Plannaam:
Sterrenburg
Status:
Vastgesteld
Plantype:
gemeentelijke overheid/bestemmingsplan
Idn:
NL.IMRO.0505.BP181Sterrenburg-3001

HOOFDSTUK 1 Inleiding

 

1.1 Aanleiding en doel

De voor Sterrenburg geldende bestemmingsplannen zijn ouder dan 10 jaar en dienen op grond van het bepaalde in de Wet ruimtelijke ordening, en meer specifiek de Invoeringswet Wet ruimtelijke ordening, voor 1 juli 2013 te zijn geactualiseerd.

In het interventiedossier bestemmingsplannen wordt voor het actualiseren van bestemmingsplannen gepleit voor de aanpak van grotere gebieden. Het gebied Sterrenburg is met het gebied Smitsweg en het gebied Gezondheidspark zo’n groter gebied. Doordat enerzijds voor het gebied Smitsweg reeds op 15 december 2009 een bestemmingsplan is vastgesteld en anderzijds voor het gebied Gezondheidspark nog sprake is van een ontwikkelgebied en een daarvoor afzonderlijk benodigd bestemmingsplan, heeft de nu voorgenomen actualisering uitsluitend betrekking op de gebieden Sterrenburg 1, 2 en 3.

Het bestemmingsplan voor het grotere gebied, zoals bedoeld in het interventiedossier, wordt dan pas in 2019 werkelijkheid (10 jaar na bestemmingsplan Smitsweg). Op dat moment zijn Smitsweg en Gezondheidspark ook beheersgebieden.

 

Passend binnen de in de gemeente Dordrecht afgesproken werkwijze wordt voorafgaand aan het opstellen van een bestemmingsplan een Nota van Uitgangspunten opgesteld.

Deze nota wordt door zowel het college van burgemeester en wethouders, als door de gemeenteraad vastgesteld. Dit past in de afspraak met de gemeenteraad om hen aan de voorzijde bij het proces te betrekken.

 

Voor het gebied Sterrenburg is begin 2010 een wijkvisie opgesteld en deze wijkvisie is meegenomen in deze Nota van Uitgangspunten voor het nieuwe bestemmingsplan.

Na vaststelling van de Nota van Uitgangspunten kunnen de benodigde onderzoeken worden gedaan, en na ontvangst daarvan kan worden gestart met het opstellen van het bestemmingsplan.

 

In hoofdstuk 2 van deze toelichting wordt bij het onderdeel toekomstige situatie genoemde Nota van Uitgangspunten beschreven.

In grote delen van het plangebied Sterrenburg wordt uitgegaan van de huidige situatie en de mogelijkheden van de geldende bestemmingsplannen. Op onderdelen is sprake van wijzigingen. Daarbij gaat het om wijzigingen die thans bekend zijn en waarvoor concrete planinitiatieven bestaan.

 

 

1.2 Ligging en begrenzing plangebied

Het plangebied ligt in het zuiden van Dordrecht en wordt globaal begrensd door:

- In het noorden: De Oudendijk

- In het oosten: westzijde bebouwing Stevensweg, de Schenkeldijk

- In het zuiden: de Wieldrechtse Zeedijk

- In het westen: gebied Smitsweg, Rondweg

 

 [image]

 

 

 

1.3 Vigerend bestemmingsplan

Voor het plangebied gelden de volgende bestemmingsplannen:

  1. partiële herziening Dubbeldam, vastgesteld op 15 oktober 1965

  2. Sterrenburg, vastgesteld op 10 juni 1969

  3. Sterrenburg 1 en 2, vastgesteld op 10 maart 1992

  4. Sterrenburg III-oost, vastgesteld op 2 maart 1993

  5. Sterrenburg III-west, vastgesteld op 2 maart 1993

  6. woonwagenstandplaats, vastgesteld op 28 september 1993

  7. uitwerkingsplan Dalmeijerplein, vastgesteld 19 juli 1994

  8. wijzigingsplan Keplerweg, vastgesteld 21 april 1998

  9. Copernicusweg, vastgesteld op 2 oktober 2007.

 

 

 

1.4 Leeswijzer

In hoofdstuk 1 worden enkele algemene, in ieder bestemmingsplan voorkomende, onderdelen beschreven. Vervolgens wordt in hoofdstuk 2 het nu voorliggende plan beschreven. In hoofdstuk 3 komt het beleid van rijk, provincie en gemeente aan de orde. Bij de beschrijving van de omgevingsaspecten in hoofdstuk 4 wordt aandacht besteed aan de verantwoording, zoals op de terreinen archeologie en cultuurhistorie, flora en fauna, water en milieu. Per onderdeel worden de regelgeving en het beleid benoemd. Vervolgens wordt het onderzoek beschreven en wordt een conclusie getrokken.

In hoofdstuk 5 wordt ingegaan op de juridische planbeschrijving.

De hoofdstukken 6 en 7 gaan achtereenvolgens in op de economische- en maatschappelijke uitvoerbaarheid.