Het gebied Schil-West heeft met 150.000 vierkante meter aan kantoren een belangrijke positie in het functioneren van de regionale kantorenmarkt. De locatie is dan ook opgenomen in de Regionale Kantorenstrategie Drechtsteden (2007). Gezien het grote regionale aandeel kantoren in het gebied, zijn structurele ingrepen in het gebied van invloed op het functioneren van de regionale kantorenmarkt.
De kantoren zijn vooral gevestigd langs de randen van Schil-West (Spuiboulevard, Johan de Wittstraat en de Burgemeester de Raadtsingel). De meer grootschalige, veelal single tenant, aan de Spuiboulevard dateren uit de jaren ‘70 en ‘80. Aan de Burgemeester de Raadtsingel zijn meerdere kleinere kantoorvilla’s terug te vinden. De kantoren in Schil-West zijn onder te verdelen in een aantal clusters van gebruikers. De gemeentelijke diensten zijn een grote speler met circa 15.000 vierkante meter. Daarnaast is er met 25.000 vierkante meter een fors aandeel van publieke uitvoeringsorganisaties (UWV, Belastingsdienst, etc.) in het gebied gevestigd. De overige 125.000 m2 bestaat voornamelijk uit commerciële dienstverlening.
Op basis van het type kantoren, de gebruikers en de locatie factoren kan gebied Schil-West worden gerekend tot kantorenmilieu “Stedelijk centrum”. Het gebied is centraal gelegen tegen de binnenstad van Dordrecht. Met de aanwezigheid van voorzieningen beschikt het gebied over voldoende parkeergelegenheid en is door station Dordrecht centraal goed met het openbaar vervoer te bereiken. Daarbij is Schil-West goed bereikbaar vanaf de snelweg A16. Enkele uitzonderingen daar gelaten zijn de kantoorpanden overwegend middelgroot, waarbij meerdere gebruikers ieder een deel van het totale gebouw huren. Het gebied voldoet daarmee in de basis aan alle vestigingsvoorwaarden en leent zich bij uitstek voor vestiging van meerdere kleinere gebruikers op de lokale en regionale markt. Daarnaast ligt de gemiddelde huurprijs ten opzichte van het landelijke gemiddelde ten opzichte van de concurrerende steden en de regio’s laag. Een verkenning in januari 2010 toont aan dat ongeveer 23% (circa 35.000 m2) van de beschikbare kantoorruimte te huur dan wel te koop staat. Dit percentage is landelijk bovengemiddeld en ruim boven de gebruikelijke en wenselijke frictieleegstand van 5 tot 7%.
Omdat voor een goed functionerende kantorenmarkt structurele leegstand ongewenst is, is in aansluiting op die constatering een aanpak op objectniveau noodzakelijk, zoals verwoord in de Regionale Kantorenstrategie Drechtsteden. De aanpak dient op objectniveau plaats te vinden omdat ieder pand andere kenmerken en randvoorwaarden heeft.
Het Actieprogramma horeca uit 2007 biedt de mogelijkheid om naast de voorgestane concentratie in de binnenstad, ook schakelpunten aan te wijzen waar horecavestiging mogelijk is. Voor Schil zijn dit de gebieden rondom de bruggen over de Spuihaven. Bij de verbouwplannen voor het postkantoor aan de Johan de Wittstraat is een mogelijke vestiging van horeca op deze locatie positief beoordeeld door de gemeente.
In de Structuurvisie Detailhandel en Horeca uit 2002 staat de binnenstad van Dordrecht bovenaan de regionale voorzieningen piramide. Topprioriteit is dan ook het blijven versterken van de binnenstad. De Schil biedt kansen voor ontwikkelingen welke gezien hun omvang niet in de binnenstad passen. In het actieprogramma binnenstad zijn de straten met voorzieningen in de Schil, zoals de Spuiweg, niet getypeerd als een A-locatie voor winkelvestiging, maar als een gemengde aanloopstraat.
Naast de grootschalige clusters van voorzieningen op het Leerpark en bij de Sportboulevard, zijn er ook mogelijkheden voor het vestigen van voorzieningen op een lager schaalniveau gericht op de ondersteuning van de binnenstad. Dit kan bijvoorbeeld uitwerking krijgen in de ondersteuning, vestiging en uitbreiding van de hogere onderwijsinstellingen.
Bestaande bedrijven kunnen, voorzover er geen milieuprobelemen zijn, worden ingepast.
|