herzleerpark
Status: | Vastgesteld |
Idn: | NL.IMRO.0505.BP159Herzleerpark-3201 |
HOOFDSTUK 2 Planbeschrijving bestaande situatie
2.1 Ontstaan en ontwikkeling
Op 24 september 1963 werd het bestemmingsplan Uitbreidingsplan in onderdelen Dubbeldamseweg vastgesteld. Dit plan voorzag in de destijds steeds groter wordende behoefte aan terreinen voor bijzondere bebouwing en meer in het bijzonder voor (streek)scholenbouw. De reden voor de schoolontwikkeling op deze locatie was vooral de centrale ligging ten opzichte van de bestaande en (toen nog) te realiseren wijken en de ligging nabij grotere verkeerswegen. Naast scholenbouw voorzag dit bestemmingsplan in andere vormen van bebouwing met een maatschappelijk karakter en woningbouw. Op 24 augustus 1971 werd een herziening van dit bestemmingsplan -het bestemmingsplan Dubbeldamseweg- vastgesteld. Bij deze herziening werd de oppervlakte voor bijzondere doeleinden, met name scholen en instellingen met een bovenwijkse en regionale functie sterk vergroot. Het bestemmingsplan Dubbeldamseweg is in de loop der jaren grotendeels gerealiseerd.
Rond 2000 werd duidelijk dat het beroepsonderwijs niet goed aansloot bij de behoefte van het bedrijfsleven en werd er naar mogelijkheden gezocht om de kwaliteit van dit onderwijs te verbeteren. Een van de problemen daarbij was het feit dat het beroepsonderwijs grotendeels gehuisvest was in verouderde gebouwen, verspreid over de stad, die onvoldoende mogelijkheden boden voor de modernisering van het onderwijs. Door de versnippering konden nieuwe voorzieningen niet efficiënt geëxploiteerd worden. Een fysieke vernieuwing en concentratie van de huisvesting in combinatie met andere voorzieningen (onder meer vanuit het bedrijfsleven) bleek gewenst en werd uitgewerkt in het Leerparkconcept. Door de centrale ligging en goede bereikbaarheid en het feit dat het gebied al tientallen jaren als scholengebied in gebruik is, leende het scholengebied aan de Dubbeldamseweg/Maria Montessorilaan en omgeving zich bij uitstek voor een dergelijke fysieke vernieuwing en concentratie/combinatie van functies. Een deel van de bestaande bebouwing moest hiertoe vervangen moeten worden en een andere stedenbouwkundige opzet bleek nodig. Om deze ontwikkeling mogelijk te kunnen maken diende het bestemmingsplan Dubbeldamseweg te worden herzien. In 2005 werd hiertoe het bestemmingsplan Leerpark vastgesteld. Dit bestemmingsplan voorziet naast handhaving en uitbreiding van de woonfunctie in het gebied in ontwikkelingsmogelijk-
heden voor scholen en leerbedrijven.
2.2 Bestaande ruimtelijke en functionele structuur
Het plangebied ligt aan de zuidwestrand van de wijk “Land van Valk”, waarvan het wordt gescheiden door de Dubbeldamseweg. Langs de Dubbeldamseweg bevinden zich overwegend twee-onder-een-kapwoningen, 3 appartementengebouwen, een woonwagenlocatie en enkele maatschappelijke functies.
Het plangebied wordt in het westen door de spoorlijn Dordrecht-Lage Zwaluwe gescheiden van de wijk Krispijn. Ten oosten van de spoorlijn bevinden zich binnen het plangebied een zorginstelling en een internaat voor schipperskinderen en zijn enkele schoolgebouwen.
Ten zuidwesten van het plangebied bevindt zich een brede verkeerszone, de Laan der Verenigde Naties, met aansluitend daaraan een klein bedrijfsterrein. Binnen het plangebied grenzen het internaat voor schipperskinderen en een pompgebouw aan deze zone.
Ten oosten van het plangebied ligt een deel van de Dordwijkzone, waarin het Dordtwijk- en Dubbelmondepark liggen. ten zuiden hiervan ligt het inmiddels voor een belangrijk deel gerealiseerde Gezondheidspark. De Rondweg N3 grenst binnen het plangebied aan deze zone. De geplande schoolbebouwing is voor een belangrijk deel inmiddels gerealiseerd. Aan de zuidzijde van het plangebied is inmiddels een uitrukpost van de Brandweer en de Ambulancedienst gevestigd.
Binnen het plangebied bevinden zich 5 straten, waarvan de Prof. Waterinklaan/Maria Montessorielaan (Leerparkboulevard) de belangrijkste verbinding door het plangebied vormt tussen de wegen die het plangebied aansluiten op het stedelijk verkeersnetwerk.
De openbare ruimte binnen het plangebied heeft nog geen optimale uitstraling, maar dit wordt met de voortschrijdende ontwikkeling van het Leerpark verbeterd. De Leerpark-promenade(het voormalige prof. Gunningplein met de verbrede maria Montessorilaan) vormt de grootste openbare groenvoorziening, welke van belang is voor licht en lucht binnen het plangebied.