HOOFDSTUK 3 Inrichtingsplan

 

3.1 Bestaande situatie

 

Het onderhavige bestemmingsplan gebied betreft een verkeerskruising van de Troelstralaan en de Ringbaan West. Het gaat hier om een drukke kruising die zowel wordt benut door auto- en vrachtverkeer als door voetgangers en fietsers. Ringbaan West is één van de doorgaande wegen van Goes Noord naar de A58. Ook verkeer uit de nieuwe woonwijken Goese Schans en Mannee zal van deze verbinding gebruik gaan maken. De realisatie van deze woonwijken omvat een woningbouw van circa 2000 woningen. Door deze ontwikkeling zal er sprake zijn van een toename van (woon- werk)verkeer. Om de (toenemende) verkeersdoorstroom te bevorderen is besloten om enkele verkeerswijzigingen te realiseren op de Kruising Troelstralaan - Ringbaan West.

 

Andere grondslag voor het wijzigingen van de kruising in haar huidige vorm is de onveilige verkeerssituatie die de kruising teweeg brengt. In de periode van 2004 tot en met 2007 hebben er zes slachtofferongevallen plaatsgevonden. Deze ongevallen hadden voornamelijk betrekking op fietsers waarbij geen voorrang werd verleend of waarbij het rode licht werd genegeerd door zowel fietsers als auto’s. Het anders inrichten van de kruising dient te zorgen voor de vergroting van de verkeersveiligheid.

 

 

3.2 Beoogde situatie

 

Om de voorgenoemde doelstellingen van het waarborgen van de verkeersdoorstroom en het vergroten van de verkeersveiligheid te bereiken, is gekozen om het huidige kruispunt in te richten met een keerlus en een fietstunnel.

 

3.2.1 Fietstunnel

 

De keuze voor de fietstunnel past in het in het vorige hoofdstuk genoemde Gemeentelijk Verkeers- en Vervoer Plan (GVVP). Hierin is namelijk beleid opgenomen om fietsers ongelijkvloers de Ringbaan te laten kruisen met als doel de verkeersveiligheid te vergroten.

 

De verkeersveiligheid dient te worden vergroot omdat de kruising is bestempeld als één van de ‘Grey’-spots. ‘Grey’- spots zijn verkeersonveilige plekken. Grey- spots worden bepaald door middel van het uitvoeren van een analyse waarbij wordt gekeken naar het aantal letselongevallen in verhouding tot aaneengesloten jaren. Gezien het aantal ongevallen in opeenvolgende jaren op de onderhavige kruising is deze in het GGVP als ‘Grey’- spot bestempeld. Het ongevallenbeeld toont namelijk aan dat de huidige situatie erg verkeersonveilig is. De keerlus en de fietstunnel passen zodoende in dit verkeersveiligheidsplan. Verkeerskundig onderzoek toont aan dat de enige juiste oplossing hiervoor een ongelijkvloerse kruising is, zodat auto- en vrachtverkeer wordt gescheiden van fietsers. Dit moet de kans op ongevallen reduceren. Andere motivering voor de keuze van een fietstunnel is dat het scheiden van de fietsers van het auto- en vrachtverkeer zorgt voor een minder grote capaciteitsdruk op de kruising.

 

 

3.2.2 Keerlus

 

Met oog op de realisatie van Goese Schans en de komst van Mannee is de toekomstige verkeerskundige situatie in kaart gebracht. De ontwikkeling van beide woonwijken zorgen, zoals eerder genoemd, voor de komst van circa 2000 woningen. Dit zal zorgen voor een toename van woon- werkverkeer. Met het verdwijnen van bedrijven op de locatie van Goese Schans zal dit een afname van het vrachtverkeer betekenen.

 

Er is een mogelijkheid dat er in de toekomst een aquaduct zal worden gerealiseerd op de plaats van de huidige Ringbrug. De Ringbrug is gelegen aan Ringbaan West. Berekeningen tonen aan dat gezien de doelstellingen van het vergroten van de verkeersveiligheid en het waarborgen van de verkeersdoorstroom, een keerlus de beste kruispuntoplossing vormt. Ook in de huidige situatie, dus met de Ringbrug (en nog geen aquaduct) wordt geacht dat een keerlus goed kan functioneren.