Plannaam:
Dordtsekil
Status:
Ontwerp
Plantype:
gemeentelijke overheid/bestemmingsplan
Idn:
NL.IMRO.0505.BP190Dordtsekil-3001

HOOFDSTUK 2 Planbeschrijving

 

2.1 Historie

 

Het plangebied Dordtse Kil I, II en III ligt in de polder Wieldrecht die in 1660 is gerealiseerd. Al in 1652 ontstond er een plan om bij de indijking van deze polder ook de gronden van de Grafelijkheid van Holland tot aan de Kille te betrekken. Dit bleek echter door weigering van de Grafelijkheid onuitvoerbaar. In 1655 sloten de stadsbestuurders van Dordrecht en de ambachtsheren van Dubbeldam en de Mijl een overeenkomst, waarbij de stad toestemming kreeg om een kanaal te graven vanaf de oliemolen op de dijk van de Mijl en Dubbeldam opgaande door de gorzen tot in de Kil over de haven van 's-Gravendeel, waarbij de kruin, de loop en de bermen van de dijken komen aan de stad Dordrecht en het bedijken van de gorzen aan de voornoemde ambachtsheren. Dit kanaal, de Nieuwe Vaart, is het huidige Mallegat.

Na de realisering van deze waterwerken kregen de indijkingsplannen voor Wieldrecht vastere vorm. Op 8 maart 1659 werd tussen de Raden en Meesters van de Domeinen van de Staten van Holland en Westfriesland en de ambachtsheren van Dubbeldam en de Mijl een overeenkomst gesloten tot het bedijken van de gorzen gelegen ten oosten van de Kille en de nieuw gegraven vaart het Mallegat, bezuiden de Zuidpolder van Dubbeldam, ten westen van de Alloysenpolder en ten noorden van de Oudendijk. De bedijking kwam in de zomer van 1660 gereed.

Het gebied van de polder Wieldrecht werd van zuidoost naar noordwest doorsneden door drie belangrijke killen. De Oostkil mondde uit in de zogenaamde Kleine Sluis, die loosde op de al genoemde Nieuwe Vaart of Mallegat, terwijl aan het eind van de Westkil de Grote Sluis op deze kil te vinden was. De Koekebakkerskil lag tussen de beide eerder genoemde killen en hun sluizen in. Watervoerende resten van deze killen zijn oostelijk van het voormalige Refaja ziekenhuis, tussen de buitenplaatsen "Amstelwyck" en "Gravensteyn" en ten zuiden van de Kiltunnelweg nog aanwezig.

De noordelijke Kleine Sluis loosde met steun van de in 1660 gestichte watermolen op de Dordtsche Kil, terwijl de Grote Sluis aan het eind van de Westkil vrij en dus zonder molen loosde. In 1735 bleek dat de afwatering onvoldoende was en werd toch een tweede molen geplaatst in de omgeving van deze Grote Sluis. De molen bij de Grote Sluis, stond in de volksmond bekend als "het Kraaijenest". De locatie van de molen is nog goed in het landschap te herkennen. In 1866 kwamen de besturen van de polder Wieldrecht en van de Vierpolders overeen dat de Grote Sluis vervangen zou worden door een stoomgemaal. Hiertoe werd een commissie tot aanleg en exploitatie van het Gemeenschappelijk Stoomgemaal "Mr. J. Loudon" opgericht. De naam van het gemaal was ontleend aan de naam van de toenmalige commissaris van de Koningin in Zuid-Holland.

De polder ontleent zijn naam aan het in 1421 tijdens de Sint Elisabethsvloed verdronken dorp Wieldrecht. Juist bij dit dorp heeft volgens de historische bronnen destijds de dijkdoorbraak vanuit zee plaatsgevonden, waarbij het veel te lijden heeft gehad. Het dorp Wieldrecht van vóór 1421 heeft zeker zuidelijker gelegen dan het huidige Wieldrecht. Het huidige buurtschap met de naam Wieldrecht is pas na 1660 ontstaan bij de veerstoep van het veer op ’s Gravendeel, nabij het westelijke uiteinde van de vroegere Reeweg, nu de Amstelwijckweg.

