5.1 Planmethodiek
De verschillende bestemmingen zijn direct van de verbeelding af leesbaar. Door middel van ruime bestemmingen en mogelijkheden van afwijking (ontheffing) en wijziging is in de gebieden die daarom vragen de nodige flexibiliteit opgenomen.
Voor de opzet van de regels is aansluiting gezocht bij de Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen (SVBP2008).
5.2 Inleidende regels
In dit hoofdstuk van de regels is een aantal begrippen verklaard die gebruikt worden in de regels. Een en ander voorkomt dat er bij de uitvoering van het plan onduidelijkheden ontstaan over de uitleg van bepaalde regelingen. Daarnaast is het artikel "wijze van meten" opgenomen waarin bepaald is hoe de voorgeschreven maatvoering in het plan gemeten moet worden.
5.3 Bestemmingen
In iedere bestemming is in de bestemmingsomschrijving aangegeven voor welke doeleinden de aangewezen gronden zijn bestemd. Daarna wordt in algemene zin aandacht besteed aan de bouwregels, de afwijkingsbevoegdheden en en eventueel nadere eisen en specifieke gebruiksregels.
In het plangebied wordt gewerkt met bouwvlakken waarbinnen de zogenaamde hoofdbebouwing is toegestaan.
Uitgangspunt is dat de bouwvlakken zijn gelegd om de huidige hoofdbebouwing. Dit geldt niet voor de bestemming Bedrijf voor de nodige flexibiliteit bij de invulling van dergelijke terreinen. De toegestane hoogtemaat voor de hoofdbebouwing is in zijn algemeenheid afgestemd op de huidige situatie en is op de verbeelding aangegeven.
De in het bestemmingsplan voorkomende bestemmingen zijn:
Bedrijf
Deze bestemming regelt de bedrijventerreinen in het plangebied. Voor de niet-bedrijven zijn regelingen op maat opgenomen. Daarnaast zijn regels opgenomen vanwege de risicovolle inrichtingen in het plangebied. Zie voor de motivering daarvan hoofdstuk 4.5. Externe veiligheid. De bestemmingsregeling is de juridische vertaling van de in dat hoofdstuk opgenomen uitgangspunten.
Bedrijf - Nutsvoorziening
Deze bestemming is toegekend aan de bestaande nutsvoorzieningen in het plangebied, de gasontvangstations mede begrepen. De maximale bouwhoogte is op de verbeelding aangegeven. Daar waar geen maximale bouwhoogte is ingetekend, geldt een maximale bouwhoogte van 4 meter.
Gemengd - 1
De bestaande winkelbuurtcentra in het plangebied zijn bestemd tot Gemengd - 1. Deze bestemming geeft enige flexibiliteit voor functies op de begane grond. Op de verdiepingen mag alleen worden gewoond. Daar waar dit op de verbeelding is aangegeven is horeca 1 toegestaan.
Ter plaatse van de aanduiding 'zorgwoning' zijn zorgwoningen mogelijk. Daar kunnen ook ontmoetingsruimtes en zorgvoorzieningen worden gerealiseerd voor de bewoners van zorgwoningen. Zie in dit verband hoofdstuk 7.1 (inspraakreactie Stichting Woon- en zorgcentrum De Merwelanden).
Gemengd - 2
Het Natuurvriendenhuis "De Kleine Rug" (NIVON) is bestemd tot Gemengd - 2. Het huis is in gebruik als nachtverblijf. De bestaande gebruiksmogelijkheden van het terrein zijn geregeld.
Gemengd - 3
Deze bestemming is gelegd op de Merwehal en de bijbehorende gronden.
De bestaande functies in de Merwehal zijn positief bestemd. Daarnaast wordt enige ruimte geboden voor uitbreiding van functies binnen het gebouw zelf, zoals horeca 1 tot een maximum brutovloeroppervlak van 2.500 m2.
De maximaal toegestane milieucategorie is 3.2 van de Staat van Bedrijfsactiviteiten. Voor het bestaande bedrijf Ribowa Bootservice, behorende tot milieucategorie 4.1, is een regeling getroffen.
De onbebouwde gronden - dit zijn de gronden buiten het bouwvlak - mogen alleen voor parkeren worden gebruikt.
Groen
In de bestemming Groen komt een aantal aanduidingen voor. Daar zijn bijzondere en afwijkende functies mogelijk, namelijk een spoorbaan, speelvoorzieningen, parkeervoorzieningen en dagrecreatie. Laatstgenoemde functie is toegestaan op de voormalige stortplaats Craijestein - west.
Ook het Huis te Merwede valt onder deze bestemming.
Horeca
Deze bestemming geldt voor de vestiging van Mc Donald's, Kerkeplaat 2. De bestemming regelt de bestaande beouwing.
