Plannaam:
Schil
Status:
Vastgesteld
Plantype:
gemeentelijke overheid/bestemmingsplan
Idn:
NL.IMRO.0505.BP186Schil-3001

6.1 Planmethodiek

Dit bestemmingsplan is opgezet volgens de in Dordrecht in het algemeen gebruikte methodiek, waarbij de verschillende bestemmingen met hun bouwgrenzen direct van de verbeelding afleesbaar zijn.

In het gehele plangebied wordt gewerkt met bouwvlakken waarbinnen de zogenaamde hoofdbebouwing is toegestaan.

Uitgangspunt is dat de bouwvlakken zijn gelegd om de huidige hoofdbebouwing. De toegestane hoogtemaat voor de hoofdbebouwing is afgestemd op de huidige situatie en is op de verbeelding aangegeven.

Buiten het bouwvlak is vaak een (achter)erf gelegen waarop onder bepaalde voorwaarden het oprichten van bebouwing is toegestaan.
Uitbreiding van de bestaande bebouwing is veelal mogelijk via een in het bestemmingsplan opgenomen afwijkingsmogelijkheid, dan wel via mogelijkheden van afwijking buiten het bestemmingsplan opgrond van het Besluit omgevingsrecht (zgn. kruimelgevallen). Voorts zijn er ruime mogelijkheden van vergunningvrij bouwen.

 

Nieuwe invullingen zijn, voor zover zij op dit moment concreet zijn, eveneens in het plan opgenomen. Wanneer die nieuwe invulling nog niet concreet genoeg is, is deze veelal gekoppeld aan een wijzigingsbevoegdheid i.c. een procedure waarmee via een planwijziging kan worden ingespeeld op de nieuwe ontwikkeling. In die procedure vindt een afweging plaats en bestaat de gelegenheid voor belanghebbenden om zienswijzen in te dienen.

 

De straatwanden die van betekenis zijn vanuit een oogpunt van cultuurhistorie zijn in de verbeelding opgenomen met een zogenaamde structuurbepalende lijn en in de regels zijn daarvoor bepaalde voorwaarden voor opgenomen.

 

Via ruime bestemmingsomschrijvingen en mogelijkheden van afwijking kent het bestemmingsplan de nodige flexibiliteit.

 

Voor de opzet van de regels is aansluiting gezocht bij de Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen (SVBP2008).