In 1977 is de Dordtsche Kil deels rechtgetrokken, waarbij een aantal 17e-eeuwse buitenplaatsen en bijbehorende hoeves zoals Wielhoven, Krab&Landzicht, Veerzicht en Kilzigt grotendeels zijn verdwenen. In het landschap zijn nog enkele sporen, met name delen van grachten en oprijlanen zichtbaar aanwezig.

De aanleg van industrie- en bedrijventerreinen in de polder Wieldrecht begon in de jaren 60 met Dordtse Kil I, in de jaren 80 gevolgd door Dordtse Kil II en in de jaren 90 door Dordtse Kil III. In de Dordtse Kil III en in de omgeving van de buitenplaatsen Amstelwyck en Gravensteyn zijn nog kenmerken van het oorspronkelijke polderland aanwezig.

 

2.2 Bestaande ruimtelijke structuur

 

De Dordtsche Kil, de dijken en de weg- en spoorinfrastructuur vormen het raamwerk voor de ruimtelijke structuur van het plangebied.

De Rijksstraatweg vervulde vóór de aanleg van de A16 een belangrijke verkeersfunctie voor het verkeer tussen de Randstad en westelijk Brabant en België. Nu heeft deze weg, samen met de Mijlweg, een functie als verkeersverzamelweg voor het Zeehavengebied en Dordtse Kil I, II en Amstelwijk-west, met aansluitingen op de A16, N3-N217 en het lokale wegennet. Het zuidelijk deel van de Rijksstraatweg ontsluit de daarlangs gelegen lintbebouwing en Willemsdorp en is tevens een fietsroute richting Moerdijkbrug.

Met de realisering van de Kiltunnel (N217) richting Hoeksche Waard is door de hoge ligging van de weg een ruimtelijke scheiding tussen Dordtse Kil I en II aan de noordzijde en Dordtse Kil III aan de zuidzijde ontstaan.

De buurtschap Wieldrecht, de omgeving van de voormalige buitenplaatsen Klein Amstelwijck en Gravesteijn met de bijbehorende natuurlijke omgeving en restanten van killen, alsmede de lintbebouwing langs de Rijksstraatweg en Wieldrechtse Zeedijk herinneren aan de periode van voor de industriële ontwikkeling.

Op Dordtse Kil I en II is sprake van over het algemeen een relatief kleinschalige verkaveling en een bouwhoogte van gemiddeld ca. 8 tot 10 meter. Parkeren vindt plaats op eigen terrein. Op Dordtse Kil III zijn nog gronden uitgeefbaar en zijn er mogelijkheden voor grotere bedrijfskavels.

Ten zuiden van de Wieldrechtse Zeedijk overheerst nog het agrarische gebruik. Zuidelijk van de Oude Beerpolderse kade bevindt zich de zgn. Transberglocatie, een voormalige vuilstort. Tussen de Rijksstraatweg en de A16 bevinden zich 2 caravanstallingen.

 

2.3 Bestaande functionele structuur

 

Dordtse Kil I (DK I)

Het terrein is een gemengd bedrijventerrein, met naast enkele grote, maar overwegend middelgrote en kleine bedrijven. Het terrein is ongeveer 62 hectare groot, is volledig uitgegeven en heeft circa 150 vestigingen met rond de 4100 arbeidsplaatsen.

Ongeveer de helft daarvan is industrie, maar ook bouw en handel zijn relatief sterk vertegenwoordigd. Daarnaast is incidenteel (volumineuze) detailhandel aanwezig.

Het gebied wordt intensief gebruikt, de kavels zijn dicht bebouwd en er werken veel mensen per hectare.

De belangrijkste aandachtspunten op dit terrein zijn tekortkomingen in beheer en onderhoud van het vastgoed, parkeerproblemen met vrachtwagens en een deel structurele leegstand. Langs de Kamerlingh Onnesweg is sprake van een zichtlocatie. In de tussenstraten is dit niet het geval, waardoor bedrijven die minder waarde hechten aan representatie zich hier prima kunnen vestigen.

