het bestemmingsplan moet worden uitgegaan van de in dit artikel aan de betreffende woorden toegekende betekenis.
Artikel 2 Wijze van meten
In dit artikel wordt aangegeven hoe de hoogte en andere maten, die bij het bouwen in acht genomen dienen te worden, gemeten moeten worden.
5.2.2 Bestemmingsregels
Artikel 3 Groen
De stroken langs de rijbaan hebben de bestemming “Groen”. Binnen deze bestemming zijn niet voor bewoning bestemde gebouwen (bijvoorbeeld transformatorhuisjes) en andere bouwwerken (bijvoorbeeld speeltoestellen, afvalcontainers) toegestaan. De bouwbepalingen zijn met name gericht op de maximaal toegestane hoogtematen. De oppervlakte van gebouwen mag maximaal 15 m2 bedragen. Wel mogen in deze bestemming (fiets- en wandel)paden worden aangelegd.
Artikel 4 Verkeer
De weg en het fietspad hebben de bestemming "Verkeer". Binnen deze bestemming zijn niet voor bewoning bestemde gebouwen (bijvoorbeeld transformatorhuisjes) en andere bouwwerken (bijvoorbeeld speeltoestellen, afvalcontainers) toegestaan. De bouwbepalingen zijn met name gericht op de maximaal toegestane hoogtematen. De oppervlakte van gebouwen mag maximaal 15 m2 bedragen.
Artikel 5 Waarde - Archeologie
Binnen het plangebied van de keerlus geldt de bestemming archeologische waarde. Deze gronden zijn mede bestemd voor het behoud en de bescherming van de ter plaatse aanwezige archeologische waarden.
5.2.3 Algemene regels
Artikel 6 Antidubbeltelregel
Het doel van deze bepaling is om te voorkomen dat, wanneer volgens het bestemmingsplan
bepaalde gebouwen niet meer dan een bepaald deel van het bouwperceel mogen beslaan, het overgebleven terrein niet nog eens meetelt bij het toestaan van een ander gebouw, waarvan een soortgelijke eis wordt gesteld.
Artikel 7 Algemene gebruiksregels
In dit artikel zijn de verbodsbepalingen opgenomen die betrekking hebben op de in het plan inbegrepen gronden, gebouwen en bouwwerken.
Artikel 8 Algemene aanduidingsregels
Binnen het plangebied van de keerlus is een molenbiotoop opgenomen. Op deze aangewezen gronden zijn, naast de daarvoor aangewezen andere bestemming(en), primair bestemd voor het behoud en herstel van de functionele, cultuurhistorische en landschappelijke waarden en belangen van de bestaande molen.
Artikel 9 Algemene ontheffingsregels
In artikel 9 zijn een aantal algemene ontheffingsbepalingen opgenomen. Deze ontheffingen betreffen het overschrijden van bebouwingsgrenzen, geringe afwijkingen van het bestemmingsplan en een ontheffing voor het oprichten van antennes en masten.
Artikel 10 Algemene wijzigingsregels
In artikel 10 zijn algemene wijzigingsbevoegdheden van burgemeester en wethouders opgenomen om nutsgebouwtjes te kunnen bouwen, voor het overschrijden van bebouwingsgrenzen en om geringe afwijkingen te kunnen laten plaatsvinden.
Artikel 11 Algemene procedureregels
Dit artikel bevat de procedureregels welke gelden bij de voorbereiding van een besluit tot
ontheffing.
5.2.4 Overgangs- en slotregels
Artikel 12 Overgangsrecht
In dit artikel betreft de overgangsbepalingen met betrekking tot gebruik van onbebouwde gronden en bouwwerken dat afwijkt van het bestemmingsplan op het moment dat dit rechtskracht verkrijgt. Dit gebruik mag worden voortgezet. Wijziging van het afwijkend gebruik is slechts toegestaan indien de afwijking hierdoor niet wordt vergroot.
Artikel 13 Slotregel
De regels kunnen worden aangehaald onder de naam: Regels van het bestemmingsplan Kruising Troelstralaan- Ringbaan West.