Plannaam:
Dordtsekil
Status:
Ontwerp
Plantype:
gemeentelijke overheid/bestemmingsplan
Idn:
NL.IMRO.0505.BP190Dordtsekil-3001

HOOFDSTUK 1 Inleiding

 

1.1 Aanleiding en doel

 

De westzijde van het Eiland van Dordrecht heeft zich in de 20e eeuw van noord naar zuid ontwikkeld tot een industriële zone.

Het gebied ten zuiden van de Zeehavens, gelegen tussen de Dordtsche Kil en de Rijksstraatweg is vanaf de jaren 60 van de vorige eeuw gefaseerd ontwikkeld tot bedrijventerrein. In eerste instantie tot aan de voormalige Kilweg (Dordtse Kil I) en vanaf begin jaren 80 tot aan de Kiltunnel (Dordtse Kil II). De ontwikkeling van Dordtse Kil III is eind vorige eeuw gestart.

Westelijk van de Rijksstraatweg is het bedrijventerrein Amstelwijck-west gerealiseerd. Ten zuiden van de Wieldrechtse Zeedijk tot aan Willemsdorp ligt een gebied dat haar oorspronkelijke agrarische functie heeft behouden, zij het dat ook in het gebied tot aan de Oude Beerpolderskade de ontwikkeling van een bedrijventerrein (Dordtse Kil IV) is voorzien.

De geldende bestemmingsplannen zijn ouder dan 10 jaar en dienen op grond van de Wet ruimtelijke ordening, en meer specifiek de Invoeringswet Wet ruimtelijke ordening, vóór 1 juli 2013 te zijn geactualiseerd.

In het interventiedossier bestemmingsplannen wordt voor het actualiseren van bestemmingsplannen gepleit voor de aanpak van grotere gebieden. Het gebied Dordtse Kil I, II en III en Amstelwijck-west is met het Zeehavengebied en Dordtse Kil IV zo’n groter gebied.

Hierover wordt het volgende opgemerkt:

  • Voor het Zeehavengebied is in het kader van de revitalisering en de samenwerking met Havenbedrijf Rotterdam een afzonderlijk bestemmingsplan opgesteld. De procedure voor dit plan is in juni 2012 gestart.

  • Het Waterschap Hollandse Delta bereidt voor de waterkering langs de Dordtsche Kil een versterkingsproject voor. De geldende bestemmingsplannen voorzien hier niet in. Met het waterschap is overeengekomen dat voor het dijkversterkingsproject een apart bestemmingsplan wordt gemaakt. Het dijktracé blijft hierdoor buiten dit bestemmingsplan.

  • De planvorming voor Dordtse Kil IV verkeert in een gevorderd stadium, maar is nog niet afgerond, waardoor het nog niet mogelijk is voor deze ontwikkeling een bestemmingsplan op te stellen. Daarom wordt voor het gebied van Dordtse Kil IV nog uitgegaan van het huidige grondgebruik.

  • Er wordt gewerkt aan een oplossing van de verkeersproblematiek rondom het knooppunt N3-A16. De planvorming is nog niet zover dat hiermee in het nieuwe bestemmingsplan al rekening gehouden kan worden. Voorlopig wordt daarom uitgegaan van de huidige situatie.

  • Het gebied tussen de A16 en de spoorbaan wordt in dit plan meegenomen, zodat ook hier wordt voldaan aan de eis dat plannen niet ouder dan 10 jaar mogen zijn.

Zodra de ontwikkeling van Dordtse Kil IV en de planvorming voor de infrastructurele aanpassingen rondom de N3 en A16 daartoe aanleiding geven zal het bestemmingsplan op die onderdelen moeten worden herzien.
Het voorliggende bestemmingsplan heeft hierdoor voor deze gebieden een (zeer) voorlopig karakter en zal naar alle waarschijnlijkheid binnen afzienbare tijd worden vervangen door een bestemmingsplan dat zich richt op de realisering van de genoemde ontwikkelingen.

Passend binnen de in Dordrecht afgesproken werkwijze wordt voorafgaand aan het opstellen van een bestemmingsplan een Nota van Uitgangspunten (voor Dordtse Kil I, II, III en Amstelwijck-west) opgesteld.

Deze nota is door zowel het college van burgemeester en wethouders, als door de gemeenteraad vastgesteld. Op deze wijze is de gemeenteraad aan de voorzijde van het bestemmingsplantraject bij het proces betrokken.

Na vaststelling van de Nota van Uitgangspunten zijn de benodigde onderzoeken gedaan, en is vervolgens gestart met het opstellen van het bestemmingsplan.

 

 

1.2 Ligging en begrenzing plangebied

 

Het plangebied ligt in het zuidoosten van Dordrecht en wordt globaal begrensd door:

- in het noorden: de Amstelwijckweg en de Simon de Danserweg (voorheen

Copernicusweg)

- in het oosten: de A16 en vanaf de N3 de spoorbaan Dordrecht - Lage Zwaluwe

- in het zuiden: Willemsdorp

- in het westen: de gemeentegrens met Binnenmaas (in Dordtsche Kil).

Zoals in de inleiding aangegeven wordt voor de te versterken waterkering een apart bestemmingsplan gemaakt en is om die reden niet in het voorliggende plan meegenomen.

 

 [image]

 

 

1.3 Vigerend bestemmingsplan

 

Voor het plangebied gelden de volgende plannen:

  1. uitbreidingsplan in hoofdzaak Dordrecht (1962)

  2. uitbreidingsplan in onderdelen Wieldrecht (1963)

  3. bestemmingsplan Gedeelte landelijk gebied (1979)

  4. bestemmingsplan Dordtse Kil II (1982)

  5. bestemmingsplan Rondweg-Rijksweg A16 (1988)

  6. bestemmingsplan Aansluiting Rondweg-A16 (1989)

  7. bestemmingsplan Dordtse Kil III (1999)

  8. bestemmingsplan Willemsdorp (1973).

 

 

1.4 Leeswijzer

 

In hoofdstuk 1 worden enkele algemene, in ieder bestemmingsplan voorkomende, onderdelen beschreven. Vervolgens wordt in hoofdstuk 2 het nu voorliggende plan beschreven. In hoofdstuk 3 komt het beleid van rijk, provincie en gemeente aan de orde. Bij de beschrijving van de omgevingsaspecten in hoofdstuk 4 wordt aandacht besteed aan de verantwoording, zoals op de terreinen archeologie en cultuurhistorie, flora en fauna, water en milieu. Per onderdeel worden de regelgeving en het beleid benoemd. Vervolgens wordt het onderzoek beschreven en wordt een conclusie getrokken.

In hoofdstuk 5 wordt ingegaan op de juridische planbeschrijving.

De hoofdstukken 6 en 7 gaan achtereenvolgens in op de economische- en maatschappelijke uitvoerbaarheid.