Dordtse Kil II (DK II)
Dordtse Kil II is het terrein ten zuiden van de Kelvinstraat tot aan de Kiltunnel (N217). Het is ongeveer 45 hectare groot, volledig uitgegeven en heeft circa 135 vestigingen en rond de 2500 arbeidsplaatsen. Dit aantal arbeidsplaatsen is de laatste jaren afgenomen.
Industrie, zakelijke dienstverlening, opslag en communicatie zijn belangrijke sectoren.

Omdat het een nieuwer terrein is dan Dordtse Kil I zijn de kavels iets minder intensief bebouwd. Dit komt ook omdat er meer dienstverlenende bedrijvigheid is en minder productie en opslag.

De aandachtspunten van parkeren en leegstand zijn net als op Dordtse Kil I aan de orde, maar in mindere mate.

Amstelwijck West
Amstelwijck West is een kleiner terrein van ongeveer 13 hectare, ingeklemd tussen de Rijksstraatweg en de A16. Het aantal vestigingen ligt rond de 35, met circa 1300 arbeidsplaatsen. De dominante bedrijfstak is industrie, hoewel het ook deels een ander type bedrijvigheid kent, in de vorm van horeca (Postiljon hotel en McDonalds) die vanwege de zichtbaarheid vanaf de A16 tevens een functie vervullen voor het doorgaande verkeer.

Dordtse Kil III (DK III)
Dit is de meest recente van de bedrijventerreinen. In 1991 is gestart met de ontwikkeling en rond de eeuwwisseling is de uitgifte begonnen. Het circa 72 hectare grote terrein is nog steeds in ontwikkeling. Momenteel zijn er ongeveer 90 vestigingen met 1400 arbeidsplaatsen.

Het terrein is deels gericht op transport en logistiek, maar daarnaast zijn ook andere vormen van bedrijvigheid toegestaan. De kavelmaat is groter dan op de eerder beschreven terreinen.

Niet-bedrijfsfuncties

Klein Amstelwijck is een voormalige buitenplaats en later klooster. De bebouwing is tegenwoordig in gebruik als kantoor.

Gravesteijn is eveneens een voormalige buitenplaats en is momenteel ook in gebruik als kantoor.

Wieldrecht was een klein dorp wat in 1940 door oorlogshandelingen vrijwel geheel verwoest is. Daarna is het wederopgebouwd en het telt nu ongeveer 60 woningen, een aantal bedrijven en circa 160 bewoners.

De Rijksstraatweg is één van de wegen die het centrale landsbestuur in de 19e eeuw heeft aangelegd. Langs deze weg is lintbebouwing ontstaan, wat vooral nog zichtbaar is ter hoogte van Dordtse Kil III.

De Tweede Tol is een buurtschap rond de kruising Wieldrechtse Zeedijk - Rijksstraatweg. Er staan ongeveer 35 woningen en boerderijen in lintbebouwing langs deze dijk.

Verder bevindt zich op het gehele bedrijfsterrein een aantal bedrijfswoningen.

 

2.4 Toekomstige situatie

 

Zoals in de inleiding vermeld, is er voorafgaand aan het opstellen van het bestemmingsplan een Nota van Uitgangspunten opgesteld voor Dordtse Kil I, II, III en Amstelwijck-west. De gemeenteraad heeft hiermee op 29 mei 2012 ingestemd.

De nota heeft geen betrekking op de plandelen rondom de A16/N3 en ten zuiden van de Wieldrechtse Zeedijk. Het bestemmingsplan voor deze gebieden gaat uit van de bestaande situatie en zal worden herzien zodra de planvorming gericht op aanpassing/uitbreiding van de rijkswegen en de realisering van Dordtse Kil IV dat mogelijk maken.

Het algemene uitgangspunt voor het bestemmingsplan is, dat de bestaande functies en bebouwingskarakteristiek gehandhaafd blijven. Daarnaast is het wenselijk in een bestemmingsplan een zeker mate van flexibiliteit te hebben om (her)ontwikkelingen te faciliteren.

