Mobiliteitsplan Dordrecht
Op 6 september 2005 heeft de gemeenteraad het beleidsvoornemen van het Mobiliteitsplan Dordrecht vastgesteld. Het Mobiliteitsplan Dordrecht beoogt een antwoord te bieden op de opgaven die vanuit een toenemende (auto)mobiliteit op Dordrecht af komen. Vanuit de vaak tegengestelde belangen van bereikbaarheid en leefbaarheid wordt gestreefd naar gebiedsgericht maatwerk. De hoofddoelstelling van het mobiliteitsplan is het verbeteren van de bereikbaarheid en het handhaven van de leefbaarheid.
Op stadsniveau is een stelsel van hoofdwegen en secundaire wegen vastgesteld, waarbij gemotoriseerd verkeer zo vlot mogelijk naar wegen van een hogere orde afgewikkeld dient te worden. In het plan wordt een duidelijke keuze gemaakt voor het versterken en verbeteren van de radialen naar de binnenstad.
De Schil heeft een belangrijke functie voor de bereikbaarheid per auto van de binnenstad en de aanwezige parkeervoorzieningen. Binnen de Schil staat de betrouwbaarheid van de verkeerscirculatie voorop, niet de doorstroomsnelheid. Hierbij is de strategie om met verleiding de routekeuze te beïnvloeden en het autoverkeer over de hoofdroutes te leiden. De uitdaging voor de Schil is om een optimale balans te vinden tussen het economisch functioneren en de leefbaarheid van het gebied.
Het netwerk van fietsroutes en (hoogwaardig) openbaar vervoer is gericht op de radialen. In de nota ‘Dordt Fietst Door’ uit 2008 is het fietsnetwerk verder uitgewerkt. De Schil heeft enkele primaire fietsroutes, waarvan sommige onderdeel uitmaken van het zogeheten ‘nachtnetwerk’, wat inhoudt dat ze goed verlicht en overzichtelijk zijn en over voldoende sociale controle beschikken.
Het lijnennet van het openbaar vervoer geeft weinig aanleiding tot wijzigingen. Wel is er aandacht nodig voor de doorstroming van het openbaar vervoer, wat ten koste kan gaan van de doorstroming van het autoverkeer. Het openbaar vervoer kan alleen voorrang krijgen boven het autoverkeer op de HOV-D route.
Specifiek voor de Schil is in 2004 het ‘Verkeersplan 19e eeuwse Schil’ opgesteld. Dit plan is slechts op hoofdlijnen vastgesteld en niet op de uitwerking. De laatste jaren zijn er al wel diverse verkeerskundige maatregelen uit dit verkeerplan uitgevoerd of in gang gezet. Hieronder vallen het aanpassen van het parkeerregime, de aanpak van blackspots, de afstemming van verkeerslichten, stiller asfalt op de Achterhakkers en de afsluiting van de Cornelis de Wittstraat en Koningin Wilhelminastraat.
Voor het parkeren is de binnenstad in twee delen geknipt. De Schil heeft op dit moment met de Spuihaven- en Veemarktgarage twee belangrijke ondersteuningspunten voor de binnenstad. Ook de aanrijroutes naar de garages in de binnenstad lopen door Schil-West.
In de Schil-oost is aan het Kromhout een parkeeragrage geprojecteerd. De aanrijroute loopt via de Noordendijk.
Tevens kent de Schil op straat een regime met betaald parkeren.
|