Plannaam:
Herzzoneddtw
Status:
Vastgesteld
Plantype:
gemeentelijke overheid/bestemmingsplan
Idn:
NL.IMRO.0505.BP175Herzzoneddtw-3101

HOOFDSTUK 1 Inleiding

 

 

 

1.1 Aanleiding en doel

 

Groote Lindt en Dordt-west zijn industrieterreinen gelegen in de gemeenten Dordrecht en Zwijndrecht aan weerszijden van de rivier de Oude Maas. De industrieterreinen zijn op grond van de Wet geluidhinder aangemerkt als gezoneerd industrieterrein en daarmee aangewezen als locaties voor grote lawaaimakers.

 

De zone Groote Lindt/Dordt-west is in 1991 vastgesteld en loopt behalve over de twee genoemde gemeenten ook over het grondgebied van 's-Gravendeel, gemeente Binnenmaas.

Op de zonegrens mag het totaal aan industrielawaai niet meer bedragen dan 50 dB(A). Binnen de zone bevinden zich woningen. Voor een deel daarvan gelden hogere waarden (maximaal toelaatbare waarden, afgekort MTG-waarden).

 

In 2004 werd duidelijk dat de beschikbare geluidruimte volledig was verbruikt en was zelfs sprake van een overschrijding. Nieuwe ontwikkelingen die een toename van geluid meebrachten waren niet meer mogelijk. Het gebied kwam als het ware "op slot" te zitten.

 

Vanaf dat moment is gewerkt aan een pakket van maatregelen om de beperkingen voor het functioneren en doorontwikkelen van het gebied rondom de Zeehavens voor de toekomst veilig te stellen. Eén van de maatregelen is het optimaliseren van de in 1991 vastgestelde zone. Die zone is gezien de huidige akoestische situatie en de gewenste ontwikkelingen soms te ruim, maar soms ook te krap.

 

De Wet geluidhinder bepaalt dat een zone voor industrielawaai door middel van herziening van het bestemmingsplan kunnen worden aangepast. De zonegrenzen zijn gewijzigd in het bestemmingsplan "Herziening zone industrielawaai Groote Lindt/Dordt-west" dat is vastgesteld op 19 januari 2010 en inmiddels in werking is getreden.

 

Omdat de gemeente Zwijndrecht de zoneaanpassing bij de eerstkomende actualisering van de betreffende bestemmingsplannen zal doorvoeren doet zich de situatie voor dat de zone in Dordrecht en in Zwijndrecht niet op elkaar aansluiten. De Wet geluidhinder gaat echter uit van een aaneengesloten zone.

 

Om negatieve effecten voor de ontwikkeling van de Zeehavens zoveel mogelijk te vermijden is het wenselijk de zone alsnog op elkaar te laten aansluiten. Dit bestemmingsplan voorziet hier in.

1.2 Ligging en begrenzing plangebied

 

 [image]

 

Het plangebied ligt op de rivier de Oude Maas ter hoogte van Achterhakkers, Buiten Kalkhaven en Buiten Walevest.

 

 

 

1.3 Vigerend bestemmingsplan

 

Voor het plangebied geldt het bestemmingsplan Historische Binnenstad, vastgesteld op 22 februari 2011.

 

 

1.4 Leeswijzer

 

In hoofdstuk 1 worden enkele algemene, in ieder bestemmingsplan voorkomende, onderdelen beschreven. Vervolgens wordt in hoofdstuk 2 het nu voorliggende plan beschreven. In hoofdstuk 3 komt het relevante beleid van rijk, provincie en gemeente aan de orde. Bij de beschrijving van de omgevingsaspecten in hoofdstuk 4 wordt aandacht besteed aan voor het plan relevante sectorale beleidsterreinen.

In hoofdstuk 5 wordt ingegaan op de juridische planbeschrijving.

De hoofdstukken 6 en 7 gaan achtereenvolgens in op de economische- en maatschappelijke uitvoerbaarheid.