Landschappelijke structuur

De tweede ruimtelijke laag is de landschappelijke structuur,ofwel flora,fauna en water.Heerhugowaard bestaat uit de droogmakerij Heerhugowaard en polder Veenhuizen, omgeven door de boezem, waarop via het gemaal Huygendijk wordt afgewaterd door de twee hoofdwaterlopen Ooster- en Westertocht. Deze rechte waterlopen doorsnijden de gemeente van noord (2,25m onder NAP) naar zuid (3,9m onder NAP). De dijken langs de ringvaart, het kanaal Alkmaar-Omval-Kolhorn, de spoordijk en de N242 zorgen voor enig reliëf in het vlakke gebied.

Heerhugowaard kent een rationeel, door de mens gemaakt en ingericht landschap. Voor de beeldkwaliteit van de droogmakerij zijn de volgende elementen belangrijk:

•  De droogmakerij bestaat uit een dieper gelegen, drooggelegd meer, omsloten door een ringvaart en een ringdijk.
•  De ringdijk, ringvaart en de binnendijkse druiplanden laten de oorspronkelijke natuurlijke meervorm zien en geven een fraai contrast met de kenmerkende verkavelingsstructuur.
•  De zuidelijke begrenzing van Heerhugowaard, de Westfriese Omringdijk, heeft de cultuurhistorische hoofdstructuur van West-Friesland bepaald.

kaart uit 1631

Ontginning van de Heer Huyghen Waert in 1631


De lintstructuur, met bomen langs de oudere wegen en her en der verspreid wat boerderijen gericht op het lint, is kenmerkend voor het buitengebied van Heerhugowaard. De omvangrijke erfbeplantingen rond de meeste boerderijen, bepalen ook voor een groot deel het landschappelijke beeld.

Gebieden met belangrijke natuurwaarden zijn voor Heerhugowaard: ´t Waarderhout, het Schoutenbos, de Smuigelpolder en de polder Veenhuizen. De Veenhuizer polder is een belangrijk grasland- en weidevogelgebied, met als karakteristiek landschapselement de Groenedijk aan de westzijde met zijn bochtige verloop en de groene beplanting. De Oostertocht is een belangrijke natuurlijke verbindingslijn.

De gemeente voert al circa tien jaar een beleid gebaseerd op de principes van duurzaam integraal waterbeheer. Hiervan beginnen de vruchten zich goed af te werpen. Kenmerken zijn:

•  Voorkomen van verdroging en wateroverlast.
•  Voorkomen van verontreiniging van water.
•  Voorkomen van verdere verontreiniging en het saneren van verontreinigde waterbodems.
•  Ontwikkelen van duurzame, stabiele, natuurvriendelijke oevers.
•  Gebiedseigen water vasthouden.
•  Waterbeheer zoveel mogelijk aansluiten op de natuurlijke waterbalans en waterkwaliteit in het gebied.
•  Afstemmen van aan water gerelateerd beleid op het gebied van ruimtelijke ordening, milieu en natuur.

Karakteristieke bebouwing Karakteristieke bebouwing

Identiteit van het landschap: karakteristieke bebouwing langs ontginningslinten


Groenedeijk

Identiteit landschap: Groenedijk in open Veenhuizerpolder


Plempdijk

Identiteit landschap: Plempdijk


Waarderhout

´t Waarderhout


Zowel in het stedelijke gebied als het buitengebied van Heerhugowaard zijn voortdurend ontwikkelingen die invloed hebben op de uitstraling van het landschap. Dynamiek hoort bij een landschap. Het versterken van de landschappelijke structuur als basis voor nieuwe ontwikkelingen is een belangrijk uitgangspunt voor de toekomst:

•  Landschap
Het landschap is beleefbaar langs routes. Bij de vormgeving van wegen en waterlopen is het wenselijk gebruik te maken van structuurlijnen of landschappelijk en cultuurhistorische elementen. Erfgoed is een inspiratiebron voor ruimtelijke kwaliteit. Met culturele planologie (als voorbeeld) worden zowel cultuurfactoren als cultuuractoren in ruimtelijke ordeningsprocessen ingebracht. Met de vormgeving van de routes kan de historische structuur van de droogmakerij en daarmee de kwaliteit van het landschap worden versterkt. Er wordt gewerkt aan: uniforme boomlinten op ontginningsassen en verbindingswegen, de toegankelijkheid van de dijken voor fietsers, en het versterken van de beeldkwaliteit van de Westfriese Omringdijk.

Het behoud van het provinciaal monument de Westfriese Omringdijk - het totale ensemble van dijklichamen, de wielen en de kleiputten - alsmede handhaving van de vrije zone aan weerzijden van de dijk is belangrijk. De handhaving van de vrije zone geldt niet alleen voor de Westfriese Omringdijk maar voor de totale waterkering die de polder Heerhugowaard omsluit. De provincie wenst de Westfriese Omringdijk te behouden door ontwikkeling. Dit betekent dat nieuwe ontwikkelingen bijdragen aan het behoud en de versterking van de cultuurhistorische en landschappelijke waarden van het monument. Nu de realisatie van Stad van de Zon, inclusief het Park van Luna, spelen hier geen grote ruimtelijke opgaven nabij de dijk. Er liggen in het Park van Luna kansen om het archeologisch waardevolle ´Molenland´ te betrekken bij de Westfriese Omringdijk.
Het contrast tussen polderlandschap en stedelijk gebied wordt benadrukt door het verfraaien van de entrees en door het behouden van de zichtlijnen naar het open polderlandschap. In het zuidelijk deel van de Middenweg en de oostzijde van de Jan Glijnisweg en in het noordelijke buitengebied ten oosten van de Middenweg zijn de stedelijke ontwikkelingsmogelijkheden langs deze assen beperkt.

•  Groen
Het openbaar groen is de bakermat van gevarieerde flora en fauna en draagt bij aan recreatie en woongenot. Het is van belang om de bestaande natuurlijke waarden te behouden en te verbeteren. De gemeente heeft de ambitie de recreatiewaarden van parken, recreatiegebieden en grootschalige groengebieden te versterken door het aanpassen van de groeninrichting aan de behoeften van de gebruikers met de nadruk op bruikbaarheid, reinheid en veiligheid.

•  Ecologie
Duurzaamheid is een belangrijk thema bij de inrichting van de publieke ruimte. Heerhugowaard wil de duurzaamheid van de groeninrichting versterken door het ontwerpen op basis van Integraal Beheer Openbare Ruimte (IBOR) waarbij ecologie een randvoorwaarde is. De natuurwaarde van de groeninrichting wordt vergroot door het zoveel mogelijk toepassen van ecologisch groenbeheer en door het verbinden van gebieden met een hoge ecologische waarde of potentie.

•  Water
Op het gebied van water streeft Heerhugowaard naar een gezond en duurzaam polderwatersysteem. Het verbeteren van het kwantitatief waterbeheer, verbeteren van waterkwaliteit en kwaliteit van waterbodem, vergroten van natuurwaarden en bevorderen van recreatie zijn hierbij van belang.