Maatschappelijk
In het plangebied komt een aantal maatschappelijke voorzieningen voor, zoals scholen en een zorginstelling (verzorgingstehuis Merwelanden). In hoofdstuk 2.3 is aan een aantal van deze voorzieningen aandacht besteed. De bestemmingsregeling is daarop geënt. Ook de Penitentiaire Inrichting Dordrecht valt onder deze bestemming.
Zie ook hoofdstuk 7.1 (inspraakreactie Stichting Woon- en zorgcentrum De Merwelanden).
Natuur
Deze bestemming is toegekend aan het in het noordoosten van het plangebied gelegen natuurgebied. De bestemmingsregeling beoogt het gebied te beschermen.
Recreatie
Surfvereniging Windkracht aan de Baanhoekweg 9 en de golfbaan ten oosten van het spaarbekken zijn bestemd tot Recreatie. De bestemming regelt de bestaande functies.
Recreatie - Jachthaven
De voorzieningen voor en van jachthaven Westergoot zijn met deze bestemming geregeld. De nieuwe botenloods (zie ook hoofdstuk 2.3) kan met deze bestemming gerealiseerd worden.
Tuin
Deze bestemming is gelegd op de tuinen voor de woningen en tussen appartementenblokken. De bebouwingsmogelijkheden zijn beperkt.
Verkeer
Deze bestemming geldt voor de openbare ruimte in het plangebied.
Verkeer - Railverkeer
De aan de oostzijde van het plangebied gelegen spoorweg is als zodanig bestemd.
Water
Het Wantij, de Beneden - Merwede en het spaarbekken van Evides zijn ook als zodanig bestemd. Het bunkerstation is in deze bestemming geregeld. Ditzelfde geldt voor de bestaande bruggen voor het rail- en wegverheer. Ter bescherming van de landschappelijke en natuurlijke waarden in het Wantij is een vergunnngenstelsel voor bepaalde werken, geen bouwwerken zijnde, en werkzaamheden opgenomen.
Water - Haven
De havens in het gebied zijn met deze bestemming geregeld. De bestemming biedt ruimte voor watergebonden bedrijfsactiviteiten.
Water - Jachthaven
Deze bestemming is voor jachthaven Westergoot en regelt de bestaande bebouwing en bebouwing en functies.
Wonen
De woningen in het plangebied zijn als zodanig bestemd. De hoofdbebouwing is opgenomen in de bouwvlakken. Buiten de bouwvlakken kunnen onder bepaalde voorwaarden bijbehorende bouwwerken worden opgericht. Zie in dit verband ook hoofdstuk 7.1 (inspraakreactie Stichting Woon- en zorgcentrum De Merwelanden).
In het plan komen de volgende dubbelbestemmingen voor:
Leiding - Hoogspanningsverbinding
Deze bestemming dient ter bescherming van de bovengrondse 150 kV hoogspanningsverbinding, nabij het Huis te Merwede. Onder voorwaarden is andere bebouwing op grond van de andere daar geldende bestemmingen mogelijk. Voor het uitvoeren van bepaalde werken, geen bouwwerken zijnde, is een vergunningsstelsel opgenomen.
Leiding - Leidingstrook
Ook voor een ondergrondse aardgastranportleiding, een stikstofleiding, een waterleiding, een persriool en ondergrondse 150 kV-verbindingen is een beschermende bestemmingsregeling opgenomen. Onder bepaalde voorwaarden is andere bebouwing op grond van de andere daar geldende bestemmingen mogelijk. Voor het uitvoeren van bepaalde werken, geen bouwwerken zijnde, is een vergunningsstelsel opgenomen.
Waarde - Archeologie 1, 2 en 3
Vanwege de eerder in deze toelichting beschreven mogelijke archeologische waarden is
een regeling opgenomen waaruit bescherming van de archeologische waarden bij
bouwen en bij de uitvoering van werken voortvloeit.
Binnen het gehele plangebied bestaat in principe een verplichting tot het doen van
archeologisch vooronderzoek en zorg voor archeologische waarden. Dit betreft zowel
bouwen als aanleggen.
In principe mag alleen worden gebouwd als uit onderzoek blijkt dat geen
beschermingswaardige archeologische waarden aanwezig zijn of deze in voldoende mate
zijn zeker gesteld. Deze regeling is niet nodig bij gelijke vervanging van bestaande
bouwwerken en bij nieuwe bouwwerken:
- die kleiner zijn dan 30 m²;
- waarvan de fundering niet dieper ligt dan 40 cm, respectievelijk 70 cm,
respectievelijk 100 cm beneden maaiveld.
Voor het uitvoeren van verschillende grondwerkzaamheden, zoals het leggen van nieuwe
kabels en leidingen, vernieuwen van riolen of verlagen van het waterpeil is een
aanlegvergunningenstelsel nodig. Pas met vergunning kunnen werken worden
uitgevoerd. In afwijking hiervan is zo’n vergunning niet nodig voor onder meer het
uitvoeren van:
- normale onderhoudswerkzaamheden;
- grondwerkzaamheden tot een diepte van 40 cm, respectievelijk 70cm, respectievelijk
100 cm beneden maaiveld;
- grondwerkzaamheden tot een oppervlakte van 50 m² ;
- archeologisch onderzoek door een gekwalificeerd archeoloog.
