Mobiliteit

Mobiliteit is een randvoorwaarde voor maatschappelijke welvaart. Zonder verkeer en vervoer zou het economische proces tot stilstand komen en blijven menselijke behoeften - zoals het onderhouden van sociale contacten - onbevredigd.

De behoefte aan mobiliteit groeit in Heerhugowaard door stedelijke ontwikkelingen, stijging van het inwoneraantal en welvaart. Heerhugowaard wil de individuele mobiliteit van haar inwoners waarborgen. Mobiliteit brengt echter negatieve milieueffecten zoals verkeersopstoppingen, geluidoverlast en luchtverontreiniging met zich mee. In het streven naar een energieneutrale stad streeft Heerhugowaard naar een balans tussen leefbaarheid, verkeersveiligheid en bereikbaarheid. Duurzaamheid is ook hier het verbindende thema.

De fiets en het openbaar vervoer zijn de vervoersmiddelen die voldoen aan bijna alle eisen van duurzaamheid. Het meest populaire vervoermiddel, de auto, is het minst duurzaam. Toch zijn er ontwikkelingen die dit systeem meer duurzaam zullen maken op de aspecten energiegebruik, uitstoot en recycling. Echter, op de aspecten ruimtebeslag (inclusief congestie), onveiligheid en toekomstvast (capaciteit) zal het systeem binnen het stedelijk gebied zijn beperkingen blijven hebben.

De gemeente Heerhugowaard kiest er dan ook voor om de rol van de fiets en openbaar vervoer te versterken. Alsm eerpersonen gebruik maken van de fiets en het openbaar vervoer,leidt dit tot minder geluid, lucthveronreiniging en congestie. Een voorwaarde om van Heerhugowaard een energieneutrale stad te maken. Om dit te bewerkstelligen zal het voor beide vervoerswijzen nodig zijn om een kwaliteitssprong te maken.Voorbeelden zijn directe fietsroutes naar en fietsparkeervoorzieningen bij de belangrijke voorzieningen in de gemeente maar ook verbeteringen in de ketenmobiliteit rond het OV. De ontwikkeling van het Heerhugowaardse Stationsgebied zal daar een centrale rol in spelen. De auto zal echter in Heerhugowaard een belangrijke (economische) rol blijven spelen. De gemeente Heerhugowaard wil daarom ook bevorderen dat er meer gebruik gemaakt gaat worden van elektrische motorvoertuigen. De eerste stappen worden gezet door het plaatsen van oplaadpunten en door zelf gebruik te maken van elektrische voertuigen.

Voor de bereikbaarheid van Heerhugowaard is het wenselijk dat het tangentiële ontsluitingssysteem voor gemotoriseerd verkeer doorstroomt. Een groot deel van de wijken is conform landelijke beleid ingericht als 30 km/uur-zone. Richting de toekomst dient nu de hoofdwegenstructuur robuuster gemaakt te worden. Om het verkeer ook richting 2020 goed te kunnen laten doorstromen zal op een aantal kruispunten de capaciteit moeten worden uitgebreid. De hoofdwegenstructuur is nog niet afgerond. Om een ringstructuur te creëren is het noodzakelijk de hoofdwegenstructuur af te ronden door middel van het doortrekken van de Oosttangent. De planologische randvoorwaarden daarvoor zijn eind 2009 geschapen door het vaststellen van het bestemmingsplan. Een adequate ontsluiting van de toekomstige ontwikkelingen van De Draai, De Vork en Broekhorn is in de planvorming voorzien.

De regionale bereikbaarheid wordt bevorderd door de aanleg van de Westfrisiaweg en het aansluiten van de hoofdwegenstructuur op het provinciale wegennet. De Westfrisiaweg ontlast tevens de Westtangent. Met de aanleg van de N508 in het zuiden heeft de Oosttangent een rechtstreekse verbinding gekregen met de N242 en de Ringweg Alkmaar.

Om de emissie van schadelijke stoffen te verlagen wordt het gebruik van openbaar vervoer gestimuleerd. Tevens wil de gemeente voor korte verplaatsing de fietser en voetganger ruim baan geven. De bereikbaarheid middels het openbaar vervoer is de afgelopen jaren sterk verbeterd. Met name de verbinding met Alkmaar is goed. Het is van belang om aandacht te houden voor een vorm van besloten vervoer, aanvullend op het openbaar vervoer, dat met name gericht is op ouderen en mindervaliden. Onlangs is daarvoor de HugoHopper in gebruik genomen.

In het langzaam verkeersnetwerk ontbreken nog interne verbindingen tussen de woonwijken en vanuit de woonwijken recreatieve routes naar het buitengebied.

Station Heerhugowaard Station Heerhugowaard

Bereikbaar Heerhugowaard... ...langs veilige routes!


