Plannaam:
Herzzoneddtw
Status:
Vastgesteld
Plantype:
gemeentelijke overheid/bestemmingsplan
Idn:
NL.IMRO.0505.BP175Herzzoneddtw-3101

HOOFDSTUK 4 Omgevingsaspecten

 

 

 

4.1 Archeologie en cultuurhistorie

 

In het bestemmingsplan Historische Binnenstad wordt uitgebreid aandacht besteed aan archeologie en cultuurhistorie.

 

In verband met de beperkte betekenis van het voorliggende bestemmingsplan wordt hier niet opnieuw op ingegaan. Kortheidshalve wordt verwezen naar de toelichting op het bestemmingsplan Historische Binnenstad.

 

De in het bestemmingsplan Historische Binnenstad opgenomen bepalingen die bescherming bieden aan archeologische en cultuurhistorische waarden zijn - voor zover relevant - ongewijzigd overgenomen.

 

 

4.2 Externe veiligheid

 

Het plangebied ligt binnen de invloedssfeer van de volgende risicobronnen:

  • Spoorweg Dordrecht – Lage Zwaluwe

  • de Oude Maas.

 

Spoor Zwijndrecht - Dordrecht

Voor het gebied Schil is een nieuw bestemmingsplan vastgesteld. In dat plan is uitgebreid aandacht besteed aan de veiligheidsaspecten van het vervoer van gevaarlijke stoffen over het genoemde spoortraject.

 

Omdat in het gebied Schil geen nieuwe relevante ontwikkelingen zijn voorzien wordt voor wat betreft het plaatsgebonden risico voldaan aan de Circulaire risiconormering vervoer gevaarlijke stoffen. Hierbij is getoetst aan de norm voor bestaande situaties zijnde de 10-5 contour voor het plaatsgebonden risico. Deze is op de spoorbaan gelegen.

De oriëntatiewaarde voor het Groepsrisico wordt op basis van de in 2011 gehanteerde rekenmethodiek met een factor 50 overschreden. In het nieuwe bestemmingsplan Schil wordt rekening gehouden met externe veiligheid. De regeling van het grondgebruik is zodanig dat de bevolkingsdichtheid in de Schil niet zal leiden tot een verder toenemende overschrijding van het groepsrisico. Dit is onder andere gebeurd door het creëren van een beoordelingszone voor het groepsrisico. Deze beoordelingszone ligt aan weerszijden langs het spoor.

 

Deze beoordelingszone reikt tot in het plangebied van het voorliggende plan en is om die reden overeenkomstig het bestemmingsplan Schil opgenomen.

 

Oude Maas

Vervoer van gevaarlijke stoffen per schip vindt plaats over de Oude Maas. In bijlage 5 van de circulaire vervoer gevaarlijke stoffen is de Oude Maas (Vanaf de Dordtsche Kil richting de Beneden Merwede) aangegeven als Zwarte Vaarweg (vaarweg waar uitsluitend vervoer van gevaarlijke stoffen plaats vindt met binnenvaartschepen).

 

Berekeningsresultaten

Uit de eindrapportage Basisnet water (Juni 2008) blijkt dat de plaatsgebonden risicocontour PR 10-6 als gevolg van dit vervoer op de rivier zelf ligt. Het plan maakt het niet mogelijk om (beperkt) kwetsbare functies in de rivier te realiseren. Hiermee wordt, kijkend naar het plaatsgebonden risico, voldaan aan de eisen die de Circulaire risiconormering vervoer gevaarlijke stoffen stelt.

 

In het eindrapport Basisnet water is tevens gekeken naar het groepsrisico. Uit deze rapportage kan het volgende worden geconcludeerd:

  • nu en in de toekomst (2030) is er geen sprake van overschrijdingen van het groepsrisico ten gevolge van het transport van gevaarlijke stoffen op de rivier

  • er zijn hoge bevolkingsdichtheden mogelijk voordat er sprake is van een Groepsrisico groter dan 0,1 maal de oriëntatiewaarde.(1500 personen per ha (dubbelzijdig) of 2250 personen (enkelzijdig)).

 

Het bestemmingsplan is niet van invloed op de externe veiligheidsaspecten van het vervoer over de Oude Maas.

 

 

4.3 Geluid

 

Industrielawaai

De Wet geluidhinder verplicht om industrieterreinen waarop lawaai veroorzakende bedrijven zijn of kunnen worden gevestigd te zoneren. Bij de zonering worden primair de grenzen vastgelegd van het gebied waarbinnen de lawaai makende bedrijven gevestigd mogen zijn. Vervolgens wordt ten behoeve van het gezoneerde industrieterrein de zonegrens bepaald en vastgesteld.

 

Het gebied binnen de zone vormt het aandachtsgebied. De binnen de zone geldende voorkeursgrenswaarde, dan wel de daarbinnen vastgestelde hogere waarden, zijn bepalend voor de toelaatbaarheid van geluid producerende activiteiten.

Buiten de geluidzone mag de geluidsbelasting als gevolg van de bedrijven op het gezoneerde industrieterrein niet meer dan 50 dB(A) bedragen.

 

Geldende zone industrielawaai

De huidige zone is vastgesteld in het bestemmingsplan "Herziening zone industrielawaai Groote Lindt/Dordt-west".

Aanleiding voor het opnieuw vaststellen van het gezoneerde gebied was het gebrek aan geluidruimte voor de economische ontwikkeling van het gebied rondom de Zeehavens, waardoor nieuwe ontwikkelingen onmogelijk werden.

 

Sinds 2005 is gewerkt aan een oplossing voor deze problematiek. De gekozen aanpak berust op meerdere peilers, waaronder een optimalisering van de toen geldende zonering. Deze aanpassing heeft deels tot vergroting, maar deels ook tot verkleining van de zone geleid. De verkleining van de zone betrof onder andere een deel van de schil en de binnenstad. Gold de zone oorspronkelijk voor ongeveer de helft van de binnenstad, na aanpassing reikt de zone niet verder dan het gebied Achterhakkers.

 

Niet aaneengesloten zone

Zoals in de inleiding vermeld, is door de in 2010 vastgestelde herziening van de zone industrielawaai geen sprake meer van een aaneengesloten zone.

Gebleken is dat dit mogelijk juridische gevolgen heeft en van invloed kan zijn op ontwikkelingen in de gezoneerde industrieterreinen rondom de Zeehavens.

Om die reden is besloten de zone industrielawaai op Dordts grondgebied zodanig aan te passen dat wordt aangesloten op de zone in de gemeente Zwijndrecht.

De aanpassing is louter van administratief-juridische betekenis en heeft geen gevolgen voor de akoestische situatie.