PER FUNCTIE
Detailhandel

Er zijn verschillende vormen detailhandel te onderscheiden. Kleinschalige detailhandel gericht op de (dagelijkse) consumenten is niet passend in dit gebied. Wel is in het gebied ondergeschikte detailhandel (nevenactiviteit van bedrijven) en verschillende vormen van perifere / grootschalige detailhandel aanwezig.

Ondergeschikte detailhandel
In Dordrecht is de beleidsregel ‘ondergeschikte detailhandel op bedrijfsterreinen’ van kracht. Deze bepaalt dat een maximum van 5% van de omzet van een bedrijf uit detailhandel verkregen mag worden. Deze beleidsregel voorkomt consumentenverkoop op de bedrijventerreinen.

Perifere en grootschalige detailhandel
Onder perifere en grootschalige detailhandel wordt (gebaseerd op de verordening ruimte van de provincie) het volgende verstaan:

  1. brand- en explosiegevaarlijke goederen;

  2. zeer volumineuze goederen: auto’s, motoren, boten, caravans, keukens, badkamers, vloerbedekking, zonwering,

  3. tenten, grote bouwmaterialen en landbouwwerktuigen;

  4. tuincentra;

  5. bouwmarkten;

  6. grootschalige meubelbedrijven (minimaal 1.000 m2).

Deze bedrijven zijn niet of niet goed inpasbaar zijn in het stadscentrum of wijkcentra en zijn niet essentieel voor de kwaliteit van deze winkelcentra.

Voor Dordrecht is de Mijlweg - de locatie van de huidige woonboulevard als opvanglocatie voor perifere detailhandel - opgenomen. Deze locatie heeft de prioriteit als het gaat om vestiging van dergelijke functies. Daarmee wordt gekozen voor een concentratie van detailhandel in de hiervoor genoemde categorieën 2, 3, 4, 5 en 6.
In het bestemmingsplan voor Louter Bloemen en voor de bedrijvenstrook langs de Mijlweg is ruimte voor detailhandel in auto's, motoren, boten en caravans als opgenomen. In deze gebieden zijn vooral dealers van de bekende automerken gevestigd.

Volgens het geldende bestemmingsplan is op Dordtse Kil I geen detailhandel toegestaan. Zoals aangegeven vindt in dit gebied incidenteel wel detailhandel plaats.
Op Dordtse Kil II is gezamenlijk 8.000 m2 bvo perifere detailhandel toegestaan. Op dit moment is de hoeveelheid detailhandel echter kleiner.
In Dordtse Kil III is via een vrijstelling detailhandel voor buurtvoorzieningen mogelijk. In het gebied bevindt zich een vestiging van Makro, waarvoor een bijzondere planologische procedure is doorlopen.

Omdat met name Dordtse Kil I en II potentiële vestigingslocaties zijn voor detailhandel in auto's (met name 2e hands handel), boten en caravans, is het wenselijk in het nieuwe bestemmingsplan vestiging via een binnenplanse afwijkingsprocedure mogelijk te maken. Voor Dordtse Kil I en II samen wordt uitgegaan van in totaal maximaal 10.000 m2 b.v.o De aanwezige detailhandel wordt op maat bestemd.

 

Wonen
De bestaande woningen in het gebied zijn verschillend van karakter.

De buurtschap Wieldrecht, de lintbebouwing aan de Rijksstraatweg en de dijkbebouwing langs de Wieldrechtse Zeedijk (Tweede Tol) zijn de plaatsen waar woonbebouwing aanwezig is. Deze woningen krijgen de woonbestemming. Nieuwe woningen worden niet mogelijk gemaakt.

Op de bedrijventerreinen zelf wordt incidenteel gewoond. Deze woningen zijn gebouwd als bedrijfswoning en behoren als zodanig te worden gebruikt. Omdat woningen tot belemmering van de bedrijfsvoering van omliggende bedrijven kunnen leiden is de bouw van nieuwe woningen niet gewenst en worden alleen de bestaande woningen als 'bedrijfswoning' aangewezen. Gebruik van deze woningen als burgerwoning wordt evenmin toegestaan.

 

Kantoren
Onderscheid wordt gemaakt tussen bedrijfsgebonden kantoren (panden die als kantoor worden gebruikt ten behoeve van de bedrijfsvoering ter plaatse) en zelfstandige kantoren (gebouwen die enkel als kantoor in gebruik zijn).