Op het gebied van verkeersveiligheid kampt Heerhugowaard met hoge ongevallencijfers. Enkele wegen zijn moeilijk oversteekbaar. Er liggen fietsstroken langs de Reuzenpandasingel, Amstel, Smaragd, Haringvliet, Geul, Diamant en Westfrieslandsingel, maar de gemeente heeft een voorkeur voor vrijliggende fietspaden. Daarnaast dient gekeken te worden naar enkele ontbrekende schakels in het fiets-en voetpadennetwerk. Veel wegen lopen nog steeds op oude grenzen van de verkaveling. Dit heeft lange rechte wegen tot gevolg, wat een negatief effect heeft op de verkeersveiligheid.

Een duurzaam verkeers- en vervoersysteem betekent een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid binnen het gebied. Naast de verkeersveiligheid spelen bijvoorbeeld luchtkwaliteit, geluid, inrichting van het verkeersgebied voor langzaam verkeer en parkeervoorzieningen een rol. In de loop der tijd is het autobezit gegroeid. Met name in de oudere wijken is de parkeernorm laag en komt de leefbaarheid als gevolg van het relatief hoge autobezit onder druk te staan. In de nieuwe wijken ligt de norm hoger maar ook daar is het autobezit dusdanig toegenomen dat er krapte ontstaat.

De luchtkwaliteit in Heerhugowaard kent nu nog geen knelpunten. Nergens worden Europese normen overschreden. Maar de stad groeit nog steeds: er komen meer woningen bij en dus meer autoverkeer. En ook bedrijventerrein De Vork trekt verkeer aan en zorgt voor luchtverontreiniging. Daarom heeft de gemeente in 2008 het Luchtkwaliteitplan vastgesteld. Alle toekomstige plannen, zowel woningbouwplannen als de aanleg van nieuwe wegen, moeten worden getoetst aan dit Luchtkwaliteitplan.

Op het gebied van mobiliteit werkt Heerhugowaard de komende jaren aan:

•  Bereikbaarheid
Er wordt verder gegaan met de optimalisering van de doorstroming voor gemotoriseerd verkeer op het gemeentelijke hoofdwegennet en op de aansluitingen van en naar het regionale hoofdwegennet. Daarnaast is het van belang dat het doorgaand verkeer zoveel mogelijk gebruik gaat maken van het provinciale wegennet.
De N242 krijgt het karakter van een stroomweg, zoals is aangegeven in het PVVP. Dit is een weg die wordt gekenmerkt door conflictvrije, ongelijkvloerse kruisingen, net als de autosnelweg. Hierdoor zal de capaciteit van de N242 fors verbeteren ten opzichte van de huidige situatie. De doorstroming zal verbeteren en het doorgaand verkeer zal, naar verwachting, minder gebruik gaan maken van de Middenweg en de Westtangent. Hier staat tegenover dat op relatief korte termijn ontwikkeling van de Broekhorn extra verkeer met zich mee zal brengen. Dit gebied zal dan ontsloten worden via de Broekerweg en geen extra ontsluiting op de N242 krijgen. Voor de ontsluiting van de Vork wordt door het verlengen van de Kamerlingh Onnesweg een directe aansluiting op de N242 gecreerd. Een tweede volwaardige ontsluiting van de Vork wordt gerealiseerd door het verlengde van de Kamerlingh Onnesweg door te trekken richting Obdam, tot aan de Braken als onderdeel van de Westfrisiaweg. Daarnaast komt er een extra aansluiting op de Hasselaarsweg. De bereikbaarheid van de regio wordt verbeterd door de aanleg van de Westfrisiaweg. Het ontwerp van de Westfrisiaweg ligt deels nog op de tekentafel. Maar het te kiezen tracé in Heerhugowaard is al wel bekend. De weg zal in het verlengde komen van de Kamerlingh Onnesweg. De aanleg van de benodigde spoortunnel is reeds afgerond. De Westfrisiaweg zal met een tunnel onder de Middenweg door gaan en waar de Westfrisiaweg de Molenweg kruist wordt een fietstunnel aangelegd. Ter hoogte van de Krusemanlaan wordt de Westfrisiaweg met een rotonde aangesloten op de bestaande wegenstructuur. Een belangrijk effect van de Westfrisiaweg is dat het doorgaande verkeer om het stedelijke gebied geleid kan worden. Heerhugowaard heeft de ambitie om de aansluiting verder te verbeteren door de aansluiting te verplaatsen naar een locatie ten noorden van het spoor Heerhugowaard-Hoorn. Hiermee kan nog meer doorgaand verkeer om het stedelijk gebied geleid worden.

Op de lokale hoofdwegenstructuur zal gewerkt gaan worden aan de Zuidtangent en de Oosttangent. Voor de Zuidtangent wordt eerst een verkeerskundige visie opgesteld. Duidelijk is al dat ter hoogte van het stationsgebied alle rijstroken volledig benut zullen worden en dat een spoorwegonderdoorgang wordt aangelegd. De Oosttangent wordt in etappes gecompleteerd door eerst de aanleg van het wegvak tussen de Van Veenweg en de Beukenlaan en vervolgens het wegvak tussen de Beukenlaan en de Zuidtangent. Een aandachtspunt is de bereikbaarheid voor de fietsers op de hoofdwegenstructuur. De bereikbaarheid voor het gemotoriseerde verkeer moet niet ten koste gaan van langzaam verkeer. Hier zal een evenwicht moeten worden gezocht.