5.4 Algemene regels
In dit hoofdstuk van de regels worden, in aanvulling op de bestemmingsbepalingen, aanvullende regels gesteld.
* Antidubbeltelbepaling;
Het artikel "Antidubbeltelbepaling" bevat bepalingen om te voorkomen dat grond die eenmaal in aanmerking is genomen bij het toestaan van een bouwplan waaraan uitvoering is gegeven of alsnog kan worden gegeven, bij de beoordeling van latere bouwplannen buiten beschouwing blijft. Het opnemen van dit artikel is verplicht voorgeschreven in het Besluit ruimtelijke ordening.
* Algemene bouwregels;
In dit artikel is een aantal aanvullende bouwregels geregeld die voor alle bestemmingen kunnen gelden. Bijvoorbeeld extra bouwmogelijkheden voor ondergeschikte bouwdelen zoals balkons, galerijen en kelders.
Een belangrijke bouwregel is dat het aantal wooneenheden (bestaand) in het plangebied niet mag toenemen.
* Algemene gebruiksregels;
Deze gebruiksregels geven aan wat in het plan in ieder geval onder verboden gebruik wordt verstaan.
Aandacht wordt gevraagd voor de algemene gebruiksregels waarin onder meer een regeling voor de beroepsuitoefening aan huis (inclusief de vrije beroepen) is opgenomen. Doel van deze regeling is de bescherming van de woon- en leefsituatie ter plaatse. Naast een maximum percentage en oppervlakte en het feit dat de beroepsuitoefenaar ter plaatse dient te wonen, is bepaald dat activiteiten, die op voorhand geen overlast voor de woonomgeving veroorzaken, zonder meer zijn toegestaan. Indien de kans op overlast wel aanwezig is, dient een omgevingsvergunning (ontheffing) te worden aangevraagd, zodat van geval tot geval een afweging kan worden gemaakt.
Binnen deze regeling is ook de vestiging van Bed & Breakfast mogelijk.
Andere gebruiksregels gaan over ondergeschikte horeca (bij winkels bijvoorbeeld) en ondergeschikte detailhandel bij bedrijven. Hulpdiensten zijn op alle gronden met een verkeersbestemming, waaronder bruggen mede zijn begrepen, toegestaan.
* Algemene aanduidingsregels:
Ter bescherming van de cultuurhistorische waarden is een sloopverbod behoudens vergunning opgenomen. De bouwwerken die vanuit cultuurhistorisch oogpunt bescherming behoeven zijn vermeld in hoofdstuk 4.1.. Een dergelijke vergunning als wordt uitsluitend verleend indien uit cultuur-/bouwhistorisch onderzoek blijkt, dat de cultuurhistorische waarden niet op onaanvaardbare wijze worden verstoord.
Ook zijn regels opgenomen die te maken hebben met omgevingsaspecten, namelijk het gezoneerde industrieterrein en veiligheidszones rond DuPont, het lpg-tankstation en de N3. Ook is een regeling voor het straalpad opgenomen.
* Algemene afwijkingsregels;
In dit artikel is in aanvulling op de mogelijkheden van afwijken uit de bestemmingen nog een aantal algemene mogelijkheden om af te wijken opgenomen. Het betreft hier een standaardregeling die het mogelijk maakt om bij de uitvoering van bouwplannen beperkte afwijkingen van het plan mogelijk te maken.
Ook is een afwijkingsbevoegdheid opgenomen voor bedrijfsactiviteiten, die niet in de Staat van Bedrijfsactiviteiten zijn vermeld en voor activiteiten die in een hogere categorie zijn ingedeeld.
* Algemene wijzigingsregels
Voor een aantal milieugerelateerde aspecten zijn wijzigingsbevoegdheden opgenomen, namelijk voor bedrijven met een afwijkende milieucategorie (ingeval de bedrijsactiviteiten meer dan een jaar zijn onderbroken of beëindigd), de Staat van Bedrijfsactiviteiten (ingeval van technologische ontwikkelingen) en het wijzigen van de PR 10-6 contour (veiligheidszone - bevi).
5.5 Overgangs- en slotregels
In het overgangsrecht is een regeling opgenomen voor bebouwing en gebruik dat al bestond bij het opstellen van het plan, maar dat strijdig is met de opgenomen regeling. Onder bepaalde voorwaarden mag deze strijdige bebouwing en/of strijdig gebruik worden voortgezet of gewijzigd.
In de slotbepaling is de officiële naam van het plan bepaald. Onder deze naam kan het bestemmingsplan aangehaald worden.
|