Zelfstandige kantoren
Krachtens provinciaal beleid mogen nieuwe zelfstandige kantoren alleen worden toegestaan op bestaande kantoorlocaties en op locaties die binnen 10 minuten te voet of met hoogfrequente bus- en tramverbindingen vanaf een treinstation bereikbaar zijn. Het plangebied Dordtse Kil voldoet niet aan deze criteria.

Op grond van de regionale kantorenstrategie is het businesspark Amstelwijck dé kantorenlocatie van Dordrecht. Daarnaast kent Dordrecht een aantal locaties waar thematische kantoorontwikkeling kan plaatsvinden, zoals het Leerpark en het Gezondheidspark.

In het kader van de herprogrammering van de regionaal planaanbod vindt buiten de aangewezen kantoorlocaties geen toevoeging van nieuwe kantoren plaats.
In het bestemmingsplan worden om die reden geen nieuwe zelfstandige kantoren mogelijk gemaakt.

Wel zijn de bestaande zelfstandige kantoren op de landgoederen Klein Amstelwijck en Gravensteyn bestemd voor Kantoor.

Bedrijfsgebonden kantoren
Provinciaal beleid bepaalt, dat bedrijfsgebonden kantoren maximaal 50% van het bedrijfsvloeroppervlak tot ten hoogste 3.000 m2 bvo mogen beslaan.
Deze regeling wordt in het bestemmingsplan overgenomen.

Leegstaande bedrijfsgebonden kantoren
Kantoren die geen binding hebben met bedrijfsactiviteiten op hetzelfde perceel zijn niet toegestaan. Dordrecht volgt de afgelopen decennia bovenstaand beleid.

Omdat zich ook op bedrijventerreinen steeds mutaties en ontwikkelingen voordoen, leidt dit beleid in de praktijk tot leegstand van overtollig geworden bedrijfsgebonden kantoorruimten. Door de voorwaarde dat bedrijfsgebonden kantoren alleen gebruikt mogen worden ten dienste van de bedrijfsactiviteiten op hetzelfde perceel, leidt dit soms tot langdurige leegstand.

Om die reden bestaat behoefte aan een mogelijkheid voor verruiming van de gebruiksmogelijkheden van leegstaande bedrijfsgebonden kantoorruimten. Dit kan in de vorm van een (binnenplanse) afwijkingsbevoegdheid, waarmee kan worden toegestaan dat bestaande leeggekomen kantoorruimte kan worden gebruikt als:

  1. bedrijfsgebonden kantoor van elders in het plangebied gevestigde bedrijven;

  2. 'functiegebonden kantoren', d.w.z. kantoren die hun diensten, passend bij de functie van het gemengde bedrijventerrein aanbieden aan de bedrijven op het terrein.

Afwijkend gebruik kan uitsluitend worden toegestaan voor de eerste 50% tot maximaal 3.000 m2 van de bij een bedrijf aanwezige bedrijfskantoren.

Kantoorruimten waarvoor deze regeling is toegepast blijven meetellen als bedrijfsgebonden kantoren, zodat per (oorspronkelijk) bouwperceel niet meer kantoorruimte kan worden gerealiseerd dan het bestemmingsplan (50%-regel) toelaat.

De regeling is nadrukkelijk niet bedoeld voor zelfstandige kantoorfuncties als banken, verzekerings-, accountants- en advocatenkantoren, callcenters en vergelijkbare financiële en zakelijke dienstverleners, die niet of in beperkte mate terreingebonden zijn. Deze kantoren blijven aangewezen op de beschikbare kantoorlocaties.

 

De afwijkingsregeling vergroot de mogelijkheden om overtollige kantoorcapaciteit te gebruiken voor kantooractiviteiten die passen in het terreinprofiel en kan daarmee bijdragen aan beperking van langdurige leegstand. De regeling past in dat opzicht in de gedachte van de zgn. SER-ladder, die tot doel heeft aanwezige (kantoor-)capaciteit zo goed mogelijk te benutten. Door de regeling te beperken tot kantoorfuncties die in hoge mate gerelateerd zijn aan bedrijventerreinen is er geen sprake van concurrentie voor kantoorlocaties.