Samen met de provincie en de regio wil Heerhugowaard het openbaar vervoer stimuleren. Heerhugowaard wil in 2020 een HOV-lijn, een bovenregionale buslijn en vier streeklijnen hebben die Heerhugowaard verbinden met de directe omgeving: drie noord-zuidverbindingen (Heerhugowaard-Alkmaar), en een oost-westverbinding (Langedijk-Heerhugowaard-Ursem). Inmiddels is ook binnen de wijken een besloten servicedienst gestart langs belangrijke punten, de HugoHopper. Met deze lijnen zijn ook de bedrijventerreinen bereikbaar per openbaar vervoer. Het Stationsgebied van Heerhugowaard moet in 2020 een belangrijk transferpunt zijn voor de regio. Lijn 360 wordt een belangrijke hoogwaardig openbaar vervoer verbinding, voorzien van alle gemakken voor de reiziger, zoals uitgebreide fietsparkeermogelijkheden en dynamische reizigersinformatie.

In de Regionale Bereikbaarheidsvisie is de ambitie opgenomen om Heerhugowaard te laten aansluiten op de toekomstige spoorverbinding Alkmaar-Eindhoven, waarvoor het Rijk plannen heeft om ´spoorboekloos´ te rijden. De stationsomgeving zal aangepast moeten worden aan de moderne tijden, richtlijnen en veiligheidseisen: de spoorwegovergang Zuidtangent ongelijkvloers, bredere en langere perrons (veiligheid), meer P+R-plaatsen, het verbeteren van de toegankelijkheid van het station en het verbeteren van de fietsparkeervoorzieningen.
In 2020 zijn bestemmingen in het stedelijk gebied zowel vanuit de omliggende kernen als het landelijk gebied via de beschikbare fietsverbindingen snel bereikbaar.Bij deze bestemmingen is voldoende stallingruimte aanwezig. Voor de verplaatsing binnen Heerhugowaard moet de fiets concurreren met de auto.Hiervoor wordt het fietsnetwerk verbeterd en het fietsgebruik naar het Stationsgebied en Stadshart gestimuleerd. De fietsers krijgen de ruimte en waar wenselijk ook voorrang. Aandachtspunt hierbij is de kruising tussen fietspaden en de hoofdwegenstructuur.

Stationsplein

De doorstroming op de hoofdwegenstructuur mag niet ten koste gaan van de bereikbaarheid voor langzaam verkeer.

De voetgangersroutes van en naar openbare voorzieningen binnen de wijken worden verbeterd en voorzien van geleidelijnen. De ontbrekende schakels die zijn genoemd bij het opstellen van het GVVP worden ingevuld.

•  Verkeersveiligheid
De gemeente wil binnen het verkeerssysteem de verkeersveiligheid van alle verkeersdeelnemers zo maximaal mogelijk garanderen. Zij blijft het verkeersveiligheidsbeleid (Duurzaam Veilig) continueren en actualiseren. Ook gaat zij aandacht besteden aan verkeerseducatie. Bij de (her)inrichting van wegen wordt volgens de principes van ´Duurzaam Veilig´ rekening gehouden met de bereikbaarheid van wegen en wijken door hulpdiensten.

•  Leefbaarheid
De gemeente neemt maatregelen om de luchtvervuiling en geluidsoverlast, die de groei van de gemeente met zich mee brengt, op te vangen. Via de tangenten en de nog aan te leggen Westfrisiaweg zal het doorgaand autoverkeer om het binnenstedelijk gebied geleid worden. Op de tangenten worden maatregelen getroffen om de doorstroming van het verkeer goed te laten verlopen. Het LARGAS-principe (LAngzaam Rijden GAat Sneller) kan daaraan een bijdrage leveren. De inrichting van een LARGAS-weg - smalle rijstroken met een middenverhoging - en langgerekte rotondes zorgen ervoor dat het verkeer blijft rijden en daardoor voor minder vervuiling zorgt. Ook worden auto´s steeds milieuvriendelijker. Heerhugowaard maakt met de aanleg van oplaadpunten het gebruik van elektrische auto´s en fietsen mogelijk. Ook wordt deelautogebruik gestimuleerd. In het Luchtkwaliteitplan staan nog meer maatregelen die de luchtkwaliteit gunstig kunnen beïnvloeden zoals veilige fietsroutes wat moet leiden tot minder autoverkeer, goede verwijzing naar parkeervoorzieningen en het stimuleren van openbaar vervoer.

De geluidbelasting, onder andere ten gevolge van weg-en railverkeer, zal worden geïnventariseerd en gepresenteerd op geluidkaarten. Vervolgens zal de gemeente een plandrempel vaststellen en in een actieplan aangeven welke maatregelen getroffen worden voor de woningen die een hogere geluidbelasting ondervinden dan de plandrempel.

Voor de leefbaarheid in de wijken is het van belang dat de bushaltes voldoen aan de toegankelijkheidseisen en worden voorzien van voldoende parkeergelegenheid voor de fiets.