Ambitie

Heerhugowaard draagt actief bij aan het uitdragen en verwezenlijken van een gezamenlijke toekomstvisie voor Noord-Holland Noord: Heerhugowaard ondernemend. De gemeenten hebben elkaar gevonden in de volgende missie: ´Het realiseren van een duurzaam en bereikbaar Noord-Holland Noord met een evenwichtige woon-werkbalans en behoud en versterking van zowel de unieke landschappelijke en stedelijke kwaliteiten als van het voorzieningenniveau in de vitale plattelandskernen.´

Het ontwikkelen van een robuuste economische structuur is hierin een belangrijke opgave. Centraal staat versterking van het ondernemerschap, het innovatievermogen en de concurrentiekracht van het regionale bedrijfsleven. Daarbij zijn met name projecten van belang gericht op de realisatie, herstructurering of transformatie van werkgebieden, met een speciale focus op stationsgebieden. Het is echter van belang dat alle sectoren van de economie gefaciliteerd worden. Er zal daarom ook aandacht zijn voor de economie in de woonwijken, winkelgebieden, de voorzieningencentra en het agrarisch buitengebied. Om succes te boeken bij het verstevigen van de economische basis van Noord-Holland Noord vormt het alom verbeteren van de bereikbaarheid een belangrijke randvoorwaarde.

Om de economie duurzaam te versterken richten we ons vooral op de toevoeging van arbeidsplaatsen die op langere termijn perspectief bieden op een voorspoedige economische ontwikkeling. Ook ondernemerschap biedt hiertoe mogelijkheden (kansen!). Met name de kenniseconomie, de dienstensector en de zorg- en vrijetijdseconomie bieden hiertoe mogelijkheden. Het produceren van duurzame energie en de daarbij behorende spin-off kan de economie eveneens duurzaam versterken.

Versterking van de onderzoeks- en onderwijsmogelijkheden vergroot de kans dat talentvolle jonge arbeidskrachten zich hier vestigen en dat bestaande bedrijven zich profileren met het al aanwezige potentieel van banen voor hoger opgeleiden. Hierbij is van belang het bevorderen van de uitwisseling van kennis en ervaring tussen onderwijs en bedrijfsleven.

Het Stationsgebied is één van de belangrijke ontwikkelingslocaties die Heerhugowaard hiervoor te bieden heeft. Het Stationsgebied is zowel een regionale uitvalsbasis naar de Randstad als een nieuwe thuishaven voor de Heerhugowaarders om te werken, te wonen en te verblijven. Daarop aansluitend bieden Broekhorn en Westpoort eveneens volop kansen voor de ontwikkeling van werkgelegenheid voor hoger opgeleiden.

Een gemeente die doorgroeit naar 60.000 inwoners in 2030 heeft belang bij de herontwikkeling van haar Stationsgebied naar een optimaal knooppunt van alle vervoersmodaliteiten. Maar het dient ook een gebied met verblijfskwaliteit te zijn; een thuishaven voor bewoners, werknemers en scholieren. In het stedelijk weefsel wordt het Stationsgebied zo een transitiezone tussen de nieuwe woonwijk Broekhorn met het fraaie buitengebied en de stedelijke kern van Heerhugowaard met het Stadshart.

Hoger opgeleiden worden gebonden aan de gemeente door naast de huidige bedrijvigheid ruimte te bieden aan bedrijven in de hoogwaardige industrie en innovatieve kleine bedrijven, de zakelijke dienstverlening, de zorgeconomie en hoogwaardige digitale ontsluiting door middel van glasvezel. Dit draagt bij aan een betere woon-werkbalans. Heerhugowaard staat open voor de vestiging van nieuwe bedrijvigheid. Om voor elk bedrijf de juiste plek te vinden wordt aangesloten op de specifieke kwaliteiten en identiteit van de verschillende (werk-)gebieden in de gemeente.

Het buitengebied van Heerhugowaard is nog sterk agrarisch. In het noordwesten van de gemeente ligt een belangrijk glastuinbouw gebied Alton. De sector landbouw, bosbouw en visserij is met 4,9 procent van de landelijke productiewaarde goed vertegenwoordigd in de regio Noord-Holland Noord.

Bereikbaarheid, verkeersveiligheid en leefbaarheid zijn randvoorwaarden voor de verbindingen met de regio, tussen stedelijk gebied en buitengebied en in de wijken.