 

Horeca c.a.
Verspreid zijn in het gebied gevestigd restaurant Chez Heeren Janssen (Wiedrechtse Zeedijk ter hoogte van Wieldrecht), café De Wilhelminaboom (Rijksstraatweg, hoek Amstelwijckweg) en een snackbar op de hoek Kelvinstraat / Madame Curiestraat. In Dordtse Kil III is aan de Toermalijnring een brasserie gevestigd.

Deze horecabedrijven hebben in hoofdzaak een ondersteunende functie voor de omliggende bedrijven.

Nabij het verkeersknooppunt N3 - A16 bevindt zich een horecacluster met vestigingen van het Postillion Hotel en McDonalds.

De bestaande horecavestigingen worden in het bestemmingsplan overeenkomstig het huidige gebruik bestemd. Restaurant Chez Heeren Janssen ligt in het gebied van de dijkversterking en wordt in het bestemmingsplan dat op verzoek van het Waterschap Hollandse Delta wordt opgesteld, opgenomen. Voor nieuwe horeca geldt een terughoudend beleid. Nieuwe vestigingen voor niet-terreingerelateerde horeca en zalen(centra) voor feesten en partijen worden niet toegestaan.

Op de locatie Kilweg 10 (nabij hoek Rijksstraatweg / Pieter Zeemanweg) is jarenlang een seksinrichting gevestigd geweest. Op dit moment is het pand buiten gebruik. Omdat de locatie op zichzelf geschikt geacht wordt voor een dergelijke functie laat het nieuwe plan voortzetting van dit gebruik toe.

 

PER DEELGEBIED

In het plangebied zijn meerdere deelgebieden te onderscheiden. Daarnaast speelt een aantal initiatieven en ontwikkelingen.

In onderstaand overzicht worden deze uitgewerkt en vertaald naar opname in het bestemmingsplan.

 

Bedrijfsterreinen (DK I, DK II, en Amstelwijck-west)
De hoofdbestemming is 'Bedrijf'. Bestaande afwijkende functies krijgen een zogenaamde 'maatbestemming'. Dit laatste geldt voor onder andere detailhandel, horeca en bedrijfswoningen.

De gemiddelde bouwhoogte wordt gesteld op 15 meter. In het algemeen is de aanwezige bedrijfsbebouwing lager. De hogere maat bevordert intensivering van ruimtegebruik. Overigens wordt de bouwhoogte aangepast in situaties waar deze een ongewenste confrontatie oplevert met in de nabijheid aanwezige woningen.

Bedrijfspecelen mogen voor maximaal 80% (van het bouwvlak) worden bebouwd. Dit percentage biedt ruime bouwmogelijkheden, zonder dat een gebied dichtslibt. Wel dient op eigen terrein ruimte beschikbaar te zijn voor parkeren door personeel en bezoekers.

De wijze waarop de milieuzonering in het bestemmingsplan wordt ingevuld, is mede bepaald op basis van het door de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid uitgebrachte zoneringsadvies.

In het plangebied zijn geen zoneringsplichtige bedrijven als bedoeld in de Wet geluidhinder (zgn. grote lawaaimakers) gevestigd, dit ondanks de aanwijzing van Dordtse Kil I in 1991 als industriegebied waar lawaai producerende bedrijven zijn toegelaten. Kennelijk wordt Dordtse Kil I door deze categorie bedrijven als een ongeschikte vestigingslocatie gezien. Binnen Dordrecht zijn dit type bedrijven bij uitsluiting gevestigd rondom de Zeehavens en op de Staart.

Een en ander is aanleiding om het gebied Dordtse Kil I niet langer als gezoneerd industrieterrein te handhaven. Het bestemmingsplan voorziet hierin. In het hoofdstuk Omgevingsaspecten wordt nader ingegaan op de achtergronden en gevolgen van de dezonering van Dordtse Kil I.

 

Overige functies Amstelwijck-west
In het zuidelijk deel van Amstelwijck-west is horeca gevestigd, in de vorm van het Postiljon Hotel Dordrecht en een McDonalds vestiging, met bijbehorende parkeergelegenheid en een benzineverkooppunt met lpg. Het bestemmingsplan gaat uit van handhaving van deze functies.

In het deel noordelijk van het bedrijventerrein bevinden zich de historische buitenplaatsen Klein Amstelwijck en Gravensteyn. Verder zijn hier enkele woningen aanwezig en wordt een voormalige boomgaard gebruikt voor het houden van paarden e.d.
Het gebied heeft een groene uitstraling en is in de Provinciale Verordening aangewezen als 'landgoed biotoop'. Het gebied is tevens onderdeel van de Provinciale en Stedelijke Ecologische Structuur, die beide uitgaan van behoud en ontwikkeling/versterking van natuurwaarden. Het bestemmingsplan gaat uit van consolidatie.

 

Dordtse Kil III
Dordtse Kil III is een bedrijventerrein in ontwikkeling. Het huidige bestemmingsplan uit 1999 vormt de basis voor deze ontwikkeling. Al in dit bestemmingsplan is het woonwagenkamp aan de Wieldrechtse Zeedijk wegbestemd. De in het bestemmingsplan beoogde gemengde bebouwing langs de Rijksstraatweg is grotendeels gerealiseerd.

Het nieuwe bestemmingsplan gaat voor de uitgegeven locaties uit van de bestaande situatie. Voor de nog uitgeefbare gebieden, komt de bestemmingsregeling overeen met het huidige bestemmingsplan, zodat zoveel mogelijk op de wensen van nieuwe bedrijven kan worden ingespeeld.

Het gebied tussen de Rijksstraatweg en de A16 is sinds het bestemmingsplan uit 1999 niet gewijzigd. Zoals in de inleiding aangegeven zijn er plannen voor aanpassing van het knooppunt N3-A16 en Dordtse Kil IV. Naar alle waarschijnlijkheid zullen deze plannen een deel van dit gebied beslaan en moet het bestemmingsplan hiervoor te zijner tijd aangepast worden. Vooralsnog gaat het voorliggende bestemmingsplan nog uit van het bestaande grondgebruik.

 

Kildepot
In het noordwestelijk deel van Dordtse Kil III, ten zuiden van de Kiltunnel, is in 1996 een grond- en baggerdepot aangelegd voor de stort van schone en licht verontreinigde grond en bagger. De planning was om dit ongeveer 10 jaar te gebruiken. In het geldende bestemmingsplan is bepaald dat de locatie na het volstorten opgenomen gebruikt kan gaan worden als bedrijventerrein.

In de Stedelijke Ecologische Structuur (2008) wordt het Kildepot genoemd als onderdeel van 'de oude Biesbosch (West en Oostkil)'. waarbij als streefbeeld wordt genoemd 'zoetwatermoeras en open water'.

Omdat het kildepot nog als zodanig in gebruik is en ontwikkeling van het gebied als bedrijventerrein niet binnen afzienbare tijd te verwachten valt gaat het bestemmingsplan vooralsnog uit van voortzetting van het gebruik als grond- en baggerdepot.

 

Wieldrecht
Wieldrecht is een kleine woonbuurt met wat bedrijvigheid. In het nieuwe bestemmingsplan wordt van deze situatie uitgegaan.

In het geldende bestemmingsplan is, parallel aan de Wielhovenstraat (oost-west) nog een straat met aan weerszijden woningen voorzien. Deze is bebouwing is niet gerealiseerd omdat deze door de ontwikkeling van het bedrijventerrein Dordtse Kil I op te korte afstand van de bedrijven zou komen te liggen. In dit destijds voor woningbouw beoogde gebied bevinden zich een transportbedrijf en grasland.
Er zijn plannen om het grasland opnieuw in te richten en voor een deel om te zetten in water, waarmee kan worden voorzien in de vereiste compensatie van wateroppervlak door de dijkversterking langs de Dordtsche Kil. volgens het projectplan voor de dijkversterking dient t.b.v. de compensatie oppervlaktewater te worden